Derbi dana: Mančester Junajted – Čelsi: Bitka za finale!

U drugom polufinalu engleskog FA kupa, takođe na londonskom ”Vembliju”, igraće Mančester Junajted i Čelsi. Videćemo ko će igrati u finalu najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu.

Mančester Junajted: Posle očajnog početka, ovo bi mogla da bude odlična sezona za ”crvene đavole”

Ko se seća starta sezone u Engleskoj sigurnom je odbrojavao dane do otkaza za Ole Gunara Solskjera. Junajted je igrao očajno, posle prve četvrtine prvenstva imao je najslabiji učinak od kada postoji Premijer liga, a tek u je u Beogradu, protiv Partizana u Ligi Evrope, zabeležio prvi gostujući trijumf. Jedino što je vreddelo u tom periodu bila je pobeda u prvom kolu prvenstva, upravo protiv Čelsija na ”Old Trafordu”, rezultatom 4:0. Da čelnici Junajteda nisu sa Norvežaninom potpisali dugoročni ugovor pred start sezone, sigurno bi i njegova misija na klupi Junajteda tarajala mnogo kraće. Od titule su se oprostili pre Nove godine, ali je ostala želja da se ekipe vrati u Ligu šampiona, pošto je u aktueln oj sezoni igrala u slabijem evropskom takmičenju. Delovalo je da će taj cilj moći da se ostvari jedino osvajanjem Lige Ebrope, pošto je zaostatak u Premijer ligi za četvrtoplasiranim timom bio ogroman. Ipak, počeo je JUnajted da igra bolje, a posle prinudne pauze i nastavka sezone u junu, prosto nije mogao da se prepozna. Dovođenje Bruna Fernandeša u zimskom prelaznom roku bio je pun pogodak. Portugalac iz Sportinga od prvog meča uklopio se kao nedostajući deo pazl slagalice i znatno rasteretio Rašforda i Marsijala. Ovaj prvi se kasnije povredio, pa je pauza i za njega dobro došla. Od nastavka sezone JUnajted je odigrao sedam utakmica u prvenstvu i jednu u FA kupu. Dobili su sedam, a samo im je Sautempton uzeo bod i to golom u 96. minutu. Da Obafemi nije dao taj gol, sada bi ”đavoli” bili treći i znatno bliže plasmanu u LIgu šampiona. Ovako, o tome će, najverovatnije, odlučivati u utakmici poslednjeg kola sa Lesterom u gostima. Priliku da se vrate u Ligu šampiona imaju i preko Lige Evrope, pošto su nadomak plasmana u četvrtfinale tog takmičenja. Što se FA kupa tiče, Junajted je 20 puta igrao u finalu, a 12 puta je osvajao trofej. Ima samo jedan pehar manje od rekordera ovog takmičenja, londonskog Arsenala. Čini se da je napadački deo tima u mnogo boljoj formi. Odbrana ume da podbaci, ali sredina i špic igraju sjajno. Preporodili su se POgba i Nemanja Matić, a odlični su i Grinvud, Marijal, Rašford i, već pomenuti, Bruno Fernandeš.

Čelsi: Može li Fren Lampard u prvoj sezoni na klupi Čelsija do trofeja?

Mnoge je iznenadila odluka Romana Abramoviča da trenersku palicu poveri Frenku Lampardu, igračkoj legendi Čelsija, ali treneru početniku, bar kada je Premijer liga u pitanju. Razlog, možda, leži u tome što Čelsi, zbog kazne, nije smeo da kupuje fudbalere prošlog leta, pa je Lampardu poveren zadatak da od mladih i talentovanih igrača stvori snažan kolektiv za budućnost. Pred njega nisu stavljani nikakvi drugi zahtevi, bar ne oni o trofejima. Prvenstvo je krenulo loše, čak četiri gola primljena su na ”Old Trafordu”, mada je igra bila mnogo bolja od rezultata. Brzo su se ”plavci” povratili, igrali sve bolje, a svima su usta bila puna Temija Ejbrahama, Mejsona Maunta i Kristijana Pulišića. Nisu samo ovi fudbaleri uperili svetla reflektora na sebe, ali su oni postali nova prepoznatljiva liva tima sa ”Stamford Bridža”. I Čelsiju je jedini cilj bio plasman u Ligu šampiona. U tom takmičenju su i igrali i useli su da se domognu nokaut faze. Tamo ih je sačekao Bajern i u prvoj utakmici pobedio ih u Londonu, pa će revanš, po svima, biti samo formalnost. Prošle sezone Čelsi je osvojio Ligu Evrope, pa je sezona ocenejna uspešno, a jedini trofej do koga bi mogli u ovoj, upravo je FA kup. U četvrtfinalu su imali najtežeg protivnika, pobedili su Lester u gostima, ali ne treba zaboraviti da su još u osmini finala eliminisali novog šampiona Liverpul. Od povratka na teren Čelsi je igrao malo slabije od JUnajteda, zabeležili su pet pobeda i dva poraza, a posebno težak je bio onaj u Šefildu od 3:0. ”Plavci” su osam puta bili najbolji u FA kupu, dok su četiri puta zaustavljani u finalu. Prethodni put su sa Mančester Junajtedom u ovom takmičenju igrali u finalu 2018. godina, a Čelsi je pobedio golom Edena Azara sa bele tačke. Lamparda, kao i njegovog kolegu sa suprotne strane, više brine odbrana, koja je na tri prethodna gostovanja primila čak osam golova.

Naš predlog:

Ulog je veliki, finale najstarijeg fudbalskog takmičenja. Ovo je njihov 17. međusobni okršaj u FA kupu, a Junajted je nešto uspešniji. ”Crveni đavoli” bi mogli do dva trofeja u ovoj sezoni i plasmana u Ligu šampiona, što bi bio sjajan uspeh, pogotovo nakon slabog starta. Čelsi je trenutno treći i pokušaće da zadrži tu poziciju, a na ruku im ide i to što se dva njihova jedina pratioca, Lester i Junajted, sastaju međusobno u poslednjem kolu. Dakle, ”plavci” su blizu LIge šampiona, pa im je ovaj meč možda i bitniji nego Mančester Junajtedu. Junajted je dobio oba ovogodišnja dela u prvesntvu, sa 4:0 i 2:0, a poslednji put su ove dve ekipe igrale bez golova pre sedam godina. U kladionici Meridianbet blagi favorit je Mančester Junajted sa kvotom 2.45, dok se pobeda Čelsija procenjuje kvotom 3.05. Za remi se dobija 3.30. Naš prvi predlog za ovaj, izuzetno atraktivan meč, je igra gol-gol za koju u kladionici Meridianbet dobijate koeficijent 1.72, a lako bi moglo da dođe i 2+ u drugom poluvremenu. Za 2+DP u Meridianbet-u se dobija kvota 2.10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.