Tip dana košarka: Mornar – Crvena zvezda: U Topolici je za Zvezdu važniji meč nego prethodna dva sa španskim velikanima

Sve je rečeno u naslovu. Crvena zvezda je u toku ove sedmice igrala protiv dve najveće španske ekipe, Reala i Barselone, ali je za njih mnogo bittniji meč u barskoj ”Topolici” gde je očekuje ekipa Mornara. Ova dva tima imaju najbolji učinak u ABA ligi, izgubile su samo po dva puta, pa bi od ishoda ovog duela moglo da zavisi ko će sa prve pozicije u doigravanje za šampiona regionalnog takmičenja.

Mornar: Pala je prošlogodišnja Zvezda, zašto ne bi i ova?

Možda nekom nisu ozbiljno zvučale najave Mihajla Pavićevića na početku sezone da Barani žele titulu u regionalnom košarkaškom takmičenju. Jesu pojačanja u Bar stizala kao na traci, roster je izgledao zastrašujuće, ali Mornar nije imao rejting poput Zvezde, Partizana i Budućnost. Čak je i Cedevita Olimpija važila za favorita u odnosu na njih, kada je borba za plej-of u pitanju. Za halu ”Topolica” znalo se da je ”negostoljubiva”, ali se sada igralo bez navijača, što je bila dodatna otežavajuća okolnost po Barane. Sa svim tim teškoćama se Mornar izborio, posle 14 utakmica imaju skor od 12 pobeda i dva poraza. Prvo su doživeli više nego ubedljiv poraz od Zvezde u Beogradu od 31 poena razlike, što bi mogao da bude dobar motiv za revanš, a onda su izgubili i u crnogorskom derbiju u ”Morači” od Budućnosti. Pored odličnog skora u ABA ligi Moran se probio u Top 16 fazu Evrokupa, startovao odlično u drugoj fazi pobedom u Gran Kanariji, ali su u sredu doživeli neugodan poraz od drugog španskog predstavnika, ekipe Andore, i to na svom parketu. Osim Džejkoba Pulena, svi su podbacili u tom duelu, pa je jedino on imao dvocifren učinak od čak 22 koša. Zapažen je bio i Nemanja Gordić, najnovije pojačanje iz Partizana, sa 9 poena i 3 asistencije. Mornar ima sjajan tim, ali je Pavićević najavio i nova pojačanja i napad na trofej. Baš nas zanima koja je to pozicija upražnjena pored Nidama, Pulena, Gordića, Gebrijel, Vajtheda, Lukovića, Smita, Jeremića, Vranješa… Ukoliko pobede Zvezdu biće na dobrom putu da kao prvi završe regularni tok prvenstva jer im od gostovanja ostaje teško samo ono u Beogradu protiv Partizana, koji bi do tada već mogao da se oprosti od polufinala.

Crvena zvezda: Polako se kompletiraju redovi Radonjićevog tima, za Evroligu je možda prekasno, ali ne i za ABA-u

Neverovatno zvuči podatak za Crvena zvezda za samo sedam dana mora da odigra tri neverovatno teške utakmice. Prvo su u ponedeljak gostovali u Madridu u odloženom meču Evrolige, onda su u petak ugostili Barselonu, da bi već u nedelju otputovali na crnogorsko primorje i odmerili snage sa Mornarom, timom s kojim dele čelnu poziciju u regionalnom takmičenju. Pored ove dve ekipe i Budućnost je imala isti skor, ali je izgubila u Ljubljani od Cedevita Olimpije u petak, drugi put za tri dana, pa sada Podgoričani imaju tri neuspeha. Zvezda je iznenadila Evropu pobedom u Madridu, pa i pored toga što je Real, kao i Zvezda uostalom, bio oslabljen, taj trijumf je odjeknuo. Ništa lakši nije bio ni sledeći meč. U Beograd je stigla snažna Barselona, predvođena trenerom Jasikevičijusem i najviše zahvaljujući sjajnoj odbrani, lako odnela bodove iz srpskog glavnog grada. Deluje da Zvezda nema ozbiljnije izglede da se nađe među osam najboljih na kraju regularnog dela, mada je ostalo dosta da se igra, a raspored Beograđana je znatno lakši. Zato je titula u ABA ligi prioritet, u to nema sumnje. Zvezda je već izgubila dva meča, od Budućnosti u Beogradu i Igokee u Laktašima. Čekaju je još teška iskušenja u Ljubljani, Podgorici i Baru. Svaki kiks mogao bi da im odnese prednost domaćeg parketa koji, i pored praznih tribina, može da bude solidna prednost. Možda ne tolika kao u finalu sa Podgoričanima pre dve sezone, ali je važno šutirati na koševe koje dobro poznajete, zar ne? U Radonjićev tim se vratio Džrdan Lojd, odigrao je dobro protiv Katalonaca, a prve poene u crveno-belom upisao je i Lendri Noko, mada je odlični centar još daleko od prave forme. Uspeo je Radonjić da razigra Dobrića, Radanova, a dosta je pokazao i plejmejker Kino Kolom. Nešto slabije je protiv Barse odigrao O'Brajant, ali je to već pravilo kada su i on i Lojd u timu. Jednostavno, obojica su navikla da budu prva opcija u napadu, pa je za crnogorskog stručnjaka prvi zadatak da uspostavi balans između svoja dva gošgetera.

Naš predlog:

Verovatno i pod utiskom prvog meča u Beogradu koji je Zvezda dobila sa više nego ubedljivom razlikom, kladionice mnogo veće šanse za pobedu daju gostima. U kladionici Meridianbet jedinica se plaća kvotom 2.14, dok je dvojka 1.63. Ne treba zaboraviti prošlogodišnji trijumf Mornara nad Zvezdom u ”Topolici”. Taj poraz oduzeo je šanse crveno-belima da kao prvi okončaju regularni tok šampionata, ali je on kasnije, kolo pre kraja, prekinut i nikad nije nastavljen. U toj utakmici dominirao je ekstremno motivisani Uroš Luković, koji je pod oba koša bio nezaustavljiv za visoke igrače crveno-belih. Obe ekipe imaju neverovatan napadački potencijal, prosto se ne zna od koga preti veća opasnost. Čak i kada su na parketu igrači iz takozvanog ”drugog ešalona”, to je opet postava vredna poštovanja. Biće zanimljiv i okršaj dva crnogorska trenera, Pavićevića iz ”stare garde” i Dejana Radonjića, predstavnika ”novog talasa”. Predložićemo (+) poene, a za granicu smo izabrali 158,5 poena. Za više od te granice kvota je 1.83 u Meridianbet-u. Naš drugi predlog odnosi se na broj koševa domaćina, a za granicu smo odabrali 78,5 koševa, za koju koeficijent za (+) iznosi 1.87 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.