“KORONA 1:0 KOŠARKA”! Prvi udarac zadao je ozloglašeni virus!

Virus

“Covid-19” je virus koji je paralisao ceo svet. Ono što se dešava trenutno u svetu je aposlutna katastrofa po mnogim aspektima. Države se trenutno bore protiv pandemije i velikog broja zaraženih stanovnika, a tek nakon ove krize ih očekuju problemi kada je u pitanju ekonomija i sve što proizlazi iz toga kada je funkcionisanje jedne države u pitanju. Ovo što se sada dešava je samo još jedan od pokazatelja da i najbogatije zemlje sveta nisu bile spremne za jednu ovakvu “zdravstvenu oluju”. Sport kao integralni deo svakog društva će imati svoje posledice, ali verovatno najmanje kada se gleda lista prioriteta. Ostanite kod svojih kuća i pomozite medicinskim radnicima da u što kraćem roku reše ovaj gorući problem.

VTB LIGA: Čelnici regionalnog takmičenja su doneli odluku da se liga suspenduje.

Prvi “udarac” košarka je doživela otkazivanjem VTB regionalnog takmičenja. Estonski Kalev je saopštio da usled novonastale situacije njihovi igrači neće nastupati do kraja ove tekuće sezone. To je bio povod za hitne sastanke osnivačkog borda i doneta je odluka da se ovo takmičenje obustavi i da u sezoni 2019/2020. ne bude proglašen šampion. To je naišlo na različite reakcije iz timova koji učestuvuju u VTB ligi. Igrači Himkija su se pobunili, jer smatraju da ukoliko se već suspenduje takmičenje, titula treba da ide timu koji je u tom trenutku ubedljivo prvi na tabeli. To su naravno oni i potpuno su jasne njihove ambicije. Ruku na srce, oni rezultatima i jesu dokazali da su najbolji do trenutka kada se sve paralisalo. Ostaje pitanje kako će liga odrediti timove koji će se takmičiti u Evroligi naredne sezone. To je sigurno CSKA koji ima “A” licencu, ali ko će biti drugi putnik u elitno takmičenje ostaje nepoznanica. Pandemija “korona” virusa je odnela veliki broj života, pa ove odluke u neku ruku deluju kao razumne i očekivane.

Legabasket: Italijani suočeni sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata.

Posle VTB lige još jedno veliko takmičenje će ostati bez šampiona ove sezone. To je italijanski Legabasket koji je ove sezone mogao da bude jedno od najzanimljivijih takmičenja na starom kontinentu. Veliki broj kvalitetnih timova koji su konkurisali za sam vrh. Činjenice govore da je Virtus bio ubedljivo najbolji tima do sada u šampionatu i da bi sa prve pozicije ušli u doigravanje. Tu su naravno i Armani, Venecija, Sasari i Breša koji igraju odlično ove sezone. Odluka čelnika Legabasket lige je u ovom trenutku možda i najlakše doneta, jer je u Italiji zaista haotično stanje i sport je u ovom trenutku zaista na poslednjem mestu. Ova odluka da ne bude pobednika bi verovatno jače odjeknula da Virtus nema usmeni dogovor sa čelnicima Evrolige oko specijalne pozivnice za sledeću godinu. Ovako, nemaju razloga da se bune i ovaj “status quo” im u neku ruku i odgovora. Za Italiju je najvažnije da zaustave širenje zaraze i da u maksimalnoj meri smanje broj umrlih.

LNB PRO A: Francuska je kopirala model delovanja koji je uveden u Italiji, čeka se samo potvrda.

Otkazana su sva takmičenja pod okriljem Košarkaške federacije Francuske, osim ženske košarkaške lige, odluka o tom takmičenju biće donesena 10. aprila. Ipak, elitni rang francuske košarke nije pod okriljem federacije, te LNB Pro A (Jeep Elite) liga još uvek nije otkazana, kao ni LNB Pro B liga, ali ni Kup lidera.. Ipak, otkazan je Kup Francuske, za koji je zadužena federacija. Dakle, otkazane su niže lige, kupovi (osim Kupa lidera), zatim tri na tri šampionati i omladinska takmičenja na nivou federacije i regiona. Ako se otkaže i ženska liga, neće biti proglašen šampion i niko neće ispasti. Elitni rang je 11. marta suspendovan, najavljeno je da će se najkvalitetnija francuska košarka vratiti trećeg aprila, ali je jasno da to u ovom trenutku nije realno. U Francuskoj je zabeleženo 37575 slučajeva zaraženih koronavirusom, preminulo je 2314 ljudi od posledica COVID-19 infekcije.

Dok čekamo odluke ostalih velikih takmičenja širom Evrope, ostaje nam da se nadamo da će se bar nešto odigrati do kraja. Za ljubitelje košarke sa ovih prostora najvažnija su takmičenja ABA, Evroliga i Evrokup, a kako stvari stoje odluke čelnika ćemo vrlo brzo saznati. Do tada:

KORONA 1:0 KOŠARKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.