Tip dana košarka: ”Večiti” u bici za finale Kupa Srbije

Poslednje tri sezone ”Žućkova levica” završavala je u vitrinama Partizana. Na kraju sezone ispostavljalo se da je to utešna nagrada, pošto je Crvena zvezda ostvarivala cilj, a to je plasman u Evroligu, osim pre dve sezone kada je u elitno takmičenje otišla podgorička Budućnost. Prošla godina je bila specifična, crno-beli su dominirali u svim takmičenjima, ali se isprečila pandemija i sve je ostalo po starom. Ova sezona nije po volji navijačima Crvene zvezde, a tek da ne pričamo o Partizanovim. Hoće li uspeh u Kupu nagovestiti bolje dane?

Partizan: ABA liga je izgubljena, Evrokup je prioritet, ali ”Žućkova levica” nekako pripada crno-belima

Uspevao je Partizan ranijih sezona da trijumfuje u Kupu i pored toga što u niški Čair nije dolazio kao favorit. Sada se završnica Kupa preselila u Novi Sad, ali ionako nema navijača, pa je svejedno gde se duel igra. u četvrtfinalu Partizan je za rivala imao čačanski Borac, glavnog krivca zato se ”Valjak” oprostio od polufinala ABA lige već sada. Dva puta su Čačai pobedili Partizan,i pored toga što su debitanti u najjačem regionalnom takmičenju. U trećem pokušaju Partizan je uspeo da pobedi ekipu trenera Marinovića i evo ga u polufinalu. Videćemo da li Sašo Filipovski može da računa na sve košarkaše za ovaj meč. Na zagrevanju pred duel sa Borcem povredio se Rade Zagorac i on nije ulazio u igru. Možda je to bilo samo preventivno, pa će krilni košarkaš igrati protiv Zvezde, pogotovo jer ni roster crno-belih, posle odlaska Milera-Mekintajera, Gordića i Jankovića, više nije toliko popunjen. Šta može da bude Partizanova šansa protiv oslabljene Zvezde. Pre svega to je pozicija ”četiri”, na kojoj crno-beli imaju iskusnog kapitena Veličkovića i, u poslednje vreme, raspoloženog Rašona Tomasa. Na drugoj strani samo je Jagodić-Kuridža, koji bi lako mogao da uđe u problem sa ličnim greškama, pogotovo na početku kada bude pazio na Veličkovića. Kapiten obično počinje u startnoj postavi, svojom energijom da zalet ekipi, a posle desetak minuta ulazi Rašon Tomas koji je bio nezaustavljiv u prethodnim utakmicama. Prijatno iznenađenje, ne samo u duelu sa Borcem, bio je Erik Mika. Amerikanac je već bio na izlaznim vratima, Filipovski ga je koristio na ”četvorci”, ali je u poslednjih nekoliko mečeva iz tima potpuno istisnuo Nikolu Jankovića. Protiv Borca je odigrao fantastično prvo poluvreme i bio najzaslužniji za vođstvo. Brine nešto slabija forma Vila Mozlija, on je i dalje maksimalno povećen u odbrani, ali je njegov doprinos u napadu minimalan, da ne pominjemo veliki broj prekršaja u napadu kod lošem pravljennja blokova. Spolja Partizan ima problem. Kada ide šut Pejdžu, to se toliko ne primećuje, ali ako njega odbrane zatvore, niko drugi nema poene u rukama. Jaramaz se tek vraća u formu, mnogo se muči sa procentima, dok Dangubić nikad i nije bio neki košgeter. Novajlija Džoš Perkins igra od sjaja do očaja, mogao je da bude tragčar protiv Borca, ali je postigao odlučujući koš za pobedu, nešto slično uradio je i protiv Lokomotive, samo je tada ubacio pet poslednjih poena. Ne smatramo da je Partizan jači od Zvezde, čak ni kada rival nema na raspolaganju sve igrače, ali u ovakvim duelima presuđuje motivacija. I u prvenstvenom okršaju u ABA ligi crno-beli su imali šut za pobedu, ali je flouter Milera-Mekintajera završio na obruču, a lako je mogao da prođe kroz mrežicu.

