Derbi dana: Skopljanci predaju krunu Barsi ili Kilu

Nesvakidašnja rukometna sezona 2019/20, koja je počela prošle jeseni, završava se u smiraj 2020. godine. Liga šampiona je prekinuta u martu, taman se završila grupna faza, ali niju odigrana ni osmina, a ni četvrtfinale. EHF je odlučio da na završni turnir odu po dve proplasirane ekipe iz obe grupe, pa su se ovih poslednjih dana decembra u Kelnu našli Barselona, PSŽ, Kil i Vesprem. Tako je skopski Vardar šampion Evrope duže nego što je očekivao, godinu i po, umesto samo jedne godine. Sablasno je u polufinalnim mečevima izgledala ”Lankses arena” u glavnom gradu Rajne Vestfalije. Bez navijača vrhunski rukomet nije ono što treba da bude, ali tako je i sa ostalim sportovima ove turobne 2020. godine. Bila, ne ponovila se.

Barselona: Tim koji nije poražen cele godine, mogao bi u jednom meču sve da upropasti

Ova Barsa je sklopljenja da postane šampion Evrope. Čekaju na to pet godina, mada svaki put na Fajnal-for dolaze kao, ako ne najveći, ono bar među dva prva favorita. Katalonci nisu izgubili nijedan meč u 2020. godini, a ni dobar deo 2019. Podsetimo da je novo izdanje Lige šampiona odavno počelo i da su oni bez greške i u njemu, ali i u veoma snažnoj španskoj ligi. U polufinalni meč protiv Pari Sen Žermena ušli su kao favoriti i to ih je malo omelo u startu. Nisu imali rešenje za gorostasnog Letonca Krištopansa, čoveka koji je već sa Vardarom osvojio krunu u prethodnoj sezoni. Kada se Krištopans umorio, a fantastični golman Kevin Meler razbranio, sve je krenulo kao podmazano. Mnogo golova je Barsa postigla iz kontranapada preko Dike Mema i neverovatno brzog Slovenca Blaža Janca. Izvanrednu partiju pružio je i Islanđanin Palmarson, a Fabregas je bio standardno dobar na crti. Sledeće sezone Barsa će ostati bez golmana Melera, koji se vraća u Flensburg, pa će i u finalu biti maksimalno motivisan da sa Kataloncima stigne do evropske krune. Mali problem je nešto tanja klupa, mada su svi igrači vrhunski rukometaši. Pored pomenutih tu su još i Hrvat Luka Cindrić, takođe momak koji zna kako se osvajaju trofeji, Engesan, Entrerios, Markuč, Arino i ostali. Ipak, igra Barselone najviše zavisi od Dike Mema, mladog šutera koji je takođe najavio odlazak iz katalonskog giganta.

Kil: Nemci su preumorni od napornog polufinala, ali žele četvrtu krunu

Nisu rukometaši Kila bili favoriti pred okršaj sa mađrskim Vespremom. Šampion nađeg severnog suseda uložio je neverovatan novac, kada je rukomet u pitanju, u stvaranje tima koji bi najzad mogao, posle pet izgubljenih finala, stigne na vrh Evrope. Najbolji rukometaš u 2019. godini, Petar Nenadić, dobio je društvo Omara Jahije iz Egipta i Vuka Borozaca, snažnog Crnogorca, na bekovskim pozicijama. Alternativa mu je najbolji mađarski igrač Lekai, a imali su i dva fantastična golmana Španca Koralesa i Srbina Cuparu. Ni to nije bilo dovoljno, ne za titulu, već ni za finale. Posle jedne dramatične utakmice, mnogo interesantnije nego prve u polufinalu, Kil je slavio posle dodatnih 10 minuta. Mogle su obe ekipe do pobede. Prvo je Kil odigrao odličnih 30 minuta, vodio sa sedam golova razlike još u pvom poluvremenu, a onda je serijom 6:0 Vesprem preokrenuo u nastavku, pa imao prednost od četiri gola. Tada su ostali dva minuta sa igračem manje i sjajni Duvnjak i Sagosen prave seriju 5:0. Niko nije pobedio posle 60 minuta, pa je morao da odluči produžeta. I tu je Vesprem mogao da slavi, poveo je sa dva gola razlike na polovini, posle tek drugog gola Nenadića, ali su sa tri uzastopna gola Nemci preokrenuli i na kraju slavili sa 36:35. Junak je bio Hrvat Domagoj Duvnjak, koji je pored odličnog napadačkog učinka, uspeo da ukrade nekoliko važnih lopti u odbrani. Najviše golova postigao je Pekeler, čak osam, a na desnom krilu je zablistao Šveđanin Ekberg. Norvežanin Sagosen je pogađao kad treba, mada on može i bolje. Tek u finišu, ali u pravom momentu, probudio se i Vajnhold. I oni imaju na golu odličnog danskog golmana Landina Jakobsena.

Predlog:

Gledajući polufinalne mečeve nismo saznali ništa novo, Barsa je favorit za krunu, a to što im rival u finalu neće biti Vesprem, trebalo bi dodatno da im olakša posao. Međutim, završni turniri rukometne Lige šampiona, poslednjih godina, po pravilu se završavaju iznenađujućih ishodom. Dva puta je iznenadio makedonski Vardar, a jednom francuski Monpelje, timove na koje niko nije računao kao pobednike pre polufinala. Svi su očekivali špansko-mađarsko finale, ali je Kil zasluženo u borbi za svoju četvrtu krunu. Da ima gledalaca, Nemci bi imali više izgleda, ipak je Keln nemački grad, mada bi i Katalonci preplavili ulice ovog sajamskog grada na reci Rajni. Koeficijent za pobedu Barselone u kladionici Meridianbet iznosi 1.25, ra remi u regularnom toku dobija se koeficijent 13.00, a pobeda Kila plaća se kvotom 5.00. Naravno da je naš prvi predlog jedinica, ali očekujemo i kombinaciju 1,+ golova. Granica u Meridianbet-u je 63,5 pogodaka ukupno, a kvota za to 2.36. Barselona ima veliki napadački potencijal, pa smatramo da će postići više od ponuđene granice za golove, a to je 33,5 pogodaka, za šta se dobija koeficijent 1.76 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.