Turska – Čedi Osman i Furkan Korkmaz lideri novog talasa turske košarke

Turska

Nepisano pravilo kada je ova reprezentacija u pitanju, jeste da ne mogu da naprave bilo koji zapaženiji rezultat ako se prvenstvo ne igra u njihovoj zemlji. Turska je u bliskoj prošlosti imala nekoliko veoma zapaženih rezultata, ali se uvek nekako ponavljalo to pravilo da su van granica svoje zemlje potpuno drugačiji tim. Sada je došlo do smene generacija i neki novi mladi košarkaši će pokušati tu negativnu tradiciju da sruše i da naprave nešto veliko na smotri najjačih ekipa na svetu. Sa nekoliko NBA igrača, ovaj roster ima ozbiljan potencijal. 

Turska

Počećemo od verovatno najveće zvezde ovog tima, a to je Čedi Osman. Igrač Klivlenda je u sezoni za nama dobio mnogo više prostora u ovoj franšizi. Odlaskom Lebrona Džejmsa mnoga vrata su se otvorila za Osmana i on je to znao da iskoristi, postao je starter i neko ko postiže preko 10 poena u proseku. Klivlend nije imao dobre rezultate i bili su daleko od plejofa, ali od Čedija se i naredne sezone očekuju dobre partije i napredak u svakom segmentu igre. Kada nastupa za nacionalni tim ovaj igrač pruža svoje najbolje partije, to je gotovo sigurno. Naboj igranja za svoju reprezentaciju kod njega izazove dodatnu motivaciju i zaista je uživanje gledati ga na velikim smotrama nacionalnih timova. Pored njega sasvim solidnu sezonu imao je i Furkan Korkmaz, koji nastupa za Filadelfiju. Bilo je govora o tome da će se možda vratiti u Evropu i pojačati redove Fenera, ali od toga nema ništa. Korkmaza odlikuje fantastičan šut, a znatno je napredovao i u fazi odbrane, što mu se kroz karijeru najviše i osporavalo.

Turska

Pored ove dvojice mladih i perspektivnih igrača, Ersan Iljasova je neko je već dugo u NBA ligi i ko igra zaista odlično. Često je menjao timove zadnjih godina, ali se timovi uvek mogu osloniti na njegove kvalitete. Odličan je šuter za tri poena i kao igrač sa pozicije krila ili krilnog centra, fantastično širi protivničke odbrane i na taj način ekipa za koju on nastupa ima mnogo više opcija u napadu kada je na parketu. Iljasova se uvek rado odaziva svakom pozivu u reprezentaciju i beskompromisno se bori za dres svoje zemlje. Što se tiče pozicije plejmejkera, koja je verovatno i najbitnija u svakoj ekipi, Turska se tu snašla sa dva “stranca”. Naravno jedan od njih je Ali Muhamed (nekada Bobi Dixon) koji je dobio tursko državljanstvo, a drugi je Skoti Vilbekin. Radi se o fantastičnom tandemu igrača koji imaju neverovatne kvalitete kada je igra u napadu u pitanju. I jedan i drugi poseduju odličan šut i jako su nezgodni za čuvanje zbog svojih fizičkih predispozicija. Biće jako teško braniti ih, pogotovo u situacijama kada se nađu zajedno na parketu.

Turska

Turska nastupa u grupi E na ovom šampionatu u Kini, a pored njih tu su i Češka Republika, Japan i reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država. Domaćin ove grupe je Šangaj. Ne treba previše trošiti reči o tome ko je favorit u ovoj grupi, tako da će se velika borba voditi za drugo mesto i prolaz u narednu fazu takmičenja. Turska će sasvim sigurno nastupiti sa velikom željom da dugo ostane u igri i da prođe ovu grupu, a videćemo koliko će u tome i uspeti. Ukoliko smatrate da Turska može da napravi senzaciju i osvoji ovo SP u Kini, MERIDIANBET za taj podvig daje kvotu 150.

Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.