Derbi dana: Liverpul – Čelsi: Još jedno englesko razračunavanje daleko od Ostrva

Utakmica Superkupa Evrope postala je zvanična generalna proba pred novu sezonu. Istina, engleska liga je već počela, što je povoljna okolnost za učesnike ovog duela, pošto oba dolaze iz Premijer lige. Liverpul je osvojio evropsku krunu, a Čelsi je bio najbolji u Ligi Evrope. Da dominacija klubova, iz zemlje u kojoj je fudbal rođen, bude potpuna, potrudili su se i  poraženi finalisti, takođe ekipe iz iste lige, Totenhem i Arsenal. Ovogodišnje finale igra se u Istanbulu, na stadionu Bešiktaša, što je ipak malo bliže nego finale Lige šampiona, kada su dva londonska kluba morali da idu u Azerbejdžan da bi odmerili snage, a njihove stadione deli nekoliko kilometara. Još jedan zanimljivost vezana je za ovaj meč. Prvi put će jedan muški duel, koji se igra za trofej, voditi dame! Glavni delilac pravde je Francuskinja Stefani Frapar, a pomagaće joj zemljakinja Manuela Nikolizi i Irkinja Mišel O'Nil.

Liverpul: “Crveni” su već ispusti jedan trofej, ali je ovaj svakako bitniji

Ekipa Liverpula imala je mogućnost, naravno hipotetičku, da u ovoj sezoni osvoji šest trofeja. Pored dva domaća Kupa i prvenstva, naravno i Lige šampiona, deo su i dva finala koja se igraju pred start sezone. Prvi su već izgubili, u “Komjuniti šildu” su poraženi od šampiona Engleske Mančester Sitija posle penala, i samim tim izgubili tu šansu da se okite sa šest pehara. Ništa strašno, i pet bi bilo sjajno. Šalu na stranu, evo prilike da osvoje bitniji od “Komjuniti šilda”, za koji je Jirgen Klop rekao da ne zna zašto se uopšte igra. Ali klop je Nemac, pa kako on da shvati Engleze koji, znate već koliko, poštuju tradiciju. Liverpul je odlično startovao u Premijer ligi, posao protiv novajlije Noriča završio je već u prvih 45 minuta, kada je stekao prednost od 4:0. Da sve ne bude idealno protiv “kanarinaca” pobrinuo se golman Alison Beker, koji se teže povredio i to bez kontakta sa protivničkim fudbalerima. Naime, kod ispucavanja lopte se okliznuo i povredio koleno, pa ga neće biti bar dva meseca u timu. Priliku da brani imaće golman koji je stigao ovog leta iz Vest Hema, Španac Adrijan. Za Istanbul “redse” vezuju lepe uspomene. Ovde su 2005. godine stigli do titule prvaka Evrope, kada su nadokandili tri gola minusa protiv Milana i onda penalima stigli do “ušatog” pehara. I sada Liverpul dolazi na Bosfor kao vlastin istog pehara, koja je osvojio pobedom nad Totenhemom u finali Lige šampiona proletos. U toku leta Liverpul nije mnogo menja sastav, čak se može reći da nije uopšte, pa bi i ta činjenica mogla da ide u prilog Jirgenu Klopu, jer nema šta da uigrava. Mali problem je umor napadačkog trija, posebno Sadija Manea, koji je igrao u finalu Afričkog kupa nacija sa Senegalom i kasno se priključio timu.

Čelsi: Posle nedeljnog debakla, ovaj meč baš u nezgodnom trenutku dolazi za “plavce”

Neće po lepom Frenk Lampar pamtiti svoj debi na klupi voljenog kluba. Legendarni fudbaler “plavaca” jedan je od najomiljenih pojedinaca kod navijača, koji će mu, sigurni smo, oprostiti blamažu na Old trafordu u prvom kolu nove sezone, ali u slučaju još jedne, u samo tri dana, ko zna. Ipak, Čelsi nije ušao u sezonu da osvaja trofeje. Ako neki stigne, tim bolje, a Lampar je dobio odrešene ruke od vlasnika, Romana Abramoviča,da radi mirno i stvara šampionski tim za neku od narednih sezona. Probel već na startu za bivšeg trenera Derbija bio je taj što Čelsi nije imao mogućnost da ovog leta dovodi nove fudbalere, zbog kazne koju im je izrekao Savez. Na drugoj strani, otišao je najbolji igrač Eden Azar je u madridskom Realu, a David Luiz je prešao u severni London, i obukao dres Arsenala. Jeste poraz od Mančester Junajteda na premijeri ubedljiv i bolan, ali Čelsi igrom nije zaslužio 0:4, jednostavno, tako su se otvorile karte. Problem može da bude sada sa samopouzdanjem fudbalera, ali je trener tu da ih uveri u to da se radi samo o slabom danu, još da je više vremena da “odboluju”, bilo bi bolje, ovako… Dakle, očekujemo ove sezone da vidimo novi Čelsi, naznake smo videli na “Teatru snova”, ali je to još daleko od željenog. Neki novi igrači moraće da ponesu teret nosioca igre, posle Azarovog odlaska, a mogao bi to da bude Kristijan Pulišić, ili neko od “mladih lavova”, kao i Kovačić, Pedro ili neko posve nov. Čelsiju je ovo četvrto učešće u Superkupu Evrope (Liverpulu šesto), a samo je u prvom osvojio trofej. Bilo je to daleke 1998. godine kada su u finalu ovog UEFA kupa slavili protiv madridskog Reala 1:0. Naredna dva gubili su od Atletika i Bajerna. Čelsi je čast da nastupi na ovom meču stekao osvajanjem Lige Evrope, pošto je u finalu savladao gradskog rivala Arsenal, u dalekom Bakuu i tako ga sprečio da igra u Ligi šampiona treću godinu uzastopno. Čelsi je na kraju prošle sezone stigao do trećeg mesta u Premijer ligi i pobede u Ligi Evrope, pa se sezona pod vođstvom Mauricija Sarija ne može nazvati neuspešnom.

Naš predlog:

Liverpul i Čelsi su se često sastajali u evropskim kupovima, pogotovo u prethodnih 15 godina. Od 2005. do 2009. godine odigrali su čak 10 međusobnih duela pod pokroviteljstvom UEFA, sa podjednakim uspehom. Bilo je tu okršaja u polufinalu Lige šampiona, ali nikada za neki trofej, ovo je prvi. Po kladionicama Liverpul je favorit. U kladionici Bet365 kvota na pobedu Liverpula iznosi 1.61, remi je 4.20, a trijumf Čelsija čak 6.00. Nismo baš ubeđeni da su “redsi” toliko favoriti, pa ćemo se opredeliti za igru na golove. Naš prvi predlog je igra gol-gol za koju u Bet365 dobijate kvotu 1.70. Možete pokušati i sa 3+, za koji u kladionici Bet365 koeficijent iznosi 1.66.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.