Meč dana tenis: Novak Đoković – Danil Medvedev: Trenutak istine za mesto u večnosti!

Stigli smo do kraja prvog grend slema u sezoni. U finalu Australijen opena igraće Novak Đoković i Danil Medvedev. Ne možemo reći da nas je epilog iznenadio. Sastaju se najbolji teniser sveta i osmostruki osvajač ovog turnira i teniser koji je vezao 20 pobeda, osvojivši sve što je igrao još od turnira u Beču u oktobru 2020. godine. Možda ATP lista to trenutno ne pokazuje, ali su Rus i Srbin dvojica najbolji na planeti. U ovom trenutku.

Novak Đoković: Pobeda ne donosi samo 9. pehar u Melburnu, već 18. na najvećim turnirima, pa bi Nadal i Federer ponovo bili dostižni

Poput Odiseja koji je svoju lađu provezao između Scile i Haribde na putu za Itaku, tako je i Novak Đoković prošao brojna iskušenja na ovogodišenjem Australijen openu i uspeo svoj brod da dovede u finale jednog od četiri najveća turnira na svetu. Moramo da priznamo da smo bili ubeđeni na Đokoviću nema spasa posle četvrtog seta u meču trećeg kola protiv Tejlora Frica. Ne zbog toga što srpski as ne može da pobedi mladog Amerikanca i kad ne igra dobro, a ovaj blista, već zbog ozbiljne povrede trbušnog mišića koja mu je nanosila veliki bol kod svakog pokreta, a kamoli udarca. I tada se dogodilo nešto neverovatno, uspeo je Novak, više statirajući, nego što je igrao svoj prepoznatljiv tenis, da pobedi sa 3:2 i ode u naredno kolo. Bilo je veliko pitanje, sam je to priznao, hoće li izađi na megdan Milošu Raoniću u osmini finala, a kada jeste, znali smo da se neće zaustavljati do kraja, do pehara. Ako neko zna kako se pobeđuje u Melburnu, to je NOvak Đoković, apsolutni rekorder vog turnira. U osam, do sada, odigranih finala, zabeležio je isto toliko pobeda, prvu daleke 2008. godine, protiv Conge, a poslednju 2020. protiv Dominika Tima. Možda će reći neko, osam ili devet, svejedno, ali nije tako. Pobeda u Melburnu donela bi zamah Đokoviću u pohodu na rekord koji u ovom renutku izgleda najnedostižniji, broju grend sem titula. Nadal i Federer imaju tri više, Španac će opet biti favorit u Rolan Garosu, pa je veoma važno da Đoković pobedi na ”svom terenu” u Melburnu. Prošla godina bila je turbulentna, počela je sjajno za Srbina, osvajanjem prvog ATP kupa i novom trofejem a Australijen openu, ali je zatim usledila pandemija i prekid sezone. Vimbldon je otkazan, Rolan Garos odložen za jesen, a na US openu je eliminisan zbog bizarnog incidenta. Niko ne zna kako će se ova sezona razvijati, koji će se turniri odigrati, a Đoković kroz pola godine puni 34. Pred njim je još nekoliko odličnih godina, ubeđeni smo, ali su stigli novi rivali, opasni na svim podlogama i željni trofeja, a posebno su mladi lavovi željni pobeda nad najvećima.

Danil Medvedev: Da li je vreme za prvi grend sem trofej?

Na pitanje iz naslova imali bismo odgovor da sa druge strane mreže neće biti Novak Đoković. Čini nam se da je Srbin jedini koji u ovom trenutku može da zaustavi sjajnog Rusa ka njegovoj prvoj tituli na nekom od četiri najveća turnira. Bilo ko drugi, ubeđeni smo, ne bi imao ni promil šansi. Da ne bude zabune, šanse Medvedeva i protiv Đokovića su velike. On igra na visokom nivou, vezao je 20 uzastopnih pobeda, sve na betonu, a poslednji poraz doživeo je na turniru u Beču, iz Serije 500. protiv Kevina Andersona. Od tada se osvojio pariski Masters, Završni Masters u Londonu i ATP kup sa Rusjom. Pritom je spisak tenisera koje je pobedio impresivan. Tu su Đoković, Tim i Nadal u Londonu, te Zverev čak tri puta. U Melburnu je jedino iskušenje imao protiv Filipa Krajinovića u trećem kolu. Tada je vošstvo od 2:0 ispustio, Srbin je izjednačio u setovima, ali je Medvedev dobio peti set sa 6:0, ne dozvolivši ni nadu Krajinoviću u senzaciju. Sve stale protivnike pobedio je sa maksimalnih 3:0. Da se podsetimo ko su oni bili. Pospišil u prvom, Karbaljes-Baena u drugom, a posle Krajinovića, u četvrtom je pobedio Mekdonalda. Smatralo se da će imati problema protiv reprezentativnog kolege Andreja Rubljova u četvrtfinalu, i protiv Stefanosa Cicipasa u polufinalu, ali nije, oba puta bilo je ubedljivih 3:0. U polufinalu, i pored publike protiv sebe, pružio je fantastičnu partiju, zadivivši teniski svet u nekim trenucima. Na njegovoj strani nije iskustvo u ovakvim mečevima. Do sada je samo jednom igrao u završnoj predstavi na nekom grend slemu. Bilo je 2019. na US openu, Nadal je vodio sa 2:0, ali je Medvedev uspeo da osvoji dva naredna seta i poravna. Kada se očekivalo da dotuče načetog rivala, popustio je i poražen je u pet setova. Prošle sezone ispao je u Melburnu od Stena Vavrike u četvrtom kolu, a na Rolan Garosu već na startu od Martona Fučovića. Na US penu je stigao do polufinala, ali ga je tu eliminisao kasniji pobednik Dominik Tim. Najveća titula u karijeri mu je ona novembarska iz Londona i nadamo se da će tako i ostati, bar još neko vreme.

Naš predlog:

Do sada su se Đoković i Medvedev sastajali sedam puta, računajući i prvi okršaj odigran u Dejvis kupu 2017. godine. Na početku njihovog međusobnog vojevanja srpski teniser je bio mnogo uspešniji. Posle pobede u duelu reprezentacija, Đoković je iste godine slavio na travi u Istbornu, a onda 2019. i na Australijen openu u četiri seta. Prvu pobedu Rus je upisao te 2019. u Monte Karlu na šljaci, a onda i iste godine u Sinsinatiju, kada je bio u najboljoj formi, nešto kao i sada. Novak je uzvratio na prethodnom ATP kupu, kada je Srbija eliminisala Rusiju, ali je Medvedev pobedio u Londonu, u okviru grupe. Dakle, sad je 4:3 za Đokovića, što samo potvrđuje da u finalu nema pravog favorita. To kažu i kladionice. U Meridianbet-u pobeda Đokovića plaća se kvotom 1.86, dok je trijumf Medvedeva tek nešto isplativiji i dobija se koeficijent 1.91. Očekujemo žestoku borbu koja će trajati barem četiri seta. U takvoj igri broj gemova bi trebalo da dođe u plus(+), a granica za ovu igru je 39,5 sa kvotom 1.76 u kladionici Meridianbet. Pokušajte i sa igrom tačno četiri seta, za koju je koeficijent u Meridianbet-u 2.43.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.