Tip dana košarka: Olimpija – Bajern: Može li Trinkijeri da podigne ekipu posle šokantnog poraza?

Koliko košarka može da bude dramatičan sport videli smo u prvom meču četvrtfinala Evrolige između Olimpije i Bajerna u Milanu. Sa 1:0 u seriji poveli su domaćini, a pogodak za trijumf postigao je Zek Ledej u poslednjoj sekundi. Domaći su imali 1,2 sekunde posle pogođenih bacanja Džejmsa Gista i odigrali su fantastičnu akciju iz auta, koju je Ledej rešio polaganjem. Videćemo kako će se dalje odvijati ova, verovatno najneizvesnija, serija od svih ostalih u plej-ofu.

Olimpija Milano. Etore Mesina nadmudrio je Trinkijerija, čiji je tim bio bolji 39 minuta i 59 sekundi

Zahvaljujući boljem međusobnom skoru, tačnije pobedama u oba meča u regularnom toku Evrolige, milanski tim je stakao prednost u odnosu na Bajern, iako su obe ekipe završile ligaški deo sa 21 pobedom i 13