Tip dana košarka: Olympiakos vs Panathinaikos, derbi Grčke i cele košarkaške Evrope!

Panathinaikos

Ovaj meč je od posebnog značaja za sve ljubitelje košarke u Evropi. Pored derbija Partizana i Crvene zvezde, kao i “el klasika” između Barselone i Reala, ovo je utakmica koja je pod budnim okom javnosti. Pogotovo kada se uzme u obzir da je Olimpijakos izbačen iz nacionalnog šampionata i da ove sezone igraju samo u Evroligi. Ranijih godina ova dva rivala su imala i po četiri, pet mečeva minimum u toku godine, dok ove sezone možemo da uživamo samo u dva susreta starih rivala. Svakako je PAO trenutno u boljoj poziciji, ali nikada ne treba otpisivati crveno bele iz Pireja. Ova utakmica je na programu od 20h u dvorani “Mira i prijateljstva”.

Olympiakos: Barcokas kao novi trener je doneo preko potrebnu energiju.

Crveni iz Pireja su imali sezonu za zaborav kada je Evroliga u pitanju. Nisu bili na svom nivou tokom cele sezone i to im se obilo o glavu kada su rezultati u pitanju. Epilog toga je mnogo novih lica u rosteru Olimpijakosa. U klub su stigli Brendon Pol, kao i Tejlor Ročesti. Koliko će to uz Spanulisa, Printezisa i Milutinova doneti Oliju, videli smo na početku sezone kada stvari nisu funkcionisale. Ono što je bio najveći problem ovoj ekipi je bolest koja je zadesila Dejvida Blata i on je morao da napusti klubu Olimpijakosa, pa su posle malog lutanja, angažovali Jorgosa Barcokasa. Pored njega roster su pojačali i Oktavijus Elis, kao i Šakil MeKisik koji je imao sjajnu sezonu u Beštiktašu do prelaska u Oli. Oni su izbačeni iz nacionalne lige, tako da samo igraju u Evroligi. Turbulentan period je ispred ovog giganta, nadamo se da će do kraja sezone biti oni pravi. Milutinov je povređen i neće igrati na ovom derbiju što je veliki hendikep za roster crveno belih.

Panathinaikos: PAO igra po “notama” Nika Kalatesa i žele da nastave takmičenje u dobroj formi.

Rik Pitino je novi/stari trener Panate i imao je već dobro sklopljen tim kada je nasledio Pedulakisa na klupi. On je to odlično iskoristio i ovaj tim „zelenih“ zaista ima potencijal. Očekuje se mnogo od Nika Kalatesa koji će ove sezone ima još bolje saigrače, za način igrača njegove košarke. Dva velika pojačanja stigla su iz NBA lige, a to su Vesli Džonson i Džimi Fredet. Vesli je iskusan igrač koji odlično koristi svoje prednosti, dok je Fredet jedan neverovatan šuter koji je znao u kineskoj ligi da postiže i preko 60 poena. Pored njih dvojice, u klub su stili i Džejkob Vili koji je imao odličan nastup za Gran Kanariju, kao i Tajris Rajs koji je nastupao za Bamberg. Zanimljiv tim je PAO sastavio i za ovu sezonu i pravo je uživanje gledati ih pod palicom Nika Kalatesa od koga očekujemo i prvi tripl-dabl. Bez velikih problema sa zdravstvenim biltenom za PAO pred ovaj meč, što može igrati bitnu ulogu. Po mnogim parametrima prednost se daje gostima na ovom susretu, ali u grčkim derbijima se nikad ne zna.

Naš predlog:

Derbi mečevi uvek donose razne mogućnosti kada su predlozi u pitanju. Meridianbet kao blagog favorita na ovom susretu vidi ekipu Olimpijakosa i za pobedu domaćina nude kvotu 1.69. Ukoliko smatrate da PAO može da slavi na ovom meču, za pobedu gostiju Meridianbet nudi kvotu 2.19. Ipak, mi smo se odlučili za nešto treće. A to je: ukupan broj poena na meču manji od 169.5 i Meridainbet za tu granicu daje kvotu 1.70. Ovo je zaista previsoka granica za tip meča kakav očekujemo. Činjenica je da Olimpijakos ne igra više onako čvrsto u odbrani. Bez obzira, ovo je granica koja može da se pređe ukoliko oba tima budu na visokom nivou. Odnosno, da u svakoj četvrtini budu efikasni. Mi smatramo da se to neće desiti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.