Meč dana tenis: Stefanos Cicipas – Mateo Beretini: Čija je južnjačka krv vrelija?

U donjoj polovini žreba na prvom Grend slemu sezone stiglo se do osmine finala. Dok su već poznata četvorica tenisera koji je igrati u četvrtfinalu iz gornje polovine, u ponedeljak oko podne saznaćemo komplete parove. Najneizvesniji duel, po svemu, trebalo bi da bude između mladog Grka i sve boljeg italijanskog tenisera.

Stefanos Cicipas: Grk je ovde već bio u polufinalu, da li je vreme za korak dalje?

U prethodnoj sezoni Cicipas nije uradio ono što se od njega očekivalo kada je 2019. godinu završio osvajanjem Završnog Mastersa u Londonu. Ta titula je i dalje njegov najveći uspeh u seniorskom tenisu, a pored nje ima još četiri, po jednu u Stokholmu i Estorilu i dve u Marseju, njegovom omiljenom gradu, gde je trijumfovao i 2019. i 2020. godine. Dakle, jeste sezona bila skraćena, ali od tensisera koji je na velika vrata ušao u svetski vrh, očekivalo se više od tog pehara u francuskoj luci. Od dobrih rezultata u prošloj sezoni moramo da izdvojimo polufinale Rolan Garosa koje je u pet setova izgubio od Novaka Đokovića, ali i finale Dubaija u kome je poražen, pogađate, od Novaka Đokovića. Na US openu nije bio uspešan, okončao ga je u trećem kolu, kao i prošlogodišnji Australijen open kada ga je u trećoj rundi počistio Miloš Raonić i oduzeo mu mnogo bodova pošto nije odbranio polufinale iz sezone ranije. Po dolasku u Melbur Cicipas je igrao na ATP kupu, ali Grčka nema dovoljno kvalitetnog drugog tenisera da bi mogla nečemu da se nada u reprezentativnim nastupima. On je pobedio u grupi i Aleksa De Minora i Roberta Bautistu-Aguta, ali to nije bilo dovoljno da se Grčka nađe u polufinalu u koje su otišli Španci. U prva tri kola na Australijen openu imao je dva laka i jedan vraški težak meč. Počelo je više nego ubedljivo pobedom nad francuskim veteranom Žilom Simonom, koji je Cicipasu uzeo samo četiri gema. Pravu golgotu prošao je u meču protiv domaćeg tenisera grčkih korena, Tanisi Kokinakosa, koji je dobio upet setova. Bio je to sjajn meč obojica su imala veliku podršku sa tribina, australijski teniser je popustio u petom setu, najviše zbog toga što dugo nije igrao zbog povrede. Naredni rival Grku bio je Šveđanin Imer, a i njemu je Cicipas dozvolio samo šest gemova. Ukoliko prođe u četvrtfinale Cicipas će se, najverovatnije, nameriti na Rafaela Nadala i eto prilike za revanš za ubedljiv poraz u Melburnu pre dve godine u polufinalu.

Mateo Beretini: Heroj iz senke izlazi na veliku scenu

Možda je za neke iznenađenje kada pogledaju ATP lisu i u prvih deset vide ime Matea Beretinija. Međutim, Italijan je već dugo deo svetskog teniskog krema, a proboj je napravio u 2019. godini, kda je sa 54. mesta stigao do 8. na kraju godine. Te sezone je osvojio je dve od svoje tri titule na ATP turnirima, bio je najbolji na šljaci u Budimpešti, pa na travi u Štutgartu. To samo potvrđuje da podjednako dobro igra na svim podlogama, a da biste bili u Top 10, to je jednostavno neophodno. Mada nije uzeo pehar prošle sezone ostao je među deset najboljih, ali je skliznuo dve pozicije. Sezona je bila dosta tanka, na Australijen openu je ispao u drugom kolu, a kada je nastavljena jedino je vredan pažnje plasman u četvrto kolo US opena, u kome ga je pobedio Rubljov, dok je na Rolan Garosu razočarao porazom od nepoznatog Altmajera u trećoj rundi. Zato je u novu sezonu krenuo ranije od ostalih iz svetskog vrha. Igrao je u turskoj Antaliji u trećem kolu, a onda je sa Itallijom stigao do finala drugog ATP kupa. Bio je sjajan, sve do finala, pobedio je Dominika Tima, Gaela Monfisa, pa su se ”Szuri” preko Austrije i Francuske dokopali polifinala, a tamo su bili bolji od Španije, dok je Beretini skinuo još jedan vredan skalp, ovog puta Roberta Bautiste-Aguta. U finalu ni on protiv Medvedeva, ni Italija protiv Rusije, nisu imali šanse. U prva tri kola na Australijen openu Beretini je izgubio samo jedan set i to protiv najnepoznatijeg igrača od ovih sa kojima je igrao. Kevina Andersona, grend slem finalistu, dobio je u tri seta u prvom kolu, Čeh Tomaš Mačak mu je uzeo set u drugom kolu, da bi u trećem pobedio Karena Hačanova iz Rusije, u samo tri seta, ali posle tri taj brejka. Bio je to izuzetno naporan meč, a Beretini je imao i problem sa povredom trbuškog mišića i veliko je pitanje da li se u potpunosti oporavio. Beretini je predvodnik italijanskog tenisa koji doživljava procvat. Nakon perioda u kome je samo Andreas Sepi, uz povremeno Fabija Fonjinija, pravio neke rezultate, sada ”Azuri” imaju osmoricu tenisera u prvih 100. Fonjini je bio najveća zvezda, ali Beretini polako preuzima tu laskavu titulu, bar dok na veliku scenu sa obe noge ne stupi fantastični Janik Siner. Tu su i sasvim solidniSonego, Travalja, Karuzo, pa i Čekinato i Mađer.

Naš predlog:

Između ove dvojice tenisera samo su četiri mesta na ATP listi. Cicipas je na 6. mestu, a Beretini na desetom. Ipak, kladionice daju mnogo veće šanse za trijumf grčkom teniseru. U kladionici Meridianbet kvota na pobedu Cicipasa je 1.26, dok se pobeda Beretinija plaća kvotom 3.75. Možda je razlog i ona povreda Beretinija iz prethodnog meča, o kojoj smo pričali. Mada je mlađi dve godine, Cicipas nije i neiskusniji od Beretinija, naprotiv. Grk je odigrao više mečeva na najvećim turnirima, a u Melburnu je već bio u završnici, u 2019. godini, kada je izbacio i Rodžera Federera. I mi smatramo da će pobediti Cicipas, ali uz jedinicu predlažemo i manje od 40,5 gemova ukupno, kolika je ponuđena granica. Za ovaj tip 1,(-) gemova u kladionici Meridianbet kvota je 2.19. Drugi nap tip je Beretini osvaja manje gemova od ponuđene granice, a ona je 19,5. Za ovaj tip koeficijent je 1.74 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.