Tip dana košarka: Bajern – Fenerbahče: Trinkijeri i Kokoškov za prednost domaćeg parketa u plej-ofu

Evroliga igraci

Samo tri kola ostala su do završetka regularnog dela takmičenja u košarkaškoj Evroligi. Dakle, nekako se liga dokotrljala do kraja, mada su mnogi tvrdili da će to biti nemoguće sa pandemijom i konstantnim putovanjima po kontinentu. Problema je bilo, ne sporimo, čak je još uvek nekoliko neodigranih utakmica, ali sada nema sumnje da će se igrati završnica i da ćemo dobiti novog šampiona Evrope. Najzanimljiviji meč 32. kola igra se u Minhenu, Bajern i Fenerbahče se bore za četvrto mesto i prednost domaćeg parketa u četvrtfinalu.

Bajern: ”Audi dom” postao neosvojiva tvrđava

Čim je Andrea Trinkijeri stigao u Bajern, jasno je bilo da nemački klub ima velike ambicije u predstojećoj evropskoj sezoni. Tako je i bilo, Italijan je dobio odrešene ruke, Bavarcima bar novac nije problem, doveo je igrače koje je želeo i sada Bajern deli jedna pobeda od plasmana u plej-of. Do kraja regularnog dela sezone, posle meča sa Fenerbahčeom, ostaju im još dueli sa Žalgirisom u Minhenu i Barselonom u ”Blau Grani”. Iako se igra bez publike, Bavarci maksimalno koriste prednost domaćeg parketa. Na poslednjih deset utakmica u glavnom gradu Bavarske Bajern je izgubio samo jednom, sredinom januara od Reala i to posle produžetka. Najveću pobedu su ostvarili pre desetak dana kada su slavili protiv Anadolu Efesa, to je bio jedini poraz tima Ergina Atamana u poslednja dva meseca u Evroligi. Posle trijumfa nad ”Pivarima” Bajern je izgubio na gostovanju u Valensiji i pored još jedne fantastične partije Vladimira Lučića, koji je meč završio sa 20 poena i 7 skokova. Posle povrede srpskog reperezentativca, Bajern je imao malo problema, a tada su u prvi plan izbili sjajni šuter Vejn Boldvin, koga je Trinkijeri doveo letos, ali i već standardno odlični Rejnolsd, takođe izričita želja Andree Trinkijerija, ujedno i košarkaš koji se povezivao sa beogradskim Partizanom. Bajern ima kompaktan tim, ne zaboravimo ni poentere Cipsera i Silija, pa Džonsona, Leona Radoševića, Vajler-Baba, ali i trenutno povređene Nihata Đedovića i najnovijeg pojačanja Džejmsa Gista, bivšeg košarkaša beogradskih ”večitih”. U nemačkom prvenstvu Bajern je tek na trećem mestu, ispred njih su vodeći Ludvigzburg i berlinska Alba, ali oni sada imaju ograničenu licencu i namaju brigu oko igranja Evrolige i u narednoj sezoni.

Fenerbahče: Posle užasnog starta sezone Fener se vratio u punom sjaju

Košarkaši Fenerbahčea će igrati u plej ofu, i to je za navijače najvažnije. Nije tako izgledalo posle prve trećine Evrolige, kada je bivši šampion Evrope bio mnogo bliže dnu tabele nego zoni doigravanja. Trenutno je Fenerbahče na šestom mestu, imaju 19 pobeda i 12 poraza, identičan učinak kao i njihov rival, Bajern iz Minhena. Tim koji pobedi u Minhenu biće mnogo bliže osvajanju četvrtog mesta, a ono u četvrtfinalu donosi prednost domaćeg parketa u eventualnoj odlučujućoj utakmici. U situaciji kada na tribinama nema navijača ta prednost ne bi trebalo da bude toliko važna, ali rezultati, bar u poslednje vreme, demantuju takvo razmišljanje. I bez podrške ”fanova”, domaći timovi nekako uspevaju da pobede u većem broju mečeva, pa je tako i Fenerbahče više pobeda ostvario u Istanbulu. Ipak, ne može se reći da je tim Igora Kokoškova bezopasan na strani. Na poslednjih sedam gostovanja Fenerbahče je izgubio samo u Valensiji, a dobio je Olimpijakos, Asvel, Olimpiju, Himki, Zvezdu, pa čak i CSKA u Moskvi. Turski tim se nekako konsolidovao na polovini sezone, tada se iz NBA vratio i Marko Gudurić, ali je preudna bila forma udarnog dvojca Ja Veseli-Nando De Kolo. Upravo je Francuz bio ta ”karika koja je nedostajala”. Od dolaska iz Moskve De kolo se nije mogao prepoznati. Nije ličio na onog košgetera koji je trebalo da bude prva opcija u napadu Turaka, a tu, planirau, ”količinu” poena nije imao ko da nadoknadi. S druge strane češki centar je dominantan u više kategorija. Pored poena, on je najbolji skakač tima, ne samo u odbrani, već pre svega u napadu. U prethodnom kolu Fener je pobedio u Pireju i napravio ogroman korak ka doigravanju. U Grčkoj je najviše poena ubacio Veseli 18, ali je efikasan bio i Kanađanin Pjer sa 15 koševa. De kolo je imao samo 7 poena, ali i isto toliko asistencija. Lorenco Braun je sigurno rukovodio igrom, a povratak Bartela posle povrede doneo je još jednu opciju u napadu. U Minhenu neće biti povređenog Ulanovasa, a očekuje se da Gudurić, posle lakpe povrede, ponovo bude onaj stari. Posle Bajerna Fener igra sa dva španska velikana Barselonom i realamo, pa se nikako ne može reći da imaju lak raspored.

Naš predlog:

Gledajući rivale do kraja sezone čini se da bi Bajern lakše mogao da nadoknadi eventualni poraz od Fenera, nego što bi to bilo u obrnutom slučaju. Bavarci će imati duel sa Žalgirisom već kroz dva dana, u kome će biti apsolutni favoriti, dok će Fener ugostiti prvoplasiranu Barselonu. U slučaju dva poraza, turski tim bi morao da pobedi Real u poslednjem kolu, a moguće je da će i Madriđanima taj trijumf trebati za plasman u plej-of. U prvom delu sezone Bajern je slavio protiv Fenera u Istanbulu, ali je tada tim Igora Kokoškova bio u slaboj formi, jer se radilo tek o 4. kolu u novoj sezoni. Po kladionicama je gost favorit. Za trijumf Fenera u Minhenu kladionica Meridianbet daje kvotu 1.77, dok za pobedu Bajerna u istoj kladionici dobijate kvotu 2.06. Naš predlog je dvojka, dakle pobeda Fenera, ali vam predlažemo i igru na više poena ukupno. Granica je 155,5 koševa, a za (+) poena u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.93.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.