Tip dana: Astana – Partizan: Za evropsko proleće crno-beli se bore na početku jeseni u Aziji

Glavni grad Kazahstana, od pre pola godine, više se ne zove Astana, već Nur-Sultan, po predsedniku Nursultanu Nazarbajevu. Ipak, najbolji klub ove zemlje zadržao je isto ime, Astana. Put Kazahstana krenuo je srpski osvajač Kupa, beogradski Partizan, a u dalekoj azijskoj zemlji vodiće se, možda i presudna, bitka za evropsko proleće.

Astana: Nova titula preča od prezimljavanja u Evropi

Ekipa iz kazahstanske prestonice nije nepoznanica u Evropi. Astana već godinama igra u evropskim kupovima, a poslednjih godina po pravilu prolazi kvalifikacije i uspeva da se domogne grupne faze, uglavnom Lige Evrope, dok je u najkvalitetnijem takmičenju igrala 2015. godine. U elitu ju je tada odveo srpski reprezentativac Nemanja Maksimović, koji je u finišu meča sa APOEL-om postigao gol koji je Kazahstance odveo u evropsko sazvežđe. I sada Astana u timu ima dvojicu Srba. Antonio Rukavina je još uvek u planovima srpskog selektora, mada je u poznim godinama, kao i golman Nenad Erić, koji je trenutno kapiten tima. Upravo je rođeni Požežanin bio junak utakmice na Old Trafordu, a da nije poklekao u finišu meča, nema sumnje da bi bio najbolji igrač prvog kola Lige Evrope. Prosto je neverovatno šta je sve zaustavljao protiv Mančester Junajteda u prvom kolu, a konačnih 1:0 za “crvene đavole” ne odslikava pravo stanje stvari te septembarske večeri na “Teatru snova”. Zanimljivo je da su ekipe na tom meču, kao kapiteni, predvodili Srbi, Nenad Erić Astanu, a Nemanja Matić slavni Mančester Junajted. Fudbalski šampionat u Kazahstanu se privodi kraju, ostalo je još pet kola, a aktuelni šampion zaostaje tri boda za ekipama Kairata i Tobola, ali uz meč manje odigran, koji ako dobije, Astana će se izjednačiti sa vodećim dvojcem. Za razliku od nekoliko ranijih sezona, Astana nije uspela da se obezbedi titulu pre početka grupne faze evropskih kupova, pa će im odbrana naslova prvaka biti glavni cilj u predstojećim danima, a učinak u Evropi u drugom planu. Ipak, ne sme se potceniti tim koji je na poslednjih osam utakmica u Evropi, na svom terenu, pobedio sedam puta. Ove sezone pobeđivani su Kluž, Valeta, Santa Koloma i BATE Borisov, a ranije Ren, APOEL i Jablonec. Igraju na veštačkoj travi, pa i to može biti problem za naš tim, pored vremenske razlike koja iznosi tri sata, pa će ovaj duel otvoriti drugo kolo u Ligi Evrope, pošto će se po srednjeevropskom vremenu igrati u 17 časova.

Partizan: Savo sklopio kockice, mogu li crno-beli da nadoknade gubitak bodova protiv AZ Alkmara.

Trebalo je vremena da “Parni valjak” dostigne radnu temperaturu. Rani početak kvalifikacija, nezavršen prelazni rok, pitanje da li će neko od prvotimaca biti prodat za ozbiljan novac, sve je to uslovilo pomalo kilav start. Ali, kada je postalo jasno da će jedini pravi transfer ostvariti Rikardo, a da ide i drugi napadač, Ognjen Ožegović, crno-beli su popunili “praznine” i počeli da demonstriraju pravi fudbal. Dolazak Asana, Sadika, Lazara Markovića i, posebno Bibrasa Natha, učinio je sastav izuzetno snažnim. Tim sada ima i glavu i rep, a ostanak mladog Strahinje Pavlovića pokazao se kao dobar, jer smo sigurni da će on narednog leta vredeti više od pet miliona, koliko je traženo Laciju. Partizan je ove sezone izgubio samo jednom, od Malatije u Turskoj, ali taj poraz ne boli, pošto je doneo plasman u Plej of za Ligu Evrope. U domaćem prvenstvu bila su dva promašaja, remi sa Napretkom u Kuševcu 2:2 i sa TSC-om u Humskoj 1:1. međutim, gubitak tih bodova nadoknađen je trijumfom nad “večitim rivalom”, u najboljoj predstavi crno-belih ove sezone. Pobeda nad Zvezdom došla je posle remija sa AZ Alkmarom u prvom kolu Lige Evrope. Gubitak ta dva boda može da bude koban po ambicije Partizana da prezimi u Evropi, a žal je još veća zbog mnogobrojnih prilika prošuštenih u tom meču, u kome su crno-beli imali igrača više i prednost od 2:1. Promašaje iz tog meča nadoknadili su u naredna tri prvenstvena susreta. Zvezdu su srušili Suma i Tošić, Javor je “pregazio” Lazar Marković sa dva gola, a u Nišu je blistao Umar Sadik, dvostruki strelac, uz izboren penal. Poker golova sklopili su Natho sa bele tačke i opet sejduba Suma, koji se preporodio pod komandom Sava Miloševića. Gvinejcu na leto ističe ugovor, pa su mnogi skloni tvrdnji da zato tek sada prikazuje sve što zna, ali će Partizan pokušati da produži ugovor sa omalenim vezistom i tako “izvuče” uloženi novac a, ko zna, možda i zaradi. Pošto je u ovoj grupi i Mančester Junajted, koga svi vide kao sigurnog putnika u nokaut fazu, za drugo mesto, sa podjednakim šansama, bore se Partizan, Astana i AZ. To što su Kazahstanci bili u drugom, a Holanđani u četvrtom šeširu, pokazalo se da ništa ne znači, pošto je tim iz Alkmara, trenutno, najbliži drugom mestu. Veliku stvar bi crno-beli uradili trijumfom nad Asatanom u Nur_sultanu, ali će, po svemu sudeći, presudan biti meču Holandiji.

Naš predlog:

Od ranije je poznato da je teren Astane negostoljubiv, pogotovo za evropske ekipe. Malo koji tim može da se pohvali trijumfom na veštačkoj travi u glavnom gradu Kazahstana. Partizanu ne bi trebalo da predstavlja problem igranje na veštačkoj podlozi, uostalom na istoj su igrali u Moldeu i prošli dalje. Kladionice veće šanse daju domaćinu. U 1xbet trijumf Astane plaća se kvotom 2.14, remi je 3.38, a pobeda Partizana 3.84. Osim u Malatiji, Parzizan je na svim ovogodišnjim utakmicama postizao bar gol, pa verujemo da će i u dalekom Kazahstanu. Brzonogi Asano i Marković trebalo bi da realizuju neku kontru, a lopte bi trebalo da stignu od Sume i Natha. Što se Sadika tiče, sa njim se nikad ne zna. Može da promaši 5 šansi, ali da da i tri gola. Odbrana crno-belih nije se baš isticala čvrstinom. Osim u duelima sa nejakim Velšanima, na svih ostalih pet evropskih utakmica Stojković je vadio loptu iz mreže. Sve nam to govori da će golova biti na obe strane, pa vam predlažemo igru gol-gol, za koju je kvota u kladionici 1xbet odličnih 2.10. Remi nam izgleda kao najrealniji konačni ishod, a za x u kladionici 1xbet koeficijent iznosi, rekli smo, 3.38.Registruj se na 1XBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.