Derbi dana: Novak Đoković – Rafael Nadal: Finale iz snova za najboljeg svih vremena

Bez većih problema, ako izuzmemo nesvakidašnju hladnoću kada je Rolan Garos u pitanju, privodi se kraju Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu. Kraj je onakav kakav smo priželjkivali na startu, dvojica najboljih, jedan protiv drugog u borbi za ”Kup musketara”. S jedne strane mreže Novak Đoković, prvi reket sveta, a sa druge Rafael Nadal, čovek koji je ovaj pehar podizao već 12. puta.

Brojke, brojke, brojke…

Nadal je osvajao prethodna tri puta turnir u Parizu. Poslednji koje je pre njega to učinio, upravo je Novak Đoković, koji je 2016. godine savladao Endija Mareja u finalu i po prvi, i za sada, jedini put podigao ”Kup musketara” pred pariskom publikom. Treba reći da je Španac te godine, zbog povrede, propustio učešće na Rolan Garosu, ali to ne umanjuje Novakov uspeh, pošto je godinu ranije pobedio Nadala još u četvrtfinalu, ali je u finalu izgubio od Stena Vavrinke. Sigurno da Švajcarcu to niko nije zamerio, ali za Đokovića važe neka druga pravila u svetu tenisa. Da li bi Rodžer Federer ikada osvojio Rolan Garos da 2009. godine, sada već penzionisani, Šveđanin Robert Soderling nije izbacio Nadala u polufinalu? Rodžeru to niko ne prigovara, već svi navode vodu na jegovu vodenicu kada je izbor za GOAT-a u pitanju. Računicu mogu da mu pokvare i Nadal, a još pre Đoković, pa će i iz tog razloga ovo finale biti značajno. Naime, Španac već ima 19. Grend slem titula, i pobedom u finalu izjednačio bi se sa Federerom po broju istih. Nadal ima više Mastersa, ali Švajcarac je pet puta osvajao Završni Masters, što Špancu još nije pošlo za rukom. Đoković je tri Grend slema udaljen od Federera, pa bi tu razliku, u slučaju trijumfa, spustio na samo dva. Bio bi, najverovatnije jedan, da nije bilo diskfalifikacije u Njujorku, ali to mora ostaviti iza sebe kad izađe na ”Filip Šatrije” u nedelju. Novak je rekorder po broju Mastersa, a samo je jednom manje osvajao i Završni, pa bi i to mogao da stigne u novembru. Po broju nedelja na vrhu ATP liste Đoković je prestigao Pita Samprasa, a ispred je samo, već više puta pominjani Švajcarac, mada bi i taj rekord mogao da ”padne” u prvoj trećini naredne godine. Da nije bilo zamrzavanja liste, sigurni smo da bi već sada Đoković i u tom segmentu prestigao Federera.

Kako je protekao turnir za dvojicu najboljih?

