Meč dana tenis: Novak Đoković – Aleksandar Zverev: Istok uzvraća udarac, Novak protiv bola i Zvereva za polufinale

Ušli smo u finiš Australijen opena. Na programu su prvi mečevi u četvrtfinalu muškog i ženskog turnira. Šlager dana je okršaj branioca titule i osmostrukog šampiona Melburna, Novaka Đokovića i nemačkog igrača Aleksandra Zvereva, finaliste US opena. Zanimljiv je spisak učesnika četvrtfinala. Tu su tri Rusa, Bugarin, Grk, Srbin, Nemac čiji su roditelji Rusi i Rafael Nadal. Rekao bi neko, sedam pravoslavaca i jedna Španac. Pored toga što svi dolaze iz Evrope, primetno je da se kvalitet seli na istok Starog kontinenta. Pored tri Rusa imamo i trojicu Balkanaca u četvrtfinalu.

Novak Đoković: Pravo je pitanje koliko je Novak spreman, a ne da li će u polufinale

Sa velikim očekivanjima stigao je Đoković u Melburn. Pristao je i na karantin , dugotrajni boravak u hotelu i odvojenost od porodice, pokazujući koliko mu znači titula na grend slemu. Jasno je i njemu da će biti sve manje prilika da se dostignu Nadal i Federer po broju pehara na najvećim turnirima, pogotovo jer Španac i dalje dominira na Rolan Garosu. Prošle sezone Đoković je uzeo samo Australijen open, Vimbldon se nije ni igrao, na US openu je diskfalifikovan, a u Parizu je Nadal bio prejak u finalu. Ova dvojica su već stigla do 20 titula, a Srbin ima 17. Biće teško, ali ne i nemoguće prestići njihov učinak, ali treba reći da tu više nisu samo njih trojica i, eventualno, Marej i Vavrnika, već i Tim, Medvedev, Zverev, Cicipas i Rubljov, koji su veoma opasni protivnici. Ponovo je Novak imao maler na grend slemu. U trećem kolu, u duelu koji je polako klizio ka njegovom trijumfu od 3:0, okliznuo se na reklamu na podlozi i povredio, u prvom mahu se činilo kuk ili preponu, ali se ispostavilo da se radi o trbušnom mišiću. Njegov rival, Amerikanac Tejlor Fric, dobio je dva seta i izjednačio. Đoković se jedva kretao, forhend nije postojao, a u igri ga je držao samo odličan servis. Nadljudskim naporima uspeo je da pobedi sa 3:2, samo on zna kako i čak da se malo oporavi i izađe na teren u meču osmine finala protiv Miloša Raonića, mada je i sam bio skeptik posle meča sa Fricom. Protiv Kanađanina crnogorskog porekla nije bilo lako, ali Novak zna kako se igra sa gorostasnim bombarderom i na kraju, relativno rutinski, dobio duel sa 3:1. Recimo samo da Đoković nije imao lake rivale ni u prva dva kola, već u prvom se sastao sa Žeremijem Šadrijem, a u drugom sa Frensism Tijafoom, od koga je izgubio jedan set. Retko se dešavalo da Novak izgubi čak četiri seta do četvrtfinala. Da je potpuno zdrav to bi bilo dobro, ovako se samo dodatno trošio. Ne sumnjamo da će se srpski as pripremiti maksimalno za okršaj sa Zverevim, ali je veliko pitanje u kakvom je stanju nejgova povreda i koliku će cenu platiti po završetku turnira zbog igre preko granice bola.

Aleksandar Zverev: Nemački teniser je prepoznao šansu, sad mora da pokaže karakter

