Tip dana košarka: Dalas – Atlanta: Luka Dončić na osakaćene Hokse

Dueli Dalasa i Atlante trebalo je da predstavljaju pravi užitak za ljubitelje košarke. Jedan naspram drugog trebalo je da se nađu dva velika evropska asa, Luka Dončić i Bogdan Bogdanović, ali je srpski bek doživeo tešku povredu i pitanje je kada će ponovo na teren. Ali nije samo on van stroja u ekipi Atlante, što sada Maverikse stavlja u ulogu favorita.

Dalas Maveriks: Teksašani su dovođenjem Slovenca započeli novu eru u istoriji kluba

Jedan drugi Evropljanin postao je živa legenda Dalasa. Dirk Novicki je čak dobio i ulicu u ovom gradu, oborio je sve rekorde tima, ali je i njemu jasno da će, pre ili kasnije, zvezda Luke Dončića zaseniti i njegovu. Dončić stvarno pravi neverovatne stvari u dresu Maveriksa. Lider je tima u broju poena, postiže ih skoro 28 po meču, a pored toga je i najbolji asistent sa 9,3 dodavanja po utakmici. Ima i 8,7 skokova, pa se navijači Dalasa s pravom pitaju gde su granice mogućnosti ovog momka koji će za dve sedmice napuniti tek 21 godinu. Posle dve vezane pobede Dalas ima 11 trijumfa i 14 poraza i još je daleko od plej-ofa, koji je krajnji cilj tima. Slavili su u nizu protiv Golden Stejta i Minesote, a protiv Voriorsa Dončić je izjednačio sopstveni rekord od 42 ubačena poena. U duelu sa Minesotom nije bio najefikasniji u timu, ta čast pripala je Letoncu Kristapsu Porzingisu sa 27 koševa i 13 skokova, dok je Dončić ubacio jedan manje. Odličan je u trijumfu nad Timbervulfsima bio i Hardavej sa 24 poena. Zanimljivo je da su ta dva trijumfa na domaćem terenu stigla nakon crne serije Dalasa u svojoj dvorani koja je trajala šest uzastopnih mečeva. Gubili su u tom intervalu od Čikaga, Hjustona, Denvera, Golden Stejta i dva puta od Finiksa. Timu očigledno nedostaju poeni ispod koša, doprinos visokih igrača je minimalan, a tu ne računamo Porzingisa, koji iako visok 2.21 ne igra na poziciji centra. Nemac Maksimilijan Kleber se izborio za startnu postavu, ali je njegov učinak još uvek slab za ekipu sa plej-of ambicijama, kao i Finija-Smita. Šampion iz 2011. godine moraće da još u dva, tri prelazna roka ”spakuje” tim koji bi ponovo mogao na vrh lige. Temelj imaju, samo ga sada treba nadograditi.

Atlanta Hoks: Povrede skresale krila Hoksima

Sa ogromnim ambicijama Atlanta je ušla u novu sezonu posle vrlo slabe prethodne. Doveli su, kao slobodne igrače, nekoliko sjajnih košarkaša. Bogdan Bogdanović je stigao iz Sakramneta, a ukupan transfer bio je vredan 72 miliona, dok ih je Danilo Galinari koštao tek nešto manje. Stigli su i Režon Rondo i Kris Dan i misija plej-of mogla je da počne. Ali ne lezi vraže. Na meču protiv Šarlota teško se povredio Bogdan Bogdanović i postavlja se pitaje da li će se uopšte vratiti na parket do kraja sezone. Trener Lojd Pirs je bio očajan, shvativši da Srbin neće biti u rotaciji u narednom periodu. Trenutno su van stroja i Rondo, Dan i Hanter, pa nije ni čudo da Atlanta ima više poraza nego pobeda posle 23 odigrana meča. Tačno je da je to samo jedan poraz više, i da su Hoksi i dalje u zoni plej-ofa, ali je pitanje kako će izdržati naporan ritam sa skraćenom rotacijom. Posle tri uzastopna poraza uspeli su da pobede Toronto na prethodnom meču i sa dosta optimizma odlaze u Teksas. Istakli su se Tre Jang i Klint Kapela, koji je prošle godine stigao iz Hjustona u najvećem NBA trejdu u poslednje dve decenije. I izostanak Krisa Dana i Diandre Hantera je teško nadoknadiv hendikep i timovima sa jačim rosterom od Atlante i sada je glavni cilj Hoksa da zadrže bar ovakav učinak i sačekaju kompletiranje tima. Sumnjalo se koliko će Hoksi biti defanzivno potentni sa dvojicom Evropljana u startnoj postavi, ali su i Bogdanović i Galinari tipovi igrača koji su odrasli na kvalitetnoj defanzivi i nimalo ne zaostaju u odnosu na američke igrače, naprotiv. Klint Kapela je najbolji skakač lige sa 14,6 skokova po meču, a Tre Jang je pokazao da je predvodnik tima i nalazi se na trećem mestu po broju asistencija sa 9,2 asistencije, tek nešto manje od Dončića, a ispred Nikole Jokića. Kapela je i treći bloker lige sa 2,4 blokade po meču.

Naš predlog:

Da je Atlanta kompletna, u Dalas bi došla po pobedu i bila bi favorit. Ovako, veće šanse su na strani domaće ekipe. Treba reći da su se pre samo sedam dana ove dve ekipe sastale u Atlanti i da je Dalas slavio sa 122:116. Džon Kolins je odigrao odličan meč za Atlantu tada, ubacio 35 poena i uhvatio 12 lopti, dok je Dončić bio najefikasniji kod Dončića sa 27 koševa. Za pobedu Dalasa u kladionici Meridianbet dobija se kvota 1.54, dok je trijumf Atlante 2.50. Naš prvi predlog odnosi se na broj poena Dalasa, za koje smatramo da će postići više od 117,5 poena na ovom meču. Za ovaj tip kvota u Meridianbet-u je 1.77. Pedlažemo i kombinaciju jedinice i više od 229,5 poena ukupno, za šta je koeficijent u kladionici Meridianbet 1.67.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.