Meč dana tenis: Janik Siner – Hubert Hurkač: Ko će izgubiti prvo finale, a ko osvojiti prvi Masters u karijeri?

Neočekivano finale prvog Mastersa u sezoni je pred nama. Kada se saznalo da u Majami neće doputovati Novak Đoković, Rafael Nadal, Dominik Tim i Rodžer Federer, moglo se pretpostaviti da je ishod turnira potpuna nepoznanica čak i za odlične poznavaoce teniskih prilika, ali niko nije zamišljao ovaj duel u finalu. Ispadali su veći favoriti, Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Aleksandar Zverev, Andrej Rubljov i mnogi drugi, a u situ su ostali mladi Italijan Janik Siner i momak iz Poljske sa gromovitim servisom, Hubert Hurkač.

Janik Siner: Gledajte meč, upoznaćete budućeg broja 1, to vam garantujemo

Italijan još nema 20. godina, napuniće ih sredinom avgusta, a već je konstanta u svetskom tenisu. Svoj prvi ATP turnir osvojio je pred kraj prošle godine u Bugarskoj, ali je mnogo poznatiji postao trijumfom na Nex Gen turniru 2019. godine. Na završnom turniru osmorice mladih tenisera sa najboljim učinkom u toj sezoni, uspeo je da pobedi sve rivale, koji su u tom trenutku bili stariji od njega. Jedno je bilo jasno, zvezda je rođena! Mnogi pamte Sinerov okršaj sa Rafaelom Nadalom u četvrtfinalu Rolan Garosa prošlog oktobra. Ruku na srce, više je on namučio ”kralja šljake” nego i Đoković u finalu. Mada je meč izgubio bez osvojenog seta, taj duel mu je doneo dosta bodova, ali i preko potrebno samopouzdanje i saznanja da već može u koštac sa najboljima. U narednom periodu gubio je samo od Zvereva i Rubljova, a na početku nove sezone stigao je do drugog pehara na ATP turnirima, trijumfovao je u Melburnu na Great Ocean Roud Open-u, pobedivši u finau zemljaka Travalju. Ta pobeda, uvereni smo, koštala ga je neuspeha na Astralijen openu. Mada, nije ga ni žreb mazio, pa je već u prvom kolu, pošto nije bio nosilac u trenutku obavljanja žreba, namerio na Denisa Šapovalova. Iako je to bio meč prvog kola, pamtio se do završetka turnira, a Kanađanin ga je dobio u pet setova. U Monpeljeu je ispao na startu od Bedenea, u Marseju u trećem kolu od Medvedeva, a u Dubaiju od melburnske senzacije Aslana Karaceva. Do finala u Majamiju Siner je pobeđivao Gastona, Hačanova, Rusuvuorija, Bublika i Bautistu-Aguta. Imao je i malo sreće da favoriti ispadaju pred okršaj s njim, pa je tako Rusuvuori izbacio Zvereva, a Bautista-Agut Medvedeva. Sve je to mladi Italijan revnosno naplaćivao i evo ga u velikom finalu. Pre ovog turnira bio je 31. na ATP listi, a već je obezbedio 21. poziciju od penedeljka, svoj najbolji plasman u karijeri. Ukoliko osviji trofej, biće 13. ili 14. Sada više nema nazad, a oni iz vrha, moraju od sada uvek da pogledaju žreb i vide u čijoj je polovini Janik Siner.

Hubert Hurkač: Poljak lovi najveću titulu u karijeri i kupuje kartu za teniski džet-set

Visoki poljski teniser postao je ”vidljiv” pre dve godine kada je počeo da igra u četvrtfinalima većih turnira. Na titulu je čekao do 2019. kada je slavio u američkom Vinston Sejlemu. Usledila je pauza d dve godine, kada su pehari u pitanju, a naredni je podigao takože na američkom tlu, u januaru ove godine, u Delrej Biču. Iskoristio je nešto slabiju konkurenciju na tom turniru, pošto je većina tenisera već bila u Melburnu i u finalu dobio domaćeg tenisera Kordu. I njega je osvajanje turnira koštalo ranog ispadanja sa Australijen opena. Ispada da je džabe leteo preko okeana, u prvom kolu turira u Melburnu izgubio je od Šveđanina Imera, mada je pre toga odigrao tri kola na turniru koji je osvojio Siner, a pomenuli smo ga već u tekstu. Ni njemu se nisu posrećili Monpelje, Roterdam i Dubaji. Na ta tri turnira zabeležio je ukupno dve pobede, dok je gubio od Davidoviča-Fokine, Cicipasa i Šapovalova. Majami je počeo trijumfom nad Kudlom, takođe dobrim serverom, a onda je slavio protiv četvorice sjajnih igrača. Osvetio se Šapovalovu za Dubaji, pa pobedio još jednog Kanađanina, Miloša Raonića, da bi u četvrtfinalu, posle preokreta, eliminisao drugog nosioca Stefanosa Cicipasa i njemu vratio za poraz u holandskoj luci. U polufinalu rival mu je bio Andrej Rubljov, teniser za koga se mislilo da će se prošetati do titule nakon ispadanja trojice prvih nosilaca. Ipak, Hurkač nije verovao u takav scenario, slavio je u dva seta, vrlo ubedljivo sa 6:3, 6:4. Hurkač nije previše iskusan teniser, samo što je napunio 24. godine i tek treba očekivati prave rezultate. Odgovaraju mu brze podloge, dok je nešto slabiji na šljaci, pre svega zbog kretanja, što je rak-rana svih visokih igrača. Pre Majamija bio je na 37. mestu, a već je obezbedio najbolji ranking u karijeri, ako igubi biće 25. teniser sveta. U slučaju trijumfa, Poljak bi došao do 15. ili 16. mesta i stekao odličnu startnu poziciju pred naredne turnire.

Naš predlog:

Obojica tenisera imaju po dva ATP finala i dve titule. Još nisu poraženi u finalnom okršaju, pa će jedan posle ovog meča imati i to iskustvo. Po nama, Siner je kompletniji teniser, iako mlađi, ali to ne znači da će pobediti u ovom meču. Mladi Italijan imao je lakši put do finala, gledajući imena protivnika, a to što je eliminisao četvoricu boljeplasiranih tenisera, daje Hurkaču veliko samopouzdanje. U kladionici Meridianbet kvota za pobedu Sinera iznosi 1.54, a trijumf Hurkača plaća se kvotom 2.33. Predložićemo vam pobedu Hurkača, deluje nam da ima ogromno poverenje u svoju igru, a to se najbolje videlo u preokretu protiv Cicipasa, da ne govorimo o meču sa Rubljovom. Siner je imao više vremena za odmor, i biće žilav rival. Zato vam predlažemo i igru na (+) gemova. Granica je na 19,5 gemova, a za igru više od 19,5 gemova u kladionici Meridianbet dobija se koeficijent 1.76.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.