Meč dana tenis: Stefanos Cicipas – Aleksandar Zverev: Dvojica prvih ”kosturaša” u finalu Akapulka

U noći između subote i nedelje očekuje nas finale turnira iz Serije 500 u meksičkom Akapulku. Turnir je zbog nezgodnih termina mečeva, bar kada su evropski ljubitelji tenisa u pitanju, bio malo u senci Dubaija, ali su oba iz iste kategorije, a čak je ovaj u poznatom letovalištu bio i jednako kvalitetan po spisku učesnika. Dvojica prvih nosilaca bili su Stefanos Cicipas i Aleksandar Zverev, 5. i 7. teniseri sveta u ovom trenutku, dok su ostali ”kosturaši” bili Švarcman, Raonić, Dimitrov, Fonjini, Ože-Alijasim i Rud. U finalu, što je će biti prava poslastica, igraće prvi i drugi nosilac, Grk protiv Nemca.

Stefanos Cicipas: Grk još uvek čeka prvu titulu u 2021. godini

Cicipas je sazreo kao teniser, možda i ranije nego što je to trebalo da se dogodi. Počeo je da igra sa najboljima još kao junior, a svoju prvu titulu osvojio je u 2018. godini, sa nepunih 20 godina. Ipak, to je razumljivo, dominirao je u juniorskoj konkurenciji i logično je da mu igranje sa svojom generacijom više nije bilo inspirativno. Trenutno je na petoj poziciji na ATP listi, a najvredniji rezultat u ovoj sezoni mu je polufinale Australijen opena. Tada je u četvrtfinalu izbacio Rafaela Nadala i to posle preokreta, da bi ga, dosta lako, u polufinalu savladao Danil Medvedev. Posle trijumfa nad Špancem sigurno da je pomislio da može i do svoje prve grend slem titule, pogotovo jer je Đoković osećao posledice povrede, ali je morao još jednom, kao i pre dve godine, da se zaustavi u polufinalu. Ti rezultati u Melburnu su njegova najveća dostignuća na grend slemovima, pošto još nije igrao ni u jednom finalu. Posle Melburna, gde je igrao i sa reprezentacijom na ATP kupu, otišao je u Roterdam, gde je takođe zaustavljen u polufinalu i ponovo od ruskog tenisera, samo je to ovog puta bio Andrej Rubljov. U francuskom Marseju, koji mu je bio naredni turnir, ispao je već na drugoj prepreci, a pobedio ga je domaći takmičar Pjer-Ig Erber. Cicipas se zatim odlučio za Akapulko, gde je postavljen za prvog nosioca. U prvom kolu je bio slobodan, da bi u drugom bio ubedljiv protiv Benoe Pera. U sledećem kolu čekao ga je Amerikanac Džon Izner, a visokog tenisera pobedio je takođe u dva seta. Prvi set izgubio je u četvrtfinalu od Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima, koga je dobio posle velike borbe u tri seta. U polufinalu imao je pomalo neočekivanog rivala, bio je to Italijan Lorenco Museti, pred ovaj turnir tek 120. igrač na ATP listi. On je već u prvom kolu izbacio Švarcmana, a zatim i Tijafoa i Dimitrova. Ipak, u meču sa Cicipasom nije imao nikakve šanse i osvojio je samo četiri gema u dva seta.

Aleksandar Zverev: Nemac je nedavno postao otac, vreme je i za povratak u sam vrh ATP liste

Zverev je tek sedmi teniser sveta i njega je to dosta iznervirao, pa je pre nekoliko dana izjavio da je način bodovanja ”glup, pošto je nemoguće da on bude iza Rodžera Federera koji ne igra više od godinu dana”. Ipak, ta frustracija nije samo zbog te, istina pomalo bizarne činjenice. Nemac će uskoro napuniti 24 godine, a još uvek nema grend slem titulu. Imao je veliku šansu na US openu, ali je izgubio svoje, do sada, jedino finale. Upravo su grend slemovi za njega bili dobri prošle sezone, igrao je polufinale AO, na kome je ove zaustavljen u četvrtfinalu od Novaka Đokovića. Taj poraz mu je dosta teško pao, pa je na narednom turniru ispao već u prvom meču. U Roterdamu se u drugom kolu sastao sa Kazahstancem Bublikom i izgubio je u dva seta. Uzeo je nakon toga novu pauzu, i pojavio se tek u Akapulku. Izgleda da je to bila dobra odluka, pošto u meksičkom letovalištu pruža najbolje partije od starta sezone i najavljuje još bolja izdanja u nastavku. U prva dva kola pobedio je Španca Alkaraza i Srbina Lasla Đerea, obojicu u dva seta. Naredni rival trebalo je da mu bude Norvežanin Kasper Rud, teniser koji najbolje igra na šljaci, ali u poslednje vreme je sve bolji i na betonu. Međutim, taj meč nije odigran, Rud je predao meč bez borbe, pa je Aleksandar Zverev otišao u polufinale bez borbe. I tu je imao neočekivanog rivala, poput Cicipasa, sastao se sa sunarodnikom Dominikom Kepferom, 71. igračem sveta. I njega je pobedio bez izgubljenog seta, ali pobeda uopšte nije bila laka. Prvi set Zverev je dobio sa 6:4, a drugi tek u taj brejku. Ono u čemu je njegova prednost u odnosu na Cicipasa je to što je imao, ipak, lakši put od Grka do finala, a proveo je i manje vremena na terenu. Podsetimo da je Zverev u jednom delu svoje karijere već bio na trećem mestu na ATP listi, jasno je zašto ga sadašnja pozicija frustrira, a što smo na početku teksta istakli kao ključnu sinkopu pred ovaj meč.

Naš predlog:

Nije nikakva tajna da će ova dvojica tenisera, uz još nekolicinu, predvoditi teniski karavan kad sa scene siđu Đoković, Nadal i Federer. Igraće Cicipas, koji je malo mlađi, i Zverev još mnogo međusobnih duela, mada ih već sada imaju dosta. Njih dvojica su se sastala već šest puta, a samo prvi je dobio Nemac. Bilo je to u Vašingtonu 2018. godine, da bi zatim Cicipas pobedio u Torontu samo nedelju dana kasnije. Usledile su pobede Grka u Madridu, Pekingu, na završnom turniru u Londonu u finalu, što je bio njihov najznačajniji okršaj, a poslednji put su se sastali na ATP kupu u Melburnu, kada je Nemačka pobedila Grčku, ali je Cicipas savlada Zvereva. U tom meču Nemac je uspeo da uzme samo pet gemova. I pred ovaj meč favorit je Cicipas. Kvota za pobedu Grka u kladionici Meridianbet iznosi 1.55, a trijumf Zvereva je 2.30. Naš prvi predlog je pobeda Cicipasa, a smatramo da će ona doći uz manji broj gemov od ponuđene granice. U kladionici Meridianbet granica je na 22,5 gemova, a pobeda Cicipasa uz (-) gemova donosi koeficijent 2.92. Vredi pokušati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.