Priča o treneru koji zna kako se igra košarka na pravi način!

trener

Praćenje karijere jednog čoveka me je posebno nateralo da razmislim kolika ljubav prema igri može biti? Može li ikad iččeznuti? Kada zatvoriti knjigu i reći da je dosta? Kada se zadovoljiiti?

Čovek koji mi je dao inspiraciju za ovu priču je veliki Leri Braun. Lerijeva životna priča i trenerska karijera nam mogu dati odgovore na sva gore navedena pitanja. Rođen je u Bruklinu daleke 1940. godine. Mesto svog rođenja je stalno isticao kao razlog zašto nije dobar šuter, a jeste dobar dribler. “U Njujorku skoro uvek duva vetar. Trenirali smo i igrali na otvorenim terenima, pa tako nikako nismo mogli da imamo dobar skok šut. Jedino sta nam je preostalo je da naučimo da vodimo i driblamo loptu prokleto dobro” govorio je Leri. Studirao je na Severnoj Karolini . Kao košarkaš beležio je sasvim pristojne brojke tokom karijere 11.2 poena po utakmici, 2.7 skokova, 6.7 dodavanja po utakmici. Iako pamtimo veliki broj košarkaša koji nisu imali ni upola dobre brojke kao Leri, ja neću pisati o njegovoj igrackoj karijeri. Ja bih o timovima koje je trenirao, igračima i načinu na koji je sprovodio svoj sistem.

2001. je bila najbolja sezona za trenera Brauna od početka karijere. Sve funkcioniše savršeno sa Sikserse i beleže 10 vezanih pobeda na startu sezone. Iako na Ol-Star pauzi imaju najbolji skor na istoku, Leri perfekcionista kakav jeste, opet nije u potpunosti zadovoljan ekipom. Zahteva trejd u kom salje Kukoča i Ratlifa za Dikembe Mutomba. Pun pogodak! Siksersi igraju najtvrđu odbranu u ligi i zajedno sa Lejkersima dele najbolji skor u ligi 56-26. U plejofu u prvoj rundi ponovo Indijana. Ponovo noćna mora zvana Redzi Miler. Pejsersi kradu utakmicu broj jedan u “First Union Centru” pogotkom dve sekunde pre kraja upravo Milera. Međutim Siksersi se dižu i dobijaju Pejserse u četiri utakmice. U polufinalu ih čekaju Toronto Reptorsi i njihova zvezda Vins Karter. Ajverson i Karter igraju paklenu košarku, ubacuju po 40-50 poena po utakmici. Serija odlazi u sedam utakmica i poslednji šut Kartera za pobedu. Vinseniti promašuje sut koji bi u to vreme i zavezanih očiju pogodio i Filadelfija ide u finale konferencije. Leri Braun izjavljuje “Ovo je jedna od onih serija koju samo možete da posmatrate sa strane, divite se igračima i molite da onaj drugi promaši po neku loptu više od vaše zvezde. Neverovatno. Nikad ovo u životu nisam iskusio.” Siksersi dobijaju u sedam utakmica strašno jak trio Milvoki Baksa Alen-Robinson-Kasel i prvi put nakon 1983. odlaze u finale. Tamo ih čekaju Lejkersi. Tim koji nije izgubio utakmicu u plejofu. Zverski jak, vođen svojom mašinom Šakilom O’Nilom. 

“Sixers shock The World with game one victory over LA Lakers in 2001. NBA Finals!” su bile reči čuvenog komentatora Marva Alberta nakon prvog finalnog meča. Jasno vam je da su Siksersi dobili. Perfektna taktika Lerija, koja se zasnivala na tome da se “pusti” Shaq da ubaci svojih 30 poena, ali se zato moraju zatvoriti svi ostali igrači. Igru u odbrani je pratila i sjajna partija Ajversona u napadu, gde  je sa 48 postignutih poena ušao u istoriju kao jedna od najboljih partija u finalima. Lejkersi se oporavljaju, dobijaju naredna četiri meča i uzimaju finale. 

Detrot Pistonsi i njihov GM Dzo Dumars su tražili novog trenera. Onog koji će podignuti ekipu na sledeći nivo. Trenera koji je perfekcionista. Onog koji neće stati dok ne bude sve savršeno i dok odbrana ne bude najtvrđa u ligi. Kao jedini odgovor se nametao Leri Braun. Pistonsi su ekipe bez superstara, sa igračima koji su gladni uspeha i pobeda. Igračima koji imaju toliko toga da dokažu. Savršena sredina za Lerija. Imao je običaj da govori da će stvoriti ekipu po naliku na grad koji predstavljaju. Vrednu, borbenu, poštovanu i koja će poštovati druge protivnike. Braun je nada i čovek u kog su sve oči uprte, a on je čovek koji može da se nosi s tim. Pistonsi igraju timski. Dele loptu. Igrači veruju jedni drugima i sve deluje savršeno. Leri Braun izjavljuje da su spremni za najveće domete. Izjavljivao je to i ranije, ali se sada čini da stvarno veruje u to. Međutim pad u formi neposredno pre Ol-Star vikenda vraća Pistonse u realnost, a Leri odlučuje da napravi još jedan trejd. Takav koji bi doveo superstara u ekipu, a da ne pokvari hemiju u timu i svlačionici. Dovođenje problematičnog Rašida Valasa je potez koji samo Leri može da napravi. Nakon 2-3 nedelje od dovođenja “The Sheed-a” ekipa hvata zalet i ništa ih više ne može zaustaviti. Dovoljan podatak kakvu odbranu je tada igrala Lerijeva ekipa je da su držali protivnike na ispod 70 poena pet utakmica uzastopno! Sa skorom 54-28 i trećim mestom na istoku ulaze u plejof. Redom padaju Baksi, Netsi i Pejsersi u finalu konferencije. Leri ponovo u finalu. Ponovo Fil Džekson. Ponovo Lejkersi. Ponovo skor 4-1, ali ovog puta za Leri Brauna i Detroit Pistonse! Ista defanzivna taktika je primenjivana kao i 2001. samo što je sada ekipa imala mnogo više kapaciteta nego ona iz Filadelfije. Bila bi i metla tj. popularno čišćenje da u utakmici broj dva čudesni Kobi Brajant nije pogodio trojku preko ruke Ripa Hamiltona. Leri Braun je konačno šampion! Jednom za sva vremena!

Završio bih Lerijevom rečenicom koja toliko prosto zvuči, a toliko težine nosi u sebi da možda može razmisli i o stavljanju pod autorska prava, a ona glasi: ” Guys just try to play the game the right way!” 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.