Tip dana: Partizan – Molde: Spremiti zalihu za odlazak na hladni sever

U poslednjoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope beogradski Partizan igra sa liderom norveškog prvenstva, ekipom Moldea. Osvajač Kupa Srbije jeste blagi favorit, ali treba reći da će se prvi meč u Humskoj igrati bez prisustva navijača, dok će ulaz na tribine imati samo “klinci” do 14 godina. Obe ekipe bile su uspešne u dosadašnjim mečevima, a želja im je da igraju u grupnoj fazi ovog takmičenja.

Partizan: Izostanak navijača ne mora nužno da bude hendikep

Da li su crno beli priželjkivali Molde u poslednjoj rundi kvalifikacija, ili grčki Aris, ne znamo, ali šta je tu je, mora se protiv Norvežana. Dosta toga izdešavalo se u Partizanu u ovih sedam dana od poraza u Malatiji, ali minimalnog, koji je doneo plasman u četvrto kolo. Vesti govore da je Strahilja Pavlović jednom nogom u rimskom Laciju, ali da ostaje u Partizanu do kraja sezone, što bi Savi Miloševiću skinulo jednu brigu s pleća, pa ne bi morao da traži štopera do kraja prelaznog roka, koji traje još deset dana, tim pre jer mu je prvi pik, bivši igrač Rada Maraš, utekao u Segundu. Govori se da je centarfor Ognjen Ožegović blizu odlaska baš u Norvešku, gde bi zadužio dres prrvaka te zemlje Rozenborga iz Trondhajma, koji igra poslednji krug kvalifikacija za Ligu šampiona. Ukoliko Ožegović ode, eto problema u špicu napada, gde je novi fudbaler neophodan. Bilo je i dolazaka. Dugo očekivani i priželjkivani Bibras Natho, kapiten izraelske reprezentacije poslušao je savet bivšeg klupskog drzga iz moskovskog CSKA, Zorana Tošićša, i došao je među crno-bele. Koliko će njegovo iskustvo i kvalitetet značiti u veznom redu, ne treba ni govoriti, ali je pitanje da li može pomoći već protiv Moldea. Rizik sa Asanom u meču sa Malatijom se isplatio, pa možda se Milošević odluči da Nathu da šansu odmah, mada je teško poverovati da će baš sada “razbiti” tandem Zdjelar-Šćekić, koji je bio najjača karika u dosadašnjim kvalifikacijama. Posle utakmice u Turskoj, Partizan je dočekao Rad u Humskoj i odigrao odlično, mada je trener ponovo odmarao neke prvotimce. Još jednom je navijače oduševio golobradi Filip Stevanović, koji je postigao dva gola, a onaj njegov prvi je malo remek-delo. Opet se postavlja pitanje da li tinejdžeru ukazati šansu od prvog minuta, ili ga sačuvati za finiš meča, kada svež može napraviti velike probleme rivalu. Za crno-bele je važno da se Bojan Ostojić oporavi što pre, jer odbrana Partizana s njim, i bez njega, nije ista. Odigrao je na svežinu u Malatiji, ali se videlo da vuče posledice povrede primicača iz prvog meča. Valjda je i Stojković potrošio kvotu kikseva u Anadoliji, onim nepotrebnim istrčavanjem, pa će biti brava brana za napadačenorveškog tima.

Molde: Kada bi trebalo da odluče titula ili Liga Evrope, verujemo da bi uzeli prvo

Ovo je samo pretpostavka. daleko od toga da Moldeu nije važno da igra evropske utakmice bar do Nove godine. Zar bi se potucali od nemila do nedraga celo leto, da bi sada odustali? U prvom kolu su pobedili Rejkjavik sa 7:1 kući i 0:0 na Islandu, a onda su došli u Beograd. Tačnije, prvo su ugostili Čukarički u Moldeu, gde je bilo 0:0, da bi na Banovom Brdu Norvežani demonstrirali moć i slavili sa 3:1. Treba biti iskren i reći da je Molde zaslužio pobedu i u prvoj utakmici, kada je golman spašavao “brđane” u više navrata, ali je i srpski predstavnik propuštao prilike, pa je realan rezultat trebao da bud 6:3, a ne 0:0. Nadali smo se da Čukarički može do pobede na svom terenu, ali se pokazalo da je to nerealno. Molde nema nikakvo opeterećenje kada gostuje, pa je tako bilo i kod prvoog dolaska u Beograd ovog leta. U prvoj utakmici trećeg kola dočekali su grčki Aris i stekli ogromnu prednost od 3:0. Izgledalo je da će put u Solun biti samo prijatna ekskurzija, pred konačni obračun sa Patizanom ili Malatijom, ali nije bilo tako. Grci su napali Molde od samog starta, do poluvremena su došli do 2:0, a onda u finišu meča postigli i treći gol. Ušlo se u produžetke, gde je presudio jedan gol gostiju, a postigao ga je džoker ovog tima, Matis Boli, fudbaler iz Obale Slonovače. Molde je u nedelju gostovao Ranhajmu u norvekom prvenstvu i pobedio sa 3:2. Taj trijumf doveo ga je na prvo mesto, pošto su pretekli Bodo/Glimt. Do kraja sezone, a ostalo je 12 kola, očekuje ih teška i neizvesna borba sa, pomenutim, Bodom, Odd-om, Rozenborgom i Branom. Ove dve poslednje ekipe zaostaju po deset bodova, ali kada je u pitanju tim iz Trondhajma, nikad ih se ne sme otpisivati. U Ranhajmu je dva puta strelac bio Nigerijac Leke Džejms, najopasniji napadač tima, dok je jedan gol postigao Elingsen. Trener Erling Moe najverovatnije neće računati na Šveđanina Lindea, ali je Molde pre svega jak kolektiv, pa izostanak bilo kod pojednica ne menja ništa u fizionomiji ove ekipe. Njihova igra je slična i kada su gosti i kada su domaćini, ali se teško bore sa timovima koji ih napadnu i nateraju u defanzivu, možda Partizan treba da primeni svom, sada već pod Miloševićem, prepoznatljivi presing.

Naš predlog:

Neko bi prihvatio i 0:0 u Humskoj, pa da Partizan onda na severu kontinenta pokuša da da gol i prođe u grupnu fazu. Ipak, domaći teren je domaći teren, pa makar na tribinama bili samo dečaci, koji će, sigurni smo u to. Pruiti podršku svojim idolima, a da ovi ne strahuju od nekog novog incidenta. Stvarno su navijači previše koštali naše klubove u Evropi, a Partizan posebno. Prosto se postavlja pitanje kakva je to ljubav koja “obožavanom” nanosi samo štetu? No, na stranu sada to. Idealan scenario bio bi rezultat od, recimo, 2:0. Ali bilo je 2:0 i protiv Malatije, pa je jedna neoopreznost i dekoncentracija kod kornera, dovela do gola Turaka, pa da ne beše penala u finišu, sada bi Molde putovao u Anadoliju. Kladionice kažu da je Partizan favorit u prvom meču. Kvota na pobedu srpskog tima u Meridianbet-u iznosi 1.87, remi je 3.55, a trijumf Moldea čak 4.60. Možda je gost malo i potcenjen, ali nam prija ovakva procena. Pored pobede Partizana, verujemo da crno-beli mogu dva puta da zatresu mrežu Moldea, a za tip T12+ u kladionici Meridianbet iznosi 1.96. Možda ne bismo voleli, ali je kvota za GG3+ u Meridianbet-u sjajna, iznosi 2.66, a nije nemoguće da se ostvari.Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.