Rafael Nadal nije izgubio ni set na ovogodišnjem Rolan Garosu. To može da bude sjajno iz ugla samopouzdanja, ali i velika opasnost kako će se ponašati ako stvari u finalu ne krenu po njegovom planu. Đoković je izgubio tri seta, jedan od Karenj-Buste u četvrtfinalu, a čak dva u polufinalu protiv Cicipšasa, kada je gotovo ispustio prednost od dva seta, uz meč loptu u trećem. Prošao je Srbin trnovit put, odigrao više setova i to bi mogao da bude i kapital pred finale. Sigurni smo da se na fizičkom planu to neće osetiti kod srpskog asa, mada je u četvrfinalu imao određenih problema, sa vratom i nadlakticom leve ruke. Od svih rivala u prvih šest kola Nadal je nekako najviše zapinjao protiv mladog Italijana Janika Sinera. I njega je dobio u tri seta, ali je bio na pragu gubitka prvog, pošto je Siner kod vođstva 6:5 servirao za set. Čak ni protiv Argentinca Dijega Švarcmana, od koga je izgubio na Mastersu u Rimu, Nadal nije imao skoro nikakvih problema da ga dobije u tri seta i uđe u finale. Švarcman mu je samo učinio uslugu što mu je sa puta sklonio Dominika Tima, finalistu u dva prethodna Rolan Garosa i osvajača US Opena pre nešto više od mesec dana. Đoković je lako stigao do četvrtfinala, protivnici ga nisu ni zagrejali, a onda se dosta mučio sa, za njega maleroznim, Pablom Karenjo-Bustom. Izgubio je prvi set, tražio lekarsku intervenciju i zbog toga iznervirao labilno Španca. Upravo je Karenjo-Busta bio protinik Đokoviću u onom tragičnom njujorkom meču, kada je nehotice pogodio linijskog sudiju lopticom i zbog toga ostao bez, već viđenog, pehara. Protiv Grka Stefanosa Cicipasa bilo je perfektno u prvih sat i po. Vodio je NOvak sa 2:0 i 5:4, servirao za meč, imao i meč loptu, a onda je stao. Cicipas preokreće, izjednačuje na 2:2 i vodi sa 1:0 u petom setu. Tu je bio kraj za njega. Đoković je mentalna gromada, a Grk, iako nesvakidašnje talentovan, još mora da radi na psihofizičkom planu. Pao je i fizični, ali i mentalno, pa je narednih šest gemova pripalo Srbinu, koji je u odlučujućem setu slavio sa ubedljivih 6:1.

Sezona kakve nije bilo do sada

Svašta se izdešavalo u ovoj teniskoj sezoni, a još više toga nije. Po prvi put u istoriji nije se igrao Vimbldom, razlog je aktuelna pandemija, a Roaln Garos je pomeren sa juna na kraj septembra i početak oktobra, otud i ona hladnoća sa početka teksta. Đoković je osvojio već Četiri turnira u ovoj ”krnjoj” sezoni. Posle Australijen opena slavio je i u Dubaiju, te Mastersima u Sinsinatiju, igranom u Njujorku i Rimu. Uz sve to, sa reprezentacijom je osvojio prvi ATP kup, pobedivši u finalu Španiju i Rafaela Nadala u međusobnom duelu. To je bio i njihov poslednji međusobni duel, a prethodni na Rolan Garosu odigrali su još pre pet godina, kada je slavio Novak u tri seta. Nadal je osvojio samo jedan pehar u 2020. godini i još nema trofej na travi, po prvi put u karijeri. ”Bik sa Majorke” je bio najbolji u Akapulku, ali treba reći da od tada, pa sve do Rima, nije ni igrao.

Naš predlog:

Nadal je bolji na šljaci, pobedio je 15. puta, dok je Đoković slavio na 7 duela. Poslednja tri na ovoj podlozi pripala su Špancu, dok je Đoković poslednji put pobedio Nadala na ”njegovoj” podlozi pre četiri godine u Rimu. Na ostalim podlogama Novak je dominirao u odnosu na španskog asa. Zato su i kladionice dale prednost Nadalu pred ovo finale. Roaln Garos je njegov dom, izgubio je ovde samo dva puta, a 12. puta je podizao pehar. Ako Novak slavi, postaće jedini teniser koji ima sve Grend slemove osvojene bar po dva puta, to je sa Mastersima već uradio osvajanjem Sinsinatija, i mogao bi se već kandidiivati za GOAT-a, najboljeg tenisera ikad. Kvota na pobedu Nadala u kladionici Meridianbet je 1.69, dok se trijumf Đokovića procenjuje koeficijentom 2.23. Naravno da nećemo potceniti srpskog tenisera, pa vam predlažemo igru Rafael Nadal manje od 20,5 gemova ukupno. Računamo da će Španac osvojiti set, ali ne i više od toga. Kvota za ovaj tip je 1.79. Zato je drugi naš predlog tačno četiri seta, sa kvotom 2.55 u Meridianbet-u. Na kraju, pokušajte sa igrom Đoković dobija prvi set, za koju se u kladionici Meridianbet dobija kvota 2.07.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.