Tip dana: Srbija – Portugalija: Ko izgubi mogao bi da ostane bez Evropskog prvenstva!

Veoma važna utakmica igra se u Beogradu, Srbija i Portugalija biju, najverovatnije, presudnu bitku u pokušaju da se domognu Evropskog prvenstva naredne godine. Za “orlove” bi izostanak sa još jednog kontinentalnog šampionata bio težak udarac, pogotovo jer još nismo igrali na EP pod imenom Srbija, ali bi neuspeh Portugalaca tek odjeknuo, pošto su oni aktuelni šampioni Evrope, ali i prvi pobednici novoformirane Lige nacija.

Srbija: Tumbakovićev debi i povratak dvojice fudbalera u nacionalni tim

Sve bi sada bolje izgledalo da nije bilo onog ubedljivog poraza u Lavovu od čak 5:0 protiv Ukrajine. Ali da ne beše tog poraza sada na klupi ne bi bio Ljubiša Tumbaković, a u timu ne bi bili Luka Milivojević i Matija Nastasić. Uglavnom, debi nekadašnjeg trenera Partizana i doskorašnjeg selektora Crne Gore dolazi u najtežem mogućem trenutku, u meču koji ne smemo da izgubimo, a pitanje je da li i bod može biti dovoljan. Srbija je ovaj ciklus kvalifikacija počela upravo u Portugaliji, na La Lužu je bilo odličnih 1:1, ali moramo priznati da smo u tom meču imali mnogo sreće i fenomenalnog golmana Dmitrovića na golu. Tada smo poveli golom Tadića sa penala, ali je izjednačio fantastičnim golom Pereira. U prvom poluvremenu tog duela povredio se i Kristijano Ronaldo, pa su Portuglaci veći deo meča igrali bez njega. Doduše ni u našem timu nije bilo povređenog Aleksandra Kolarova i Nemanje Matića, a još nekoliko prvotimaca bilo je povređeno. Posle duela sa Portugalijom, Srbija je izgubila u Ukrajini, i pobedila Litvaniju u Beogradu. Nakon tog meča došlo je do promene na klupi, pa je Mladena Krstajića, koji je reprezentaciju preuzeo pred Mundijal u Rusiji, zamenio Ljubiša Tumbaković, stručnjak koji samo što se rastao sa selekcijom Crne Gore, nakon već poznatog odbijanja da vodi nacionalni tim “sokolova” u kvalifikacionom meču protiv Kosova. Utakmica sa Portugalcima ima veliku važnost po Srbiju. Pobeda bi nam otvorila vrata Evropskog prvenstva, na kome nismo bili od 2 000. godine, kada su Belgija i Holandija organizovali takmičenje. Čak ni bod ne bi bio katastrofa, ali bi dosta toga posle zavisilo od utakmice Ukrajine i Portugalije, uz naravno sve naše pobede do kraja kvalifikacija. Zato je trijumf u ovom meču toliko bitan. Sa tri boda doveli bismo Portuglace u bezizlaznu situaciju s obzirom da su već izgubili četiri boda na svom terenu. U slučaju lošeg ishoda po nas, ostaje nam prilika da do EP-a dođemo preko baraža Lige nacija, pošto smo uspeli da osvojimo prvo mesto u svojoj grupi Lige C, ali će se ti mečevi igrati u Norveškoj, koja je naš rival u polufinalu, pa to nikako neće biti lak put. Što se tiče tima, ne verujemo da će Tumbaković mnogo eksperimentisati. Sigurno je da će biti mesta za Luku Milivojevića, koji je odlučio da se vrati u reprezenataciju posle odlaska Krstajića, kao i Matija Nastasić, pa će možda i štoper Šalkea zaigrati pored Nikole Milemnkovića u centralnom delu odbrane. Dilema je i na desnom beku, Rukavinu već “gaze” godine, ali je pitanje da li će se Tumbaković odlučiti da rizikuje sa debitantom Gobeljićem. Neizvesno je da li ćemo u meč krenuti sa jednim špicem, ili dvojicom, kako je bilo protiv Litvanije.

