Tip dana: Litvanija – Srbija: Igra se za utisak, ali pobeda je obavezna

Utakmica protiv Litvanije u Viljnusu ne može našoj reprezentaciji da donese plasman na Evropsko prvenstvo. Ne može, čak, ni da nas ostavi u igri za jedno od prva dva mesta, ali renome, ma koliko on bio urušen, moramo sačuvati. Dakle, trijumf na Baltiku ne bi smeo da izostane.

Srbija: Tumbaković mora da pronađe najboljih 11 koji će na proleće u baraž za EP

Dva vezana poraza, od jedinih konkurenata za osvajanje jednog od dva prva mesta u grupi, košatala su nas gubitka šansi da se ove kvalifikacije završe uspešno po nas. Tek sada se vidi koliko nam je važna bila Liga nacija, odnosno trijumf u grupi, pa ćemo imati priliku da ipek odemo na EP, prvi put nakon 2000. godine, i prvi put pod imenom Srbija. Daleko od toga da će taj Plej of biti “mačiji kašalj”. Po svemu sudeći u polufinalu će nas čekati Norveška u Oslu, a tamo pre dva dana nije slavila ni jedna Španija. Ako i prođemo uspešno “vikinge”, u finalu bi, po sadašnjem stanju, trebalo da igramo sa boljim iz okršaja Škotske i Finske, mada su Finci blizu direktnog odlaska na Evropsko prvenstvo, prvi put u svojoj istoriji. Da se vratimo “orlovima”. Slobodan termin u prošlom kolu iskoristili smo da odigramo kontrolni meč sa Paragvajem u Kruševcu. Jesmo pobedili, golom Mitrovića, ali nismo videli ništa novo. Još jedno bledo izdanje srpskog tima, bez mnogo ideje i sa malim brojem prilika. Nismo bili baš katastrofalni, kao u Ukrajini, ali sa ovakvom igrom ne piše nam se dobro u baražu. Selektor Tumbaković ponovo nije mogao da računa na sve fudbalere.Neki nisu ni doputovali, neki su povređeni, a nekima je on dao poštedu, kao što je slučaj sa Matićem. Malobrojna publika u Lazarevom gradu nije videla ni Dušana Tadića, Luku Jovića, Nikolu Milenkovića, a u igru nije ulazio ni Filip Kostić. Litvance dobro znamo, pobedili smo ih tri puta u kratkom vremenskom periodu. Dva puta u Ligi nacija, i proletos sa 4:1, u okviru ovih kvalifikacija. Pitanje je da li će se selektor odlučiti da ukaže šansu igračima koji su manje igrali u dosadašnjem toku kvalifikacija, odnosno koliko će prostora dobiti fudbaleri iz naše lige, koji su protiv Paragvaja bili na terenu Napretka u Kruševcu. Tada smo u startnoj postavi videli Miletića, a onda u nastavku i Zvezdin trio Gobeljić, Milunović i Rodić. Priliku je u samom finišu dobio i golman Emil Rockov. Ma koliko taj Plej of izgledao daleko, vremena je malo i biće malo prilika da se sastav uigra, pa ćemo morati, koliko na ovom meču, da počenom sa pripremama za te mečeve, koji nas mogu odvesti na najveću smotru kontinentalnog fudbala.

Litvanija: Još jedno loše takmičenje za baltičku zemlju, koja sa malo optimizma čeka naredne godine

Dok smo se mi mučili sa Paragvajem, Litvanci su igrali kvalifikacioni meč u Ukrajini, i prošli su tamo bolje od nas. Oni su od Ševčenkovih momaka primili samo dva gola, dok smo mi “popili” pet komada. Šalu na stranu, Litvanija je u katastrofalnoj seriji rezultata. U poslednje tri godine ova selekcija je pobedila samo dva puta. Maltu u oktobru 2016. godine i Jermeniju u martu 2018. Čak su i nerešeni rezultati bili incident, a porazi su se ređali kao na traci. Selektor ove reprezentacije, Valdas Urbonas, u poslednjim utakmicama kombinovao je tim, tražeći, valjda, onaj pravi. Problem za njega, ali i litvanski fudbal, je mali broj igrača. Internacionalci se mogu nabrojati na prste dve ruke, a domaće takmičenje je izuzetno slabo da bi se kroz njega regrutovali članovi najboljeg tima. Istina, ove sezone je Suduva imala solidno izdanje u kvalifikacijama, ali je i taj tim sastavljen, uglavnom, od stranih fudbalera. Litvanija se u Beogradu predstavila u slabom izdanju i lako je položila oružje pred Srbijom. Od tada se dosta toga promenilo u sastavu ove selekcije.  Na golu više nije BRatkus, umesto koga se između stativa smenjuju Zubas i Setkus. Od odbrambenih igrača pretekao je samo Palionis, dok su u vezi sigurni samo Sivka i Verbickas. Protiv Ukrajine i Portugalije u napadu su igrali Černih, Lakuzemis i Novikovas. U dosadašnjih šest utakmica u ovim kvalifikacijama Litvanija je osvojila samo jedan bod i to protiv Luksemburga na svom terenu. Poslednje mesto im je zagarantovano, ukoliko ne naprave neku sezaciju u preostalim mečevima protiv Srbije i Portugalije. To je teško očekivati, pa ova selekcija svoju šansu, u naednom periodu, treba da traži kroz Ligu nacija, u kojoj je ispala u poslednju Lidu D, gde će za rivale imati reprezentacije sličnog kvaliteta.

Naš predlog:

Ni kladionice nemaju dilemu ko je favorit u Viljnusu, iako obe selekcije nemaju imperativ rezultata. Kvota na trijumf domaćina je čak 19.00 u kladionici Bet365, remi je 8.00, a pobeda Srbije samo 1.18, čini se da je to preniska kvota. Dakle, od tipovanja konačnog ishoda ništa, pa vam predlažemo prelaz x/2, koji bi lako mogao da se dogodi. Koeficijent za njega je 3.50, a ako preferirate igru na golove, pokušajte sa 0-3 gola za koju je u kladionici Bet365 koeficijent 1.44.Registruj se na Bet365

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.