Ko ide u plejof Evrolige? Još tri mesta su slobodna!

Evroliga

Sezona u Evroligi je prekinuta, kao i u svim ostalim takmičenjima širom sveta. Ono što je verovatno najveća žal, jeste trenutak kada se to desilo. Iako ovakve stvari ne biraju ni vreme ni mesto, utisak je da je ova sezona potpuno unakažena. Pet timova je izborilo svoje mesto u najboljih osam ekipa ove sezone i to su za sada jedini sigurni učesnici top8 faze. Za preostala tri mesta boriće se čak devet timova, što je zaista fascinantno. Ostalo je još šest kola da se odigra u regularnom delu Evrolige i nakon toga ćemo dobiti sve putnike u doigravanje. Bord ovog takmičenja je zasedao i doneta je odluka da se takmičenje nastavlja čim se steknu uslovi za sportska dešavanja.

Sigurne ekipe, odnosno timovi koji su već osigurali svoj plasman u top8 fazu su: Anadolu Efes, Real Madrid, Barselona, CSKA i Makabi. Velika borba će se voditi do samog kraja oko prve četiri pozicije i prednosti domaćeg parketa. Cela tabela izgleda ovako:

Tabela Evrolige pre suspendovanja takmičenja

Kao što možete videti situacija od 6. do 14. mesta je poprilično napeta i gusta. Svi timovi traže svoju šansu u ovih preostalih šest kola i biće neverovatna borba do samog kraja. Kao što možete videti trenutno su PAO, Himki i Fenerbahče u situaciji koja ih vodi u doigravanje, ali Žalgiris, Valensija, Olimpijakos, Armani, Baskonija i Crvena zvezda nisu rekli poslednju reč. Razlika između mesta koje vodi u plejof i Crvene zvezde koja je na 14. poziciji je samo dve pobede. To je nadoknadivo, ukoliko format takmičenja ostane isti, odnosno ako se ne bude skraćivao. Veliko je pitanje u kakvoj će formi timovi dočekati nastavak takmičenja, jer je ipak ovo zaista velika pauza, koja se desila usred sezone. Ono što sigurno znamo, to je da je ovaj period dobro došao ekipama koje su imale veliki broj povređenih igrača.

Panathinaikos: Pitino je napustio klupu po drugi put i ekipu ostavio na cedilu.

Velika euforija pred svaku sezonu vlada u Atini. “Zeleni” su i ove godine napravili jedan odličan tim, spoj iskusnih grčkih igrača i kvalitetnih amerikanaca koji treba da donesu gazdi Janakopulosu i armiji navijača dugo očekivani završni turnir Evrolige, a onda i sam trofej. Odlično su otvorili sezonu, pobedili su nekoliko jakih ekipa, ponovo su dokazali da je “OAKA” jedno od najtežih gostovanja u celoj Evropi. Međutim, kao i prethodnih godina, brzo su ušli u minus fazu kada je forma u pitanju i to se odmah odrazilo na rezultate. Nik Kalates je verovatno i najbolji plejmejker u ovom takmičenju, ali njegove dobre partije često ostaju ispod radara evropske košarkaške javnosti. Jednostavno, njegov šut sa distance je veoma diskutabilan, ali je i pored toga on uspeo da napravi karijeru “superstara” kada je ovaj nivo košarke u pitanju. Može se reći da je pored njega jedino Dešuan Tomas ostavio dobar utisak i u jednom kontinuitetu je pružao dobre partije. Ostali igrači su imali svoje “slavne momente”, ali je većina bila kratkog daha. PAO ima težak raspored do kraja. Idu u goste Feneru, pa Albi, potom im dolazi Himki, nakon toga gostovanje Efesu, Makabi gostuje u Atini i na kraju idu na noge Baskoniji. Mnogo duela sa direktnim rivalima i upravo na tim mečevima će se odlučivati sudbina za ovu evroligašku sezonu.

Khimki: Šved i kompanija mogu biti jako nezgodan rival u doigravanju!

Copy/paste sezona Himkija od prošle godine. Neverovatan roster, pun kvalitetnih igrača, odličan trener i svi očekuju dobar rezultat. Ekipa iz Podmoskovlja je pred ovu sezonu dovela veliki broj novih igrača. Neki su od starta bili povređeni, a imali su velikih problema i u toku sezone kada je zdravstveni bilten u pitanju. Alfa i omega u ovom sastavu je naravno Aleksej Šved. Igrač koji ima apsolutnu slobodu i samo od njega zavisi u kolikoj meri će da uzima šuteva sa svih pozicija na parketu. Kada pričamo o šutevima, odmah za Švedom ide i Janis Tima. Pod košem su ove sezone sjajni Jonas Jerebko i Devin Buker. Nit koja sve njih povezuje u jednu celinu je Stefan Jović. Srpski plejmejker se u potpunosti podredio timu i pokazao je da i na taj način možete biti uspešni u modernoj košarci. Himki će sasvim sigurno posle ove pauze motivisano ući u dalju borbu za poziciju koja vodi u plejof. Nikome neće biti svejedno kada vidi da su im oni rivali. Himki dočekuje ekipu Bajerna, pa sledi teško gostovanje Barseloni, pa potom dueli sa grčkim velikanima (PAO u gostima, Oli kod kuće) i za kraj dočekuju Efes i idu u Berlin gde završavaju sezonu. Težak raspored, ali je to jedini put ka mestu u osam najboljih.

Sutra nastavak teksta sa analizama Fenera, Žalgirisa i Valensije! Uživajte u ovim karantinskim danima i ostanite kod kuće!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.