Meč dana tenis: Andrej Rubljov – Rafael Nadal: Kralj šljake na svom terenu, može li Rus do senzacije?

U četvrtfinalu Monte Karla neće biti Novaka Đokovića. Svetskog broja 1 u osmini finala eliminisao je Britanac Danijel Evans, što je, blago rečeno, senzacija. Ipak, Đokoviću ovaj turnir nikad nije bio među omiljenima, mada je jednom podizao pobednički pehar. Zato je Rafael Nadal to činio 11. puta, a možda će u nedelju to uraditi i po 12. put. Do tog podviga dele ga još tri pobede. Prvi na listi je Andrej Rubljov, odlični ruski teniser.

Andrej Rubljov: Jednog Španca je arhivirao, može li i ovog, mnogo boljeg?

Pogodili smo da će Andrej Rubljov izaći kao pobednik iz okršaja sa Robertom Bautistom-Agutom u osmini finala, ali smo mislili da će to uraditi lakše nego što se to dogodilo. Rubljo je slavio u tri seta, prva dva bila veoma neizvesna, a sva tri su bili pravi maratoni. Meč je trajao skoro tri sata. Videćemo kakve je to posledice ostavilo po ruskog asa, a neke je moralo. Rubljov je ionako igrao previše mečeva ove sezone, najviše od svih tenisera i pitanje je kada će ga sustići akumulacijski umor. Jer, nisu tu samo mečevi, stalna putovanja, posebno u doba pandemije, jednako su naporna kao prebacivanje lptice preko mreže. Da se ne ponavljamo, ali da istaknemo dostignuća ruskog tenisera u ovoj sezoni. Jedna titula, ona u Roterdamu, u singlu, te trofej ATP kupa u Melburnu sa ruskom selekcijom. Nije bio loš ni na Australijen openu, stigao je do polufinala, kao i na prvom Mastersu u sezoni, u Majamiju. Pošto je 8. teniser sveta, Andrej Rubljov je bio slobodan u prvom kolu Monte Karla, a u drugom je pobedio Italijana Karuza u dva seta. Ponavljamo, Bautistu-Aguta je eliminisao posle velike borbe i tri sata igre. Umor će biti njegov najveći problem, ali i rival s druge strane mreže. Rafael Nadal obožava ovaj teren i neće biti lako Rubljovu da mu se suprotstavi.

Rafael Nadal: ”Bik sa Majorke” nije igrao od Melburna, željan je ”krvi”

Kada neki teniser uspe da osvoji isti turnir čak 11. puta, zapitate se može li ga neko uopšte pobediti? Pošlo je to za rukom Novaku Đokoviću u finalu 2013. ali i Davidu Fereru, godinu dana kasnije. Narvano, niko nije nepobediv, ali uslovi koji vladaju u ”Kneževini” izuzetno odgovaraju Špancu. Turnir se igra na najmanjoj nadmorskoj visini, od svih jačih, a to odgovara Nadalu jer je loptica znatno sporija. Kad je reč o turnirima na šljaci, najbrži je onaj u Madridu, baš zbog nadmorske visine. Da pauza koju je napravio posle ispadanja u četvrtfinalu Australijen opena od Stefanosa Cicipasa, i to posle vođstva od 2:0, nije ostavila mnogo traga, videlo se u dva prva meča. Rivali mu uopšte nisu bili naivni, Federiko Delbonis je odličan igrač na šljaci, ali je Argentinac osvojio samo tri gema. Šta tek reći za izdanje protiv Bugarina Grigora Dimitrova. Teniser koji je svojevremeno bio treći na svetu, uspeo je da osvoji samo po jedan gem u oba seta, a Nadal je slavio posle manje od sat vremena igre. U međuvremenu je Nadal prepustio drugo mesto na ATP listi Danilu Medvedevu, a pošto se Rus povukao sa turnira jer je bio pozitivan na virus, mogao bi ekspresno da se vrati na poziciju broj 2 i čeka u zasedi Novaka okovića na narednim turnirima na šljaci. I njemu je, kao i Srbinu, u fokusu osvajanje grend slemova, on se osvajanjem Rolan Garosa prošle sezone izjednačio sa Rodžerom Federerom po broju pehara na četiri najveća turnira, obojica ih imaju po 20, pa bi, ako ponovo uzme Kup musketara, postao apsolutni rekorder, a pobegao bi Đokoviću na teško dostižna tri pehara razlike.

Naš predlog:

Da je Rafael Nadal apsolutni favorit u svakom meču na ovom turniru jasno je bilo i pre njegovog početka. Rubljov je jedan od tenisera koji bi mogao da ga namuči, ali je veliko pitanje da li i da ga pobedi. Do sada su se sastajali samo dva puta, Nadal je bio ubedlljiv na US openu 2017. godine i pobedio u tri seta, dok je na završnom Mastersu u Londonu, prošle godine, slavio opet maksimalnim rezultatom, sa 2:0. Dakle, Nadal je pobeđivao Rubljova na betonu, pa je jasno da će to uraditi i na zemlji. Za pobedu Rubljova kladionica Meridianbet daje kvotu 6.00, dok se Nadalov trijumf množi sa 1.09. Naš predlog je pobeda Nadala, ali uz minus gemova. Granica je postavljena na 19,5 gmova, a za 2,- gemova u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.88.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.