Portugalija: Prvak Evrope mogao bi da ostane bez krune već u Beogradu, mnogo pre početka kontnentalnog šampionata

Portugalci trenutno u vlasništvu imaju dve evropske krune, aktuleni su prvaci Evrope, pošto su pre nešto više od tri godine trijumfovali na EP u Francuskoj, ali su i osvajači prve Lige nacija. Oni su pre tri meseca, na završnom turniru na kome su bili domaćini, pobedili u polufinalu selekciju Švajcarske 3:1, da bi u finalu bili bolji i od Holandije 1:0, koja je prethodno eliminisala Englesku. Na taj završni turnir plasman su izborila četiri pobednika grupa u Ligi A, ali ukupni pobednik, za razliku od ostalih Liga, B, C i D, neće automatski obezbediti plasman na naredno Evropsko prvenstvo. Tako bi mogao da se dogodi paradoks da Portugalija ne brani titulu evropskog prvaka na narednom šampionatu, odnosno da uopšte ne učestvuje na Evropskom prvenstvu. Ukoliko izgube u Beogradu, takav scenario bio bi jako blizu ekranizacije. Ne znamo da li Ronaldo i drugovi pomalo neozbiljno počeli ove kvalifikacije, ali su u prva dva meča ostali bez četiri boda kao domaćini. Da zlo po njih bude veće, po bod su im odnele selekcije Ukrajine i Srbije, najveći konkurenti za osvajanje prva dva mesta u grupi. Sada moraju te propuste da nadonade u gostima, a prva prilika je gostovanje na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu. Selektor Fernando Santos nema problema sa sastavom, u glavni grad Srbije stigao je Kristijano Ronaldo, ali i nova zvezda svetskog fudbala, najskuplji igrač nedavno završenog prelaznog rka, mladi Žoao Feliks, koji je dres Benfike zamenio za onaj madridskog Atletika. Čini se da Santos nema mnogo dilema oko toga kojih 11 fudbalra da pošalje na teren. Rui Patrisio je neprikosnoven na golu, a ispred nega bi trebalo da stoji četvorka Gereiro, Dijas, Pepe i Kanselo. Karvaljo, Pereira i Rafa Silva bi trebalo da budu u manevru, ali sa mnogo defanzivnih zadataka, dok bi o golu koji će braniti Dmitrović brinuli Kristijano Ronaldo, Bernardo Silva i Sousa, mada nije nemoguće da od starta vidimo i novo “čudo od deteta”, Žoao Feliksa. Prethodno gostovanje u našem glavnom gradu Portugalci su završili trijumfom, bilo je to u kvalifikacijama za prethodno Evropsko prvenstvo, a meč je bio pun kontroverza, pošto smo igrali sa dva igrača manje, zbog isključenja Kolarova i Matića. I tradicija ide na ruku aktuelnom prvaku Evrope, Srbija još pod tim imenom nije uspela da pobedi Portugaliju.

Naš predlog:

U odnosu na prethodni duel sa Portugalijom, u timu Srije je i dalje čak pet fudbalera. To su Kolarov, Matić, Ljajić, Tadić i Mitrović, dakle gotovo pola tima. Kod našeg rivala nije tako, pa je u tom meču u sastavu bio jedino golman Rui Patrisio. Bodovi su važni i jednima i drugima, sumnjamo da bi bodom bili zadovoljni i Portugaci, ali i naši reprezentativci. Jedino bi Ukrajini odgovarao remi, a možda ni njima, jer bi sigurno voleli da jedan protivnik definitivno otpadne. Kada je takva situacija, morate očekivati golove. Što se konačnog ishoda tiče, kladionice smatraju da je Portugalija blagi favorit. U 1xbet kvota na pobedu gostiju iznosi 2.26, remi je 3.34, a pobeda Srbije 3.56. Naš predlog je igra gol-gol, a u kladionici 1xbet za GG dobijate kvotu koja iznosi tačno 2.00.Registruj se na 1XBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.