Dugo je učinak na grend slemovima bio rak-rana za Aleksandra Zvereva. Na Mastersima je bio odličan, osvojio je čak i Završni Masters u Londonu, ali na četiri najvažnija turnira nije igrao ni u polufinalu, sve do prošlog januara. Tada se na Australijen openu probio do polufinala, ali ga je tamo zaustavio kasniji osvajač Novak Đoković. Već na narednom grend slemu, onom u Njujorku, igrao je u tom toliko željenom finalu. S druge strane mreže bio je Dominik Tim, a sve to zbog diskvalifikacije Đokovića i neigranja Nadala i Federera. Šansa je bila tu, ali je rulet u pet setova stao na stranu Austrijanca. Rolan Garos je igran posle US opena, a tu je razočarao porazom od Janika Sinera u osmini finala. Zverev je u Australiju stigao u dobroj formi sa kraja prošle sezone. Tada je osvojio dva uzastopna turnira u Kelnu i igrao u finalu Mastersa u Parizu. Odlučio je da nastupi na ATP kupu sa Nemačkom, plasirali su se u polufinale u kom su poraženi od kasnijeg osvajača takmičenja, selekcije Rusije. Njegov učinak nije bio za ponos. Kao ”prva tabla” pobedio je Šapovalova iz Kanade, ali izgubio od Đokovića. Ipak, dubl je bio bolji pa su Nemci nastavili takmičenje, a ne Srbija. U polufinalu je igrao protiv Danila Medvedeva i izgubio u tri seta, što je bio treći uzastopni poraz od ruskog tenisera u kratkom vrmenskom periodu, pošto je izgubio u finalu Pariza, na Završnom Mastersu u Londonu i u tom duelu u Melburnu. Bukvalno je, u tom trenutku, imao sedam mečeva iza sebe u kojima je tri puta gubio od Medvedeva i dva puta od Đokovića, a pobedio samo Švarcmana i Šapovalova. Na Australijen openu je, više-manje, lako došao do četvrtfinala. Izgubio je samo prvi set na turniru od Amerikanca Đirona i to posle taj brejka. Njega je savladao sa 3:1, a naredne rivale, Kresija, Manarina i Lajovića sa po 3:0. Protiv Dušana Lajovića pokazao je dozu nervoze, valjda kad je shvatio da mu se sve otvorilo. Na ovoj polovini žreba već su ispali Dominik Tim i Gael Monfis, a prvi favorit Novak Đoković je povređen, pa je verovatno rekao sebi: ”Sad ili nikad!”. Aleksandar Zverev uskoro puni 24 godine i već je vreme da dođe do nekog pehara na grend slemu. Tačno je da vreme Federera, Nadala i Đokovića polako prolazi, ali se on nekako našao u međuprostoru između velike trojke i nadolazećih asova. Ipak, još uvek je mlad i dugo ćemo gledati njegove okršaje sa Timom, Cicipasom, Medvedevim, Rubljovom, ali i Šapovalovom, Sinerom i Ože-Alijasimom.

Naš predlog:

Da je Đoković bez zdravstvenih problema, sigurni smo da bi znao kako da izađe na kraj sa Zverevim, kao što je to bilo pre desetak dana na istom mestu. Ovako, pitanje pobednika krajnje je nepoznato. Videlo se i protiv Raonića da su problemi tu, kod forhenda posebno, a Zverev je teniser koji voli duge razmene, za razliku od Raonića. Novaku neće odgovarati dug meč, sigurno je da će gubiti snagu i zbog nedostatka treninga, pa će morati da napadne Zvereva. Umeće to nemački igrač da iskoristi jer i inače ima odličan pasing. Po nama, mnogo će zavisiti od servisa. Zverev ume da se iznervira kada ga ne služi početni udarac i da uđe u seriju dvostrukih grešaka iz servisa. To bi za Đokovića bio pravi poklon, koji će on oberučke prihvatiti. Njih dvojica su se do sada sretali sedam puta na zvaničnim mečevima i dva puta na egzibicijama, uključujući i letošnji Adrija tur. Zverev je pobedio dva puta, na prvom, u finalu Mastersa u Rimu 2017. godine, i u finalu Završnog Mastersa 2018. Novak je pobeđivao dva puta u Londonu, Šangaju i Melburnu na betonu i na Rolan Garosu na zemlji. Po kladionicama Đoković je favorit. U Meridianbet-u kvota na trijumf Srbina je 1.49, dok se pobeda Zvereva vrednuje sa 2.55. Smatramo da meč ne može biti odlučen u tri seta, te vam savetujemo igru na više gemova. Granica je na 39,5 gemova, a za igru više od te granice kvota u Meridianbet-u je 1.85. Drugi predlog, sa nešto jačom kvotom je pobeda Đokovića uz + gemova, a koeficijent za ovaj tip u Meridianbet-u je 2.99.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.