Tip dana košarka: Real Madrid – CSKA: ”Kraljevićima” nad glavom Damoklov mač

Najzanimljivi meč 30. kola košarkaške Evrolige igra se u madridskom ”Vizink centru”, u kome domaći Real dočekuje ”Armejce” iz Moskve. Pre početka sezone mnogi su ove dve ekipe videli i u završnoj predstavi u Kelnu, a sada izgleda da je moguće da mesta u četvrtfinalu neće biti za obe. Moskovljani su u boljoj situaciji utoliko što imaju pobdu više i meč manje odigran, pa bi im trijumf u Madridu završio veliki deo posla.

Real Madrid: Nije lako kad vam od duela sa CSKA zavisi sudbina

Gledajući dosta unazad vidimo da je Real, od početka februara odigrao šest utakmica u Evroligi, dobio samo dva, a izgubio četiri. Verovatno u tome treba tražiti razloge njihovog plasmana, odnosno bojazni da li će na kraju završiti među prvih osam. Podsećamo, negde do Nove godine Real se borio za prvu poziciju, ali je tada usledila povreda Entonija Rendolfa, koja se ispostavila kao ključna sinkopa u padu ”Kraljevskog kluba”. Real sada ima skor od 17 pobeda i 12 poraza. To izgleda kao solidan odnos pobeda i poraza, koji bi trebalo da bude dovoljan za četvrtfinale u svakoj prethodnoj sezone, ali ne i u ovoj. Trenutno je Real tek šesti, a u preostalih pet kola moraće dobro da se pomuči da nastavi takmičenje u doigravanju. Istina, Madriđane deli samo jedan pobeda od četvrtog mesta, pa lako mogu i do prednosti domaćeg parketa u plej-ofu. Do kraja regularnog toka Evrolige Real, posle CSKA, igra još sa Asvelom, Efesom, Olimpijakosom i Fenerom. Reklo bi se relativno težak raspored, dva turska giganta, koja su, uzgred, u odličnoj formi, ali zato i francuski i grčki tim koji nemaju šanse za četvrtfinale. Sa te dve pobede, nad Asvelom i Pirejcima mogli bi dalje, u slučaju da pobede CSKA. Posle pobede nad Zenitom u Sankt Peterburgu, kada se činilo da su završili posao, došao je poraz u večitom derbiju sa Barsom, i to u Madridu. U tom meču, odigranom pre sedam dana, Katalonci su slavili sa 81:76 i tako prišli jako blizu prvoj startnoj poziciji, s obzirom da imaju dva poraza manje od najbližih rivala. Argentinac Dek je bio najefikasniji u Realu u porazu od Barselone, imao je 17 poena, ali je najbolji bio gorostasni Tavareš, najveća snaga Madriđana u poslednje vreme. On je uz 16 koševa imao i 11 skokova. Osim Albaldea sa 11 poena, svi ostali su bili daleko od svog nivoa.

CSKA: ”Armejci” u padu forme, možda bi pobeda u Madridu bila prekretnica

Moskovski tim im pobedu više od svog rivala, ali iza sebe ima dva vezana poraza. Trener Dimitris Itudis ima silnih kadrovskih problema, malo malo pa se neko povredi, pa se sve to odražava na igru, a pre svega i na rezultate kluba. Krešendo je bio onaj katastrofalan poraz u Istanbulu od 30 poena razlike, kada im je Efes ubacio 100 poena. Umesto da se podignu protiv Olimpije na svom parketu, oni su doživeli još jedan poraz, četvrti uzastopni u Moskvi, a ne sećamo se kad se to poslednji put dogodilo, ako se uopšte nekad dogodilo. U CSKA neće biti Nikole Milutinova, verovatno do kraja sezone, a izostanak odličnog srpskog centra imao je velike posledice po ”Armejce”. Setimo se da je Milutinov u ovoj sezoni oborio rekord u broju uhvaćenih lopti na jednom meču, kao i broju ofanzivnih skokova. Bio je velika uzdanica i u odbrani, pa se sigurno ne bi dogodilo da im Efes ubaci ”stotku”. Nekako mnogo toga i dalje zavisi od raspoloženja Majka Džejmasa, ali on sve češće nije baš ”najraspoloženiji”, posle posle one afere kada mu nije dozvoljen odlazak u Ameriku i kada je najavio da neće više igrati za CSKA. Ipak, on je i dalje najbolji strelac, ali i najveći potrošač lopti. Ove sezone odlična izdanja imao je Heket, dok se više očekivalo od Vila Kleburna. Šengelija je, u odsustvu Milutinova, glavna snaga pod koševima, ali ima slabu podršku od ostalih visokih igrača. Posle Reala CSKA ima još utakmice sa Crvenom zvezdom u Moskvi, pa onda dva duela sa ruskim timovima, Himkijem i Zenitom, da bi na kraju igrali sa Asvelom. Dakle, čekaju ih mečevi sa dve poslednjeplasirane ekipe, Asvelom koji ne može u četvrtfinale i samo nezgodan okršaj sa Zenitom. Šansa za plej-of je više nego realna, ali je lako moguće da budu i drugi, pošto sumnjamo da Barsa može izgubiti više od dva puta.

Naš predlog:

Kladionice daju skoro podjednake šanse za pobedu u ovom meču i Realu i ”Armejcima”. Neizvesno je bilo i u prvom odmeravanju snaga u ovoj sezoni, a CSKA je dobio meč sa jednim poenom razlike. Još uvek pamtimo tu dramu iz Moskve i pogodak Džejmsa iz nemoguće pozicije. Izgleda da domaći parket predstavlja prednost u okršajima Reala i CSKA, pa je tako u četiri prethodna meča uvek dobijala domaća ekipa. Doduše, to je tri puta pošlo za rukom Moskovljanima, a jednom Realu, dok je meč polufinala fajnal-fora pre dve godine dobio takođe CSKA. Za pobedu Reala u kladionici Meridianbet dobija se koeficijent 1.82, dok se trijumf Moskovljana plaća kvotom 1.89. Mi, pre svega, ne očekujemo mnogo poena na ovom meču, pa smo se odlučili za igru (-) poena, za granicu koja je na 160,5 koševa ukupno, i za koju kvota iznosi 1.82 u kladionici Meridianbet. Takođe smatramo da Real ne može da postigne više od 80,5 poena na meču, a za igru (-) u kladionici Meridianbet dobija se koeficijent 1.77.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.