Tip dana košarka: Anadolu Efes – Real Madrid: Počinje rasplet, ”pivari” vraćaju oduzeto

Počinje rasplet u Evroligi. Na programu su prve utakmice četvrtfinala, a na Fajnal-for, koji se igra u Kelnu, plasiraće se ekipe koje prve stignu do dve pobede. Parovi četvrtfinala su Olimpija Milano – Bajern, CSKA – Fenerbahče, Barselona – Zenit i, već u prvom meču na programu je derbi ove runde, Anadolu Efes dočekuje Real Madrid.

Anadalu Efes: Kokoškov stabilizovao tim, Efes može do evropske krune

Posle katastrofalnog starta sezone svi su mislili da je Efesu koronavirus uništio jedinu šansu da se popnu na krov Evrope. Naime, ovaj tim je bio dominantan u prethodnoj sezoni, bio je ubedljivo prvi, ali je takmičenje prekinuto i njima nije bilo dozvoljeno da fantastičnu sezonu zaokruže peharom. Početak ove bio je sušta suprotnost. Efes je gubio utakmice u seriji i kada se očekivao otkaz za srpskog selektora Igora Kokoškova, uprava je povukla pravi potez, dala je apsolutnu podršu odličnom treneru i on je to vratio sjajnim rezultatima u finišu sezone. Tim iz Istanbula je regularni deo takmičenja u Evroligi završio na trećem mestu i stekao prednost domaćeg parketa, što im je bilo važno, mada će se igrati bez pomoći navijača. Ipak, treba reći da Efes u 2021. godini još nije izgubio na svom parketu, ne samo u Evroligi, već ni u jednom takmičenju. Iza sebe imaju niz od 16 uzastopnih pobeda, što u turskoj Superligi, što u elitnom evropskom takmičenju. Ono što ostavlja poseban utisak je efikasnost ”pivara”. Samo jednom Efes nije postigao više od 83 poena, a kada se to dogodilo, u meču sa Olimpijakosom, ubedljivo su pobedili. Glavna snaga tima Igora Kokoškova je ubitačni tandem bekova Šejn Larkin-Vasilije MIcić. Možda rivali ponekad uspeju da zaustave jednog, ali nikako ne uspevaju da obojicu svedu na mali broj poena. Međutim, nisu samo ova dvojica jedina opasnost po protivnički koš. Tu su Singlton, Tibor Plajs, Moerman, Boboa, Danston, Anderson, Balbaj. Prost ne znate od koga da se pre čuvate. Turci su regularni deo sezone završili ubedljivim porazom u Milanu, ali je tada već bilo jasno da će osvojiti treće mesto, pa im taj duel nije značio mnogo. Pre toga imali su tri vezane pobede, savladali su Panatinaikos, Baskoniju, ali i Real u sred Madrida.

Real Madrid: Da bi otišli u Keln moraju bar još jednom pobediti u Istanbulu, a to nije lako

Nije ovo bila sezona iz snova za tima Pabla Lasa. Imao je Real mnogo problema sa povredama, asve je krenulo nakon povrede Rendolfa, košarkaša koji je odlično započeo sezonu, ali je potpuno izbačen iz stroja i neće ga biti do kraja sezone. Na to su se nadovezale povrede dvojice najiskusnijih, Serhija Ljulja i Rudija Fernandeza, ali su se oni vratili u tim. Real je na kraju završio na pestom mestu, ali mu je do samog kraja visio plasman u četvrtfinale. Zahvaljujući pobedama nad Olimpijakosom u Madridu i, posebno nad Fenerom u Turskoj, uspeli su da probiju u završnicu. Ono što može da ih hrabri pre seriju sa Efesom to je učinak u Istanbulu ove sezone. Madriđani su dobili oba meča odigrana u ovom gradu u aktuelnoj sezoni, pobedili su i Efes i Fenerbahče, pa se može reći da im prija parket dvorane ”Sinan Erdem” i ”Ulker arene”. ”Kraljevski klub” je sezonu završio sa 20 pobeda i 14 poraza, identičan skor imali su i Fenerbahče i Zenit, ali je u trouglu sa tim ekipama Real imao najbolji skor. Pitanje je koliko je bolje igrati sa Efesom a ne, recimo sa Barsom ili CSKA. Zanimljivo je da je Real poslednji poraz dođiveo upravo od istanbulskih ”pivara”. Bilo je to u Madridu krajem marta, a od tada su naređali šest pobeda, dve u Evroligi i četiri u ACB ligi, u kojoj su ubedljivi lideri sa 30 pobeda i samo jednim porazom. Obezbedili su startnu poziciju broj 1 pred plej-of u Šapaniji, a za to je najzaslužnija pobeda nad Barselonom pre desetak dana u glavnom gradu Katalonije. Pred početak doigravanja Real je ostao bez jednog važnog igrača. Gabrijel Dek je otišao u NBA ligu, u Oklahomu, a to je već drugi košarkaš koji u toku sezone napušta klub. I prvi je bio ”gaučos”, Fagundo Kampaco je otišao u Denver, ostavivši provaliju na mestu plejmejkera u timu, posebno nakon povrede Ljulja. Tavareš je bio glavna uzdanica Lasa u poslednjim utakmicama, proigrao je i Kozer, a protiv Barse se u formu vratio i Rudi Fernandez. Ne zaboravite Laprovitolu, Tompkinsa, Abaldea, Kerola i mladog Usmana Garubu.

Naš predlog:

Na završni turnir će tim koji prvi stigne do dve pobede. U svetlu toga prvi meč bi mogao da bude presudan. Real će pokupati da odmah dođe do brejka i tako na svom parketu overi još jedan plasman na Fajnal-for. Ipak, Efes je kvalitetniji, kladionice daju mnogo veće šanse domaćem timu u ovom duelu, pa se pobeda ”pivara” u kladionici Meridianbet plaća kvotom 1.24, dok je trijumf Reala čak 4.10. S obzirom da su poslednje tri utakmice između ova dva rivala dobijale gostujuće ekipe, smatramo da je izuzetno rizično igrati konačan ishod na ovako malo kvotu. Zato vam predlažemo igru na ukupan broj koševa. Pošto se radi o plej-of meču, ne bi trebalo da to bude festival koševa. To što je Efes skoro svima ubacivao 85 koševa ili više, sada ne znači ništa. Granica je na 161,5 poena, a za manje od tog broja u Meridianbet-u kvota je 1.97, što je naš prvi predlog. Takođe pokušajte da odigrate gost daje manje od 76,5 koševa, sa koeficijentom 1.90 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.