Tip dana: Inter – Šahtjor: Samba sa istoka ruši Inter

Moramo reći da su ove ekipe potpuno zasluženo u polufinalu Lige Evrope, mada su neslavno završile takmičenje u Ligi šampiona, pa im ovo sada dođe kao uteha. Ni Inter, a ni Šahtjor, nisu uspeli da prođu grupu, ali su kao trećeplasirani našli mesto u slabijem evropskom takmičenju i evo ih na pragu finala.

Inter: Jedan evropski trofej bi baš ”legao” Interu

Poslednji put u završnici nekog evropskog kupa Inter smo gledali pre deset godina. Bilo je to 2010. godine, a tada je milanski Inter bio nepobediv. Osim trofeja na domaćem tlu, ”neroazuri” su osvojili Ligu šampiona, pa su navijači bili u delirijumu. Uspesi se vezuju za trenera Žozea Murinja, ali mnogi zaboravljaju i sjajne fudbalere iz tog perioda. No, to je već daleka prošlost, a u fudbalu se ne živi od stare slave. Usledila je decenija dominacije Juventusa na Apeninima, dok se Inter mučio da dođe i do plasman u Evropu. Ove sezone su evropski put u Ligi šampiona, ali nisu uspeli da se domognu nokaut faze najjačeg klupskog takmičenja. Uspešniji od njih bili su Borusija iz Dortmunda i Barselona. Kao trećeplasirani preselili su se u Ligu Evrope i tamo su prvo eliminisali bugarski Ludogorec sa dve pobede, a onda je usledila pandemija i prekid sezone. Na Apeninima nisu uspeli da ugroze Juventus, ali su na kraju imali samo bod zaostatka za ”Starom damom”, što je rezultat vredan pažnje. Nikada Inter nije osvojio Ligu Evrope, a učinio je to 1998. godine u tadašnjem Kupu UEFA. Milanski tim se odlično snašao u Nemačkoj na završnom turniru. Prvo su igrali sa neugodnim španskim Hetafeom, samo jedan meč, pošto je prvi u Milanu odložen zbog početka pandemije, koja je najviše zahvatila baš te dve zemlje. Nakon trijumfa od 2:0 protiv tima iz predgrađa Madrida, čekao ih je domaći Bajer iz Leverkuzena. Meč se igrao u Diseldorfu, kao i ovaj polufinalni, što je od Leverkuzena udaljeno samo tridesetak kilometara, pa su ”farmaceuti”, bukvalno, igrali kod kuće. No, to nije smetalo Interu da slavi rezultatom 2:1, a svi golovi postignuti su u prvih 45 minuta. Pred polufinale trener Antonio Konte ima malih problema sa sastavom, u timu sigurno neće biti veziste Matijasa Vesina, a pitanje je da li će spreman biti Aleksis Sančez. Ostali su orni za nadigravanje sa ukrajinskim Brazilcima.

Šahtjor: Ukrajinci su ušli u pravu formu, nije ni trofej daleko

Način na koji Šahtjor igra u poslednje vreme zadivio je sve u Evropi. Ovaj tim je odbranio titulu u Ukrajini, i ponovo će igrati u Ligi šampiona, ali silno želi ovaj trofej, koji je već osvajao 2009. godine. Dosta problema Šahtjor je imao u grupi Lige šampiona, nisu uspeli da osvoje drugo mesto u konkurenciji Mančester Sitija, Atalante i zagrebačkog Dinama, pa su se kao trećeplasirani preselili u slabije takmičenje. Na velikom iskušenju bili su u prvom kolu nokaut faze, žreb im je dodelio portugalsku Benfiku, a ”orlove” su eliminisali posle pobede od 2:1 u Ukrajini, i 3:3 u Lisabonu, posle sjajnog meča. Posle prve utakmice u Volfsburgu završili su pola posla do četvrtfinala. Slavili su u gradu automobila sa 2:1 i mirno čekali revanš, koji je usledio tek posle pet meseci. Taj meč igran je u Kijevu, pa se ne mođe reći ni da je Šahtjor bio domaćin u njemu. Sve do 89. minuta nije bilo golova, a konačan rezultat je, verovali ili ne, bio 3:0 za Ukrajince. Nismo ni sumnjali da će lako izaći na kraj sa Bazelom u četvrtfinalu, ali baš tako lako, malo ko je mogao da pretpostavi. Rezultat je bio 4:1, ali je sve bilo gotovo posle prvog poluvremena kada su poveli sa 2:0. Taj meč, sigurni smo, uplašio je navijače Intera. Šahtjor je igrao odlično, i delovao izuzetno moćno, pa ako ponovi nešto slično u polufinalu, ne piše se dobro ekipi Antonija Kontea. Zanimljivo je da su sve golove Šahtjora protiv Švajcaraca postigli Brazilci, kojih u ovom timu ima sijaset. Naravno, ”karioka” je i odlični Žunior Moraeš, mada igra za reprezentaciju Ukrajine i ima pasoš ove zemlje. Trener Šahtjora je Portugalac Luis Kastro, a pred ovo polufinale ima problem sa neigranjem brzonogog Brazilca Ismailija i defanzivca Mališeva, ali se zato vraća Gruzijac Kohovalov.

Naš predlog:

Ovde jednostavno nema favorita. Inter ima poznatija imena u timu, ali je Šahtjor jači kao kolektiv, a i ne treba zanemariti majstorstvo Brazilaca iz tog tima. Ove dve ekipe nisu se sastale još od 2005. godine, tada je Inter pobedio u Donjecku, ali je u Milanu bilo 1:1. Sada kladionice smatraju da je Inter favorit, pa za njegov trijumf kladionica 1xbet daje kvotu 1.77, dok je pobeda Šahtjora 4.84. Mi mislimo da je ukrajinski tim potcenjen, pa je naš prvi predlog igra gol-gol, za koju je koeficijent u kladionici 1xbet 1.67. Pošto nam se čini da Šahtjor ulazi rasterećenije u meč, predložićemo vam i duplu šansu na ovaj tim, a za x2 u kladionici 1xbet koeficijent iznosi 2.17.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.