MVP NBA lige je?

MVP

U situaciji u kakvoj se nalazimo, usled pandemije virusa “COVID-19”, ostaje nam da analiziramo sezonu do sada. NBA karavan je privremeno suspendovan, ali čelnici lige sa velikim ohrabrenjem ostavljaju prostor da se liga nastavi tamo gde je stala. Kada se govori o regularnom delu, tu su stvari relativno jasne. Znamo ko će biti među prvim ekipama u svojim konferencijama i ko će se potencijalno boriti za plejof. Pitanje koje se nameće u svim košarakškim krugovima, jeste ko će biti ovosezonski MVP regularnog dela?! Nekoliko igrača istaklo je kandidaturu svojim sjajnim partijama ove sezone, pa ćemo kroz ovaj tekst pokušati da uradimo presek njihovih igara i na taj način možda dođemo do odgovora ko će poneti ovo laskavo priznanje!

U glasanju koje je sproveo ESPN među 70 predstavnika medija koji “pokrivaju” NBA ligu, aktuelni MVP Janis Antetokumpo je dobio 60 glasova za prvo mesto, dok je preostalih deset otišlo Lebronu Džejmsu. Nijedan drugi igrač nije dobio glas za prvo mesto, koje donosi deset bodova, drugo se boduje sedam, za treće se dobija pet, za četvrto tri i za peto jedan bod. Tako je Janis skupio 670 od mogućih 700 poena, dok je Džejms dobio 514. Glasove medija je dobilo još deset igrača, među kojima i Nikola Jokić. Dobio je ukupno osam glasova – jedan za treće mesto, tri za četvrto i četiri za peto, što je ukupno 18 bodova, a to je dovoljno za osmu poziciju.

A sama tabela izgleda ovako:

Naravno, treba uzeti u obzir da se ovde radi samo o glasovima novinara, ali znajući koliko novinari kreiraju opšte mišljenje u SAD-u, ovo može bii zaista realna slika. Kao što možete videti na ovoj tabeli se nalaze i dva igrača sa ovih prostora. Luka Dončić na četvrtom i Nikola Jokić na osmom mestu. Ipak, ajde da krenemo redom!

Giannis Antetokounmpo: Još jedna sezona iz snova za “greek freak-a” i novi pohod ka tituli.

U svojoj šestoj sezoni u NBA ligi, Janis pokušava da odbrani titulu najkorisnijeg igrača NBA sezone, kada je njen regularni deo u pitanju. Trejdovan od strane Milvokija, bio je prospekt od koga se mnogo očekivalo. Sezona 2013/2014 mu je bila ruki godina i tada je za nešto manje od 25 minuta na parketu beležio skromnih 6.8 poena u proseku. Kada pogledate ostale sezone, primetićete kontinuirani rast u svim statističkim segmentima igre. A što se tiče poena progresija je tekla ovako: 6.8, 12.7, 16.9, 22.9, 26.9, 27.7, 29.6. Zaista neverovatno. U sezoni 2018/2019, kada je osvojio MVP priznanje pored ovih 27.7 poena imao je i 12.5 skokova i 6 asistencija po utakmici. Tu dolazimo do ove sezone u kojoj je odigrao 57 utakmica i za to vreme je uspeo da popravi svoj broj poena i skokova po meču. Pored toga, njegov Milvoki ima najbolji skor u celoj NBA ligi (53-12) i Janis je sa pravom i ove sezone glavni kandidat za najkorisnijeg igrača. Ispunio je sve preduslove koji se gledaju pri glasanju za ovu nagradu. Najbolji je igrač tima koji ima najbolji skor u ligi i koji se na svim listama nalazi u prva dva favorita za osvajanje NBA prstena. Spektakularna zakucavanja, neverovatne fizičke predispozicije i odlična hemija sa saigračima je ono što je obeležilo i ovu sezonu sjajnog grka Janisa Antetokumpa.

Lebron James: “Kralj” ne planira da se odrekne krune!

Davne 2003. godine Klivlend je sa prve pozicije na draftu izabrao Lebrona Džejmsa. Čudo od deteta iz Akrona (Ohajo) je momentalno opravdalo očekivanja i videlo se da će ovo biti igrač koji će obeležiti jednu eru NBA košarke. Osvojio je već tri titule, dve sa Majamijem i jednu sa Klivlendom! Neverovatan niz nagrada kao individua je osvojio “kralj”! Deset puta je bio u najboljem timu lige, pet puta u najboljem defazivnom timu i četiri puta bio je nosilac nagrade MVP sezone (2009, 2010, 2012, 2013). Kao što možete videti, dugo ga nije bilo kada je borba za ovo priznanje u pitanju, ali ova sezona ga je gurnula ponovo u prvi plan. Možda nije po svim statističkim kategorijama najbolji u svojim Lejkersima, ali njegovo prisustvo na parketu je od presudnog značaja za rezultate ovog tima. Taj uticaj je valjda i najvažniji kada je igra jedne ekipe u pitanju?! Najbolji je asistent u celoj NBA ligi sa 10.6 uspešnih dodavanja po utakmici. Igra na svim pozicijama od 1 do 4. Lejkersi imaju skor 49-14 i imali su nekoliko neverovatnih pobeda. Bez sumnje LeBron će uz Janisa voditi najveću bitku za ovo priznanje. Treba napomenuti da pomenuti gospodin Lebron Džejms trenutno ima 35 godina i da će u decembru napuniti 36. FASCINANTNO!

Luka Dončić: NBA će uskoro postati “njegova” liga!

Šta tek reći ovom momku?! Druga sezona u NBA ligi i odmah kandidat za MVP cele sezone u konkurenciji iskusnih “aždaja” oko sebe. Luka je u Evropi osvojio sve što se moglo osvojiti. Endesa liga, Evroliga i Evropsko prvenstvo sa Slovenijom. U dresu Reala još od juniorskih dana je pokazivao potencijal i visoke domete. U seniorskom timu kod Pabla Lasa se vinuo među zvezde na “starom kontinentu”. MVP regularnog, kao i MVP finalnog turnira u Beogradu, gde je njegov Real postao šampion. Usledio je draft i odlazak u Dalas. Već u prvoj sezoni je stavio do znanja svima da igrači iz Evrope itekako mogu da prave razliku i u najjačoj ligi na svetu. Odneo je priznanje ruki godine, ispred Treja Janga. Preko leta je radio na svojoj fizičkoj pripremi i rezultati su itekako vidljivi. U nekim drugim okolnostima, brojke koje ove sezone beleži Luka bi bile sasvim dovoljne za MVP priznanje bez razmišljanja. 28.7 poena, 9.3 skokova i 8.7 asistencija po meču. Prilično impresivno za momka koji ima 21. godinu?! Pored ovih sjajnih brojki, impresivno je kako Luka do njih dolazi. Lakoća u pokretima, široka lepeza finti, ubitačan “step back” i neverovatan osećaj za asistenciju smo gledali ove i gledaćemo ko zna koliko sezona ispred nas. Ove godine neće dobiti nagradu za najkorisnijeg igrača lige, ali ne možemo da zamislimo da se to u budućnosti neće više puta desiti!

Era modernih internet platformi nam omogućava da u ovoj pauzi usled pandemije virusa, sa uživanjem pogledamo najbolje poteze ovih i svih drugih NBA igrača. Pravo je uživanje gledati ih i pisati o njima, a uskoro idu i novi tekstovi posvećeni najlepšoj igri među obručevima!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.