Kada se “korona” povuče, Evroliga dobija epilog!

Evroliga

Pisali smo juče o stanju u Evroligi. Kroz nekoliko pasusa smo objasnili šta se trenutno dešava u najjačem evropskom klupskom takmičenju. Videli smo da se veliki broj timova bori za mesto u doigravanju i da će to biti primarna stvar kada se (i ako) sezona nastavi. Nadamo se da će ova neman uskoro napustiti zemljane i da ćemo moći normalno da nastavimo da se bavimo svakodnevnim aktivnostima. U to ulazi i praćenje sporta koji nam u ovim teškim karantinskim danima itekako nedostaje. U ovom tekstu ćemo analizirati dosadašnji učinak nekoliko timova koji se bore za plejof i najboljih osam ekipa Evrolige. Mnogo je oprečnih mišljenja oko toga kako nastaviti sezonu, neki igrači su se pobunili i videćemo šta nas čeka u nedeljama ispred nas. Mi nastavljamo sa našim analizama i verujemo u “happy end” ove košarkaške sezone!

Fenerbahce: Plasman u doigravanje je džek pot za tim Željka Obradovića ove sezone!

Rolerkoster sezona za ekipu Fenera ove godine. Bili su desetkovani povredama i prošle sezone na završnom turniru Evrolige, ali šta tek reći za ovu tekuću. Prvi problem se javio na početku sezone kada je veliki broj igrača došao umoran sa SP u Kini. Nije samo umor bio problem, već i sitne povrede i to što su ti igrači morali da uđu u vrhunac svoje forme mesec dana ranije. Igrači se preko leta pripremaju za napornu sezonu, dok reprezentativci moraju da podignu igračku formu na vrhunac već u tom periodu. Dolazi do pražnjenja na početku sezone i to je ogroman kako fizički, tako i psihološki problem. To se odmah odrazilo na rezultate Fenera koji je igrao neprepoznatljivo loše. Veseli je propustio dobar deo sezone, DeKolo je bio povređen, Vesterman takođe. Stiče se utisak da se sve okrenulo protiv tima koji vodi Željko Obradović. Gubili su neke “dobijene” utakmice, atipično veliki broj poraza na svom parketu. Podrška navijača nije izostala i ono što smo gledali tokom ovih godina u Istanbulu i ove sezone je tradicija. Fener pored svih nedaća, ipak drži plasman u top8 u svojim rukama. Dočekuju PAO na svom parketu u prvom meču nastavka, a to može biti jedan od krucijalnih duela, jer je protiv direktnog konkurenta. Potom idu u goste Bajernu, pa onda još jedno teško gostovanje Žalgirisu. Dočekuju CSKA i Olimpijakos i u poslednjem kolu gostuju Efesu. Jako težak raspored za turski tim. Ujedno i pravi pokazatelj da li su ekipa za nastavak evroligaške sezone ili ne?!

Zalgiris: Bajka zvana “zelena šuma” se nastavila i ove godine…

Šarunas Jasikevičijus je zaista mađioničar kada je trenerski posao u pitanju. Zvuči kao izlizana fraza, ali je zaista tako. Kada pogledate ovaj tim Žalgirisa, shvatite da u njemu nema nekog “superstara”. Roster koji je sastavljen mahom od litvanskih igrača sa primesama iskusnih stranaca koji popunjavaju praznine. Šarunas je bio sjajan plejmejker u svojoj igračkoj karijeri i potpuno je bilo očekivano da igrači na njegovoj poziciji u timu koji trenira imaju poseban tretman. Tako je bilo sa Pangosom i Micićem, tako je i sada sa Volkapom i Lekavičijusom. Volkap je, može se slobodno reći, otkrovenje ove sezone za litvanski tim. Povredom Grigonisa, otvorilo se mnogo prostora za njega, a on je to iskoristio na fantastičan način. Igra sjajno na obe strane parketa i jedan je od najboljih igrača u Evroligi kada je taj segment u pitanju. Ono što je prva pomisao kada se pomene Žalgiris je TIM. Ovo je skup pojedinaca koji odlično funkcionišu kao celina. Kao što smo napomenuli, stožer ekipe su litvanski igrači: Lekavičijus, Grigonis, Jankunas, Milaknis, Ulanovas. Treba napomenuti učinak Džoka Lendejla koji ima sjajnu sezonu iza sebe. Lopta se kreće dok se ne pronađe otvoren pogled na koš. To je ono što je odlikovalo ovaj tim i prethodnih sezona kada su dolazili i do završnog turnira Evrolige (Beograd 2018). Žalgiris je nešto lošije otvorio ovu sezonu, imali su nekoliko neočekivanih poraza i nakon toga su morali da jure protivnike. To im je odlično polazilo za rukom i sada su na korak od mesta koje vodi u plejof. U nastavku sezone imaju dva gostovanja u Španiji, Barsi i Valensiji. Potom dočekuju Fener, pa idu u goste Makabiju. Zatvaraju regularni deo sezone sa dva meča na svom parketu, prvo protiv CSKA i za kraj meč protiv Bajerna. Ono što sasvim sigurno možemo da očekujemo od “zelene šume” je borba do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Valencia: Čudna sezona i velike amplitude tima iz Valensije.

Jako nezgodan rival svake sezone je ekipa Valensije. Igraju u jednom čudnom ritmu svoje mečeve. Kada gledate utakmice ovog tima, vidite neverovatnu hemiju koja vlada među igračima, a kada je utakmica u “La Fonteti” to je poseban doživljaj. Ono što čini ovaj tim tako nepredvidivim je zajedništvo. Stožer tima se nije promenio od osvajanja Evrokupa prošle sezone. Bojan Dubljević je neko ko će sasvim sigurno postati legenda ovog tima, jer je ponovo produžio ugovor i završiće karijeru u ovom timu. Igra na visokom nivou, čini saigrače boljim i to sve za nekih 25 minuta na parketu. I Valensija je imala problema sa povredama u toku sezone, što je bitno uticalo na rezultate. Lojd je stigao u roster kao odličan strelac i to je dokazao već na početku sezonu, ali ga je zadesila nezgodna povreda i propustio je važan deo sezone kada je njegov tim i pretrpeo neke poraze koji su mu smanjili šanse za doigravanje. Ista situacija je i sa plejmejkerskim tandemom Van Rosom – Vives. Gotovo uvek je jedan bio van stroja. Valensija će imati težak zadatak da izbori plasman u doigravanje, jer ih čeka jako težak zadatak. Prvo gostovanje prvoplasiranoj ekipi Anadolu Efesu, potom dočekuju Žalgiris i Real Madrid. Onda idu dva gostovanja, Albi i Baskoniji i za kraj u goste im dolazi Crvena zvezda. Do kraja regularnog dela sezone svaki meč za Valensiju je kao finale. Svaki poraz ih udaljava u velikoj meri od željenog rezultata.

Biće ovo borba do “zadnjeg daha”. Samo da se sezona nastavi, jer će ovo biti jako zanimljiv kraj regularnog dela Evrolige.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.