Poljska – tim koji ne obećava mnogo, ali uvek priredi neko iznenađenje

Poljska je reprezentacija koja se gotovo uvek nađe na velikim smotrama nacionalnih timova. Redovni su učesnici evropskih prvenstva, ali u zadnje vreme ne propuštaju ni svetska takmičenja i olimpijske igre. Ne možemo reći da Poljska ima neku veliku tradiciju uspešnih rezultata, ali su zato uspostavili dobar sistem, ojačali domaću ligu i rezultati dolaze kao nagrada za dobar trud. Poljska na ovom prvenstvo sveta ide sa visokim ambicijama, jer su prosto izgradili takav timski duh. 

Poljska

Nekoliko igrača već godinama unazad čini okosnicu ovog poljskog rostera. Pre svega tu mislimo na tri igrača: Slotera, Kuliga i Ponitku. Pa da krenemo od Slotera. Igrač koji je nastupao u prošloj sezoni za francuski Asvel i slobodno možemo da kažemo da nije imao sezonu po našim, a verovatno i svojim očekivanja. Gotovo svaki meč je počinjao sa klupe, što je uvek teško igračima koji su u prethodnim sezonama uvek imali vodeće uloge u svojim timovima. Sloter je igrač koji raspolaže odličnim šutem za tri poena i dobrim prodorom, koji najčešće završava desnom rukom do samog kraja ili “flouterom” sa dva – tri metra od koša. Poznato je da je on naturalizovani Poljak, ali u njegovom pristupu i ponašanju, to se ne može primetiti.

Poljska

Kulig je igrač koji igra na poziciji pet i vrlo je atipičan. Kako novi trendovi u košarci nalažu i da visoki igrači šutiraju sa distance, on se maksimalno uklopio u takav sistem i ima odličan šut sa distance i za tri poena. Fizičke sposobnosti su ga uvek limitirale kada je odbrana u pitanju i tu leži najveći problem u njegovoj igri i verovatno razlog zašto nije napravio neku bogatiju karijeru. Vratio se u nacionalnu ligu i nastupaće za Torun. Jako koristan igrač za ovaj roster i neko ko bez greške uvek odigra dobro za nacionalni tim. Ponitka je sa druge strane u velikom usponu u svojoj karijeri. Igrač je Lokomotive iz Kubanja i ima odličan razvojni put, pa je preko poljske lige stigao do jedne od najjačih u Evropi i takmiči se na izuzetno visokom nivou. Jedan je od boljih igrača u timu “lokosa” i svakako je neko na koga treba obratiti pažnju na ovom šampionatu, jer će biti lider svog tima i neko ko donosi najviše svojoj ekipi.

Poljska pored pomenute trojice igrača ima i nekoliko veoma važnih “karika u lancu”. Jedna od njih je sigurno Adam Vaščinski, koji već nekoliko sezona sa velikim uspehom nastupa u Endesa ligi. Neveorvatan šuter za tri poena, koji je u stanju da pogađa u serijama i kao takav uvek je džoker u timovima u kojima igra. Pored Vaščinskog, vredi pomenuti veterane Lukasa Košareka i Arona Cela kojima će ovo biti verovatno poslednji turnir sa nacionalnim sastavom. Mnogo iskusnih igrača u rosteru i ne bi nas čudilo da Poljaci imaju zapažen nastup na ovom SP.

Poljska

Poljska će na ovom šampionatu u Kini nastupati u grupi A, zajedno sa domaćinom turnira Kinom i selekcijama Obale Slonovače i Venecuele. Utakmice iz grupe A će se igrati u glavnom gradu ove zemlje – Pekingu. Poljska ima svoje ambicije na ovom šampionatu, a to je svakako prolazak prve faze i ukršatanje sa grupom B. Ukoliko mislite da Poljska može da napravi senzaciju i osvoji ovaj turnir, MERIDIANBET daje kvotu 200 za taj tip.

Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.