Meč dana tenis: Novak Đoković – Aslan Karacev: Da, u pitanju je polufinale Australijen opena, ma koliko to čudno izgledalo

U prvom polufinalu Australijen opena igraće svetski broj 1 i branilac trofeja, Novak Đoković, protiv Aslana Karaceva, ruskog tenisera koji je pre Melburna zauzimao 114. poziciju na ATP listi. Ume tenis da priredi neke lepe priče i senzacije, ali se nikad nije dogodilo da jedan kvalifikant zaigra u polufinalu nekog Grend slema.

Novak Đoković : Verujemo da je sve krugove pakla Novak prošao protiv Tejlora Frica i da mu se smeši deveta titula u Melburnu

Reći će neko da je Đoković imao mnogo sreće pošto će u polufinalu igrati sa malo poznatim Karacevim. Da, ali je tu sreću više nego zaslužio jer je do polufinala imao izuzetno zahtevne rivale. Njegov put je bio mnogo zahtevniji od, recimo Nadala, Medvedeva ili Cicipasa. U prvom kolu mora je da igra protiv tenisra kome je malo falilo da bude nosilac, Žeremija Šardija, a već u drugom sa Frensisom Tijafoom, mladim Amerikancem kome predviđaju veliku karijeru, ali nikako da napravi iskorak. Bilo je problema u tom meču, izgubljen je i jedan set, a šta tek reći za meč trećeg kola sa Tejlorom Fricom. Moramo priznati da je izgledalo kako Đoković neće završiti taj meč i pored vođstva od 2:0. Usledila je ta nezgodna povreda nakon klizanja i svaki udarac je nanosio veliki bol srpskom asu. Ipak, malo po malo, lekovi su počeli da deluju i Đoković je smogao snage da dobije peti set i plasira se u četvrto kolo. Sam je rekao da nije siguran da će izaći na duel sa Raonićem, pogotovo ako se ispostavi da mu je pukao mišić. Srećom, izgleda da nije, pa je odigrao četiri seta sa Kanađaninom crnogorskog porekla i, uz solidnu dozu bola, pobedio ga 12. put uzastopno. Već je protiv Zvereva ličio na starog Đokovića. Verujemo da se nije najlagodnije osećao, pogotovo posle gubitka prvog seta u taj brejku, ali je Novak baš tada pokazao zašto tako dugo vlada svetskim tenisom. Dobio je naredna tri seta, ioako je u dva imao ozbiljan zaostatak na početku. Zato smatramo da je zaslužio da u polufinalu igra sa kvalifikantom. Ipak, znajući Novaka, sigurni smo da neće potceniti Karaceva, koga, po sopstvenom priznanju, nikad ranije nije gledao na terenu.

Aslan Karacev: Momak živi svoj san, ništa ne može da izgubi, a može da dobije mesto u večnosti

Dakle, ko nije čuo za Aslana Karaceva može ga pogledati u četvrtak ujutru po srednjeevropskom vremenu u meču sa, ni manje ni više, Novakom Đokoviće. Ne, ne radi se o prvom ili drugom kolu nekog turnira, već polufinalu grend slema. Karacev je morao u kvalifikacije, u Melburn je stigao kao 114. teniser sveta, a nijednu prethodnu nije završio među sto najboljih. Uz sve to, uopšte se ne radi o mladom teniseru, s obzirom da je već napunio 27 godina i dobrih desetak je već na Tur-u. Od zapaženijih rezultata ne znamo šta da izdvojimo, bar kada su ATP turniri u pitanju. On je bodove vredno sakupljao na Čelendžerima i Fjučersima, a na ovim iz Serije 250 igrao je samo kada bi uspevao da prođe kvalifikacije. Prošle sezone uspeo je da osvoji dva čelenžera, oba u Češkoj i tako zaradi neki novac, ali i da sakupi dovoljan broj bodova da godinu završi nadokam Top 100. Što se ATP takmičenja tiče igrao je na turnisu u Sofiji, na kraju sezone i stigao do drugog kola gde ga je pobedio Aleks de Minor. Prethodni trijumf na ATP turniru imao je u Sankt Peterburgu, tada je u prvom kolu savladao Tenisa Sandgrena, a izgubio kasnije od Hačanova. Pokušao je da se domogne glavnog žreba na Rolan Garosu, ali je zaustavljen u trećem kolu kvalifikacija, i to bi bilo to. Naporne kvalifikacije čekale su ga i za Australijen open, odigrao je tri meča, dobio ih i otputovao u Melburn. Do svoje prve grend slem pobede u karijeri stigao je u duelu sa Italijanom Mađerom, pa se može reći da ga je žreb pogedao na startu. Već u drugom kolu čekao ga je Belorus Gerasimov, koga je pobedio takođe u tri seta, dozvolivši bivšem zemljaku samo jedan gem!? Čudi nas da ga posle tog rezultata ozbiljnije nije shvatio Argentinac Švarcman, sledeća žrtva ruskog tenisera. Ni Švarcman nije uzeo set Karacevu, ali jeste sledeći rival, Feliks Ože-Alijasim. Mladi Kanađanin je vodio sa 2:0 u setvima, a onda je došao veliki preokret i Karacev dobija tri uzastopna seta i pobeđuje za odlazak u četvtfinale. Tamo je apsolutni favorit bio Bugarin Grigor Dimitrov, koji je i dobio prvi set. Međutim, Dimitrov je imao dosta problema s leđima, a to je Karacev umeo da iskoristi i načini novi preokret. Verovatno ni sam nije svestan šta mu se dešava, i protiv Đokovića će igrati kao u transu, a takav može da bude opasan. Da li dovolnjo da napravi još jednu senzaciju, mnogo veću od svih dosadašnjih, iskreno, mislimo da ne.

Naš predlog:

Đoković je dovoljno iskusan da neće nimalo potceniti igrača koji je u polufinalu grend slema. To što je Karacev bio 114. na svetu ne znači ništa, ošto je pred ovaj meč već na 42. mestu, a ne smemo ni da pomislimo gde bi bio u slučaju pobede. Ipak, i ovo će mu preokrenuti karijeru. Neće igrati u kvalifikacijama, a to će biti posebno važno kada doše sezona na šljaci, možda njegovoj omiljenoj podlozi. U kladionici Meridianbet pobeda Novaka Đokovića vrednuje se kvotom 1.07, a trijumf Karaceva čak 8.20. Naš prvi predlog, pošto je bezvezno igrati na pobedu Đokovića sa ovakvom kvotom, odnosi se na kombinaciju jedinice i gemova. Granica u gemovima je 31,5, a naš predlog je 1,+ gemova, sa koeficijentom 2.21 u Meridianbet-u. Smatramo da Đoković neće previše forsirati, da će tražiti po jedna brejk u svakom setu, pa se lako može dogoditi da bude više gemova od ove granice. Drugi predlog odnosi se na to da li Karacev osvaja set, a mi se odlučujemo za predlo – NE. Kvota za ovaj tip u kladionici Meridianbet iznosi 1.60.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.