Tip dana košarka: Janis želi da pokaže zašto je MVP NBA lige, SAD – Grčka!

SAD - Grčka

Polako ulazimo u drugu polovinu ovog turnira u Kini. Svetski šampionat nam je doneo već neka iznenađenja, a prava nas tek očekuju. Ono što je sigurno, jeste da će neko iz ovih novoformiranih grupa morati da završi takmičenje već u ovoj fazi. Jedan od najbitnijih duela ove druge faze je svakako između SAD-a i Grčke. Janis Antetokumbo nije pokazao sve čime raspolaže na ovoj smotri reprezentacija, a ovaj meč je svakako pravi način da pokaže zašto je MVP NBA lige. Ovaj meč može Grčku da izbaci iz daljeg doigravanja, što će biti veliki šok, jer su “heleni” smatrani za jednog od favorita na celom turniru. Utakmica je na programu od 14:30h. 

SAD: Malo je falilo da tim Grega Popoviča kiksne protiv Turske, a sada će ih biti jako teško pobediti. Ovo je tim pun mladih igrača željnih dokazivanja.

Bekovski dvojac Kebma Voker – Donovan Mičel će svakako biti glavna pretnja u napadu za protivničke ekipe. Radi se o igračima koji su veoma atletski dobro građeni i definitivno oni diktiraju tempo napada svoje ekipe. Kebma je novi igrač Bostona, posle odlične sezone u Šarlotu, dok će Mičel nastaviti svoj put u ekipi Jute. Na pripremnim mečevima se videlo da će lopta najčešće biti u njihovim rukama, gde će iz visokog pika napadati protivnike šutem sa poludistance ili za tri poena. Pored njih dvojice spoljnu liniju čine još Markus Smart i Džo Heris. Smart je vukao neku sitnu povredu i pitanje je kolika će njegova minutaža biti, dok je Heris jedan od važnijih igrača u rotaciji, jer je sigurno najbolji šuter za tri poena u ovom sastavu. Mnogo toga će zavisiti od pomenutih igrača iz spoljne linije, jer ukoliko oponenti zatvore reket, kao što će se verovatno i truditi da urade skupljanjem, šutevi za tri poena mogu biti krucijalni. Na poziciji krila nekoliko igrača konkuriše. Pre svega, treba reći da sve igrače koje ćemo sada pomenuti, komotno mogu da igraju i na pozicijama dva i četiri, što daje veliku širinu ovom rosteru. Džejlen Braun, Kris Midlton, Herison Barns i Džejson Tejtum su igrači koje će rotirati Greg Popovič na ovim pozicijama i sa njima dobija razne mogućnosti. Midlton i Tejtum su nešto slabije otvorili ovaj pripremni period, ali kako su se pripreme privodile kraju i oni su pronašli svoju ulogu. Braun je odlično odigrao sve utakmice, kao i Barns, koji je pored Herisa najviše doprinosio u šutu za tri. Veliki hendikep će biti izostanak Kajla Kuzme, koji se povredio pred sam kraj pripremnog perioda i on neće biti deo tima na završnom turniru.

Grčka: Janis nije odigrao na očekivanom nivou do sada i poraz od Brazila je posledica toga. Da li može da se izvuče na najtežem ispitu?

Još jedna u nizu reprezentacija koja gaji velika očekivanja na ovom svetskom prvenstvu u Kini. Grci su pokazali na prošlim smotrama, kako evropskim, tako i svetskim da mogu da igraju bitnu ulogu na ovakvim turnirima. Ono što je im daje najveći vetar u leđa je svakako prisustvo MVP-ija NBA lige za ovu sezonu – Janisa Adetokunba. “Greek freak” je više puta isticao da mu je čast da brani boje države koja mu je pružila sve. Pored “dream team” igrača i nekoliko momaka iz drugih reprezentacija, Janis će svakako biti jedna od najvećih zvezda ovog šampionata. Međutim, ne čini jedan igrač celu ekipu, a ova zemlja je poznata po razvoju košarkaša i veliki broj kvalitetinih igrača nastupa po evropskim ligama. Posle penzionisanja Vasilisa Spanulisa iz nacionalnog tima, lidersku palicu kada je organizacija napada u pitanju preuzeli su Nik Kalates i Kostas Slukas. Kalates je igrač koji je imao neverovatnu sezonu u Evroligi iza sebe, ali deluje da nije bio na pravom nivou u TOP8 fazi, kada je to bilo najpotrebnije. Nastupa za Panatinaikos i uživa veliko poverenje u svom klubu, što je apsolutno opravdao. Od njega očekujemo veliki doprinos na ovom prvenstvu sveta, jer svojim asistencijama može da promeni tok svake utakmice. Sa druge strane Kostas Slukas ove sezone nije mogao da se prikaže u punom sjaju, jer su ga sitne povrede često odvajale sa parketa. Ipak, kada je bio tu, Fener je igrao po njegovim “notama” i kao što smo navikli od njega, maksimalno je produktivan i koristan za svoju ekipu. Igrali su ponovo na završnom turniru, ali su ih brojne povrede udaljile od nove titule.

Naš predlog:

Ovo je jedan od derbija celog šampionata i nažalost može dovesti do ispadanja jedne od najboljih selekcija na ovom turniru. Ono što smo mi izabrali kao predlog je sledeće: domaćin pobednik meča sa hendikepom (-8.5) i Meridianbet za ovaj hendikep daje kvotu 1.79. Smatramo da je ipak u ovom trenutku Grčka mnogo slabija od SAD-a i da će ih momci iz najjače lige na svetu pobediti u ovom hendikepu. Poraz od Brazila može mnogo da košta ovu generaciju Grčke reprezentacije, ali sada mogu da pokažu od čega su sastavljeni.

Registruj se na Meridianbet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.