Košarka vs “CORONA” – šta znamo i šta možemo da očekujemo?!

Košarka

Polako se vraćamo u normalu kada je ovaj karantinski period u pitanju i pandemija “korona” virusa. Igrači se polako vraćaju treninzima, doduše u kontrolisanim uslovima. Ono što svi željno iščekujemo jeste 24. maj. To je datum kada zaseda bord Evrolige i na tom sastanku će biti doneta konačna odluka o nastavku takmičenja u Evroligi i Evrokupu. Postoje različiti stavovi među igračima i trenerima kada je nastavak sezone u pitanju. Uskoro ćemo saznati šta će odlučiti Bartomeu i da li ćemo u julu mesecu nastaviti sa najjačim evropskim klupskim takmičenjima.

Turska i Italija: Završena sezona bez pobednika i bez ispadanja!

Ono što se očekivalo, to se i desilo. Dve zemlje koje imaju svoje predstavnike u Evroligi, odnosno nosioce A licence. Sa te strane, olakšana im bila odluka da prekinu šampionate. Italija, koja je jedna od zemalja koja je najviše pogođena ovim virusom, sačekala je poslednji čas kada su odluke vezane za sport u pitanju. Odluka turskog košarkaškog saveza je došla po mnogima iznenađujuće. Naime, Efes je bio ubedljivo prvi na tabeli i delovalo je da će oni rutinski osvojiti titulu. Ipak, to se neće desiti. Kada se uzme u obzir da se razmatra o nastavku evropskih takmičenja, jasno je da za nacionalne šampionate nema vremena. Obrazloženje je da savezi žele da maksimalno spremni uđu u narednu sezonu i da se to desi na vreme. Ostaje žal, ali hladne glave, ovo je prava odluka.

Evroliga i Evrokup: Kaunas, Atina, Beograd?

Jedan od planova je da se preostalih 78 utakmica odigra u evropskom gradu koji ima dve arene. Sezona bi se završila za pet nedelja, a pre nego što bi se uopšte desio nastavak, košarkaši bi dobili dve ili tri nedelje za pripreme. Ono što je najvažnije, određen je kalendar za nastavak ove sezone koji će najkasnije biti potvrđen do 24. maja. Prema planu, 29. maja će se ekipe okuptiti kako bi do 11. juna igrači bili u karantinu ako je to neophodno. Nakon toga slede improvizovane pripreme u vidu trening kampova od 12. juna do 2. jula, a utakmice bi počele dva dana kasnije. Dakle, mečevi bi se igrali u periodu od 4. do 17. jula u Evrokupu, a do 26. jula u Evroligi u formi završnog turnira. Sve u samo jednom gradu i na jednom parketu. Potrebno je da grad domaćin ima dve dvorane u kojima bi mogle da se igraju utakmice. Za sada su Kaunas, Atina i Beograd poslali svoje prijave za organizaciju ovih takmičenja i sva tri grada imaju potrebnu infrastrukturu. Uskoro ćemo saznati sve o ovim predlozima i o tome da li ćemo po prvi put gledati evroligašku košarku usred leta, odnosno u julu?!

Pandemija prolazi i pored velikog broja smrtnih slučajeva širom sveta. Postoji lista prioriteta u svim zemljama, ali se život mora nastaviti. Sport kao nešto što prati i voli ogroman broj ljudi se nastavlja. Fudbal već ovog vikenda, a za košarku se nadamo da će to biti početkom jula, a kako stvari stoje postoji velika šansa da to bude u Beogradu. Budimo strpljivi, jer odluka je tu za koji dan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.