Crvena zvezda: Pehar bi više značio na psihološkom planu, nego što je njegovo osvajanje obaveza

Ništa se ne odvija onako kako su crveno-beli planirali. Nebojša Čović je nagovestio brobu za Fajnal-for u Evroligi, a plasman u četvrtfinale se podrazumevao. Ipak, ispostavilo se da prelazni rok nije najbolje odrađen, nekoliko zvučnih pojačanja nije opravdalo očekivanja, pa se klub već rastao sa Ročestijem i Terijem, a ista sudbina mogla bi da zadesi O'Brajanta. Pred završnicu Kupa ponovo je korona posetila ekipu sa ”Malog Kalemegdana”. Taman se u formu, nakon preležanog virusa, vratio najbolji strelac Džordan Lojd, iz stroja su jedan po jedan ispadali Kori Volden, Kino Kolom, Lendri Noko i Lengston Hol. Odmah je jasno da će Dejan Radonjić imati dosta problema na poziciji plejmejkera, pošto će uz Lojda tu poziciju moći da popuni Dejan Davidovac i maldi Uskoković. Mada na prvi pogled izgleda da će Zvezda biti silno oslabljena, ne smatramo da je to baš tako. Istina, nedostajaće energija Voldena, po nama najboljeg u dostadašnjem toku sezone u Zvezdi, ali su se, posle odlaska Obradovića, potpuno razigrali nei drugi košarkaši, a posebno Ognjen Dobrić. I ranije su Partizanu najviđe problema pravili Dobrić i Davidovac, a derbi će mnogo značiti i Laziću i Simonoviću. Pod košem će više vremena provoditi Kuzmić, a Radonjić je morao da oprosti grehe O'Brajantu, pa će i on u sastav. Videćemo koliku će minutažu imati potpuno zaboravljeni Boriša Simanić, koji bi mogao da bude opcija na ”četvorci”. Protiv kragujevačkog Radničkom Zvezda nije imala nikakvih problema, a Radonjić je mogao da odmori pojedine košarkaše. Šansu da igraju dobilo je svih 12 košarkaša i svi su se upisali u strelce. Najefikasiniji je bio, što se retko dešava, Branko Lazić, a još jednom je raspoložen bio Dobrić. Posle serije poraza u Evroligi zvezda je izgubila sve iluzije da može među osam najboljih, pa će preostali deo sezone proći u nastajanju da upišu što više pobeda, koje ne znače samo na psihološkom, već i na finansijskom planu. ABA liga je prioritet, titula u regionalnom takmičenju obezbeđuje ponovo igranje elitnog takmičenja, a dobro bi bilo da se u polufinale uđe sa startnim brojem jedan. Zvezda mnogo polaže u Džrdana Lojda, razumljivo jer se radi o jednom od najboljih strelaca u Evroligi, ali nikako ne sme da se dogodi da on bude jedina opcija u napadu. Treba iskoristiti zalet Dobrića i ogromno samopouzdanje koje dobio dolaskom Radonjića. Drugi Ognjen, centar Kuzmić, mogao bi da bude važan faktor, neće mu duvati za vrat brza izmena, a on je košaraš koji ume da bude nezaustavljiv u napadu, posebno kod ofanzivnog skoka. Videćemo da li će O'Brajant želeti da pokaže Radonjiću da mu treba pružiti još jednu šansu u nastavku sezone.

Naš predlog:

Ko god da slavi u ovom polufinalu, neće mu biti lako u finalu. Tamo će ih, najverovatnije, čekati Mega, tim kome je Kup šansa da podigne neki trofej. Pritom ekipa Mege ima odličan sastav i sigurno najbolji tandem centara Petrušev-Simonović. Bez obzira na sve, pobeda u derbiju je uvek bitna. Videlo se da favorita nema, čak ni kada je Zvezda bila kompletna u ABA ligi. Sada su slabiji i jedni i drugi i teško je proceniti ko je bliži trijumfu. Po kladionicama to je Zvezda. U Meridianbet-u se za trijumf Partizana dobija kvota 2.45 dok se pobeda Zvezde procenjuje koeficijentom 1.49. Granica za ukupna broj poena je 153,5 a naš predlog je da odigrate manje od nje. Imaju obe ekipe dobre strelce, ali će ulog biti veliki i odbrane su te koje se pitaju. Za minus u broju poena kvota je 1.85 u Meridianbet-u. Drugi predlog je manje poena Partizana od ponuđene granice, a ona je 75,5 koševa. Za manje od tog broja koeficijent je 1.86 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.