Košarka vs “Korona”, šta znamo i čemu možemo da se nadamo?!

Korona

Ceo svet je stao u samo nekoliko dana. Virus COVID-19, poznatiji kao “KORONA”, nastao je u Kini i tada nije izazvao dovoljno veliku pažnju kod ostatka sveta. Brojni državnici zapadnih zemalja, kao i njihovi stanovnici, smatrali su da to ne može doći do njih i da će se epidemija zaustaviti na mestu na kojem je i započela. Kako se sa prirodom ne treba igrati, virus COVID-19 ubrzo je stigao na “stari kontinent” i u prvom talasu žestoko pogodio Italiju. Prenosi se dodirom i kao takav brzo se širi. Vrlo brzo je proglašena pandemija na svetskom nivou i to se odrazilo na sve životne sfere.

Jedna od njih je svakako i sport koji je u najvećem delu sveta potpuno paralizovan. U nekoliko zemalja se igraju mečevi bez publike (Australija, Turska, Belorusija), dok je u mnogim državama proglašeno vanredno stanje i obustvaljeni su čak i treninzi. Ova “paraliza” svetskog sporta će ostaviti mnoge posledice, kako u takmičarskom, tako i u finansijskom smislu za sve aktere koji učestvuju u dešavanjima vezanim za sport. Kao što znamo, sportska dešavanja se priređuju zbog publike, a ako nje nema na tribinama, svako odigravanje gubi smisao. Kada je košarka u pitanju, nekoliko bitnih stvari se dovede u pitanje?!

https://youtu.be/lYC6oQIAzbI

NBA liga je suspendovana 11. marta, kada je otkriveno da je centar Jute, Rudi Gober pozitivan na “korona” virus. U međuvremenu su zaraženi i Goberov saigrač Donovan Mičel, mladi navijač Jute kojem je Gober poklonio znojnicu i dao autogram, kao i centar Detorita Kristijan Vud. Najnoviji zaraženi NBA košarkaš je superstar Bruklina, Kevin Durent. U razgovoru poznatog NBA insajdera Vojnarovskog sa ljudima bliskim vrhu takmičenja, pominje se nastavak sezone krajem juna, ukoliko se steknu uslovi. Komesar NBA Adam Silver prekinuo je ligu pomenutog 11. marta nakon što je većina timova odigrala oko 65 utakmica, od 82 koliko bi trebalo. Teško je zamisliti NBA timove da igraju preko leta svoje utakmice, ali ni to nije isključeno!

Evroliga je suspendovana minimum do 11. aprila. Ako se i tada nastavi, to bi prema ranijem planu značilo da bi zagazila u prvu nedelju juna. Uz modifikacije kalendara, sa recimo dva meča nedeljno, taj period bi mogao da se skrati, ali to značio da klubovi ništa drugo ne bi mogli da igraju. Ipak, tu je mnogo pitanja otvoreno, a prvo i osnovno je kada će se pobediti KOVID 19, što po svemu sudeći garantuje veoma dugu i veoma napornu borbu. S’ obzirom da je test Treja Tompkinsa pred meč sa Crvenom zvezdom bio pozitivan, Real je već uveliko u karantinu i iz njega neće izaći pre 25. marta. Armani iz Milana je takođe uveo slične preventivne mere, s obzirom da je dve nedelje pre toga igrao protiv Reala. Žalgiris i Olimpijakos su praktično raspustili timove, Crvena zvezda i ostali evroligaši će uraditi isto, što će dodatno uticati na vreme eventualnog nastavka.

Kosarka Euroleague season 2019/2020 Crvena Zvezda v Bayern Munich Beograd, 02.01.2020. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Situacija u Evrokupu je potpuno ista, jer je to takmičenje pod pokroviteljstvom ULEB-a. Regionalno takmičenje (ABA liga) je kao i sve ostale organizacije u Evropi, obustavila svoj rad i ostaje neizvesno da li će i kada ABA liga dobiti svog šampiona i predstavnika u Evroligi naredne sezone. Mnogo predloga o eventualnom završetku sezona možemo pročitati u medijima, ali sve su to nagađanja i želje pojedinih klubova. U Srbiji, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj je uvedeno vanredno stanje i sve sportske aktivnosti su stavljene po strani.

Početak meseca aprila će nam možda doneti neke bliže odrednice, odnosno odluke koje bi značajno uticale na rasvetljavanje budućnosti ove košarkaške sezone. Do tada, čuvajte se i sportski pozdrav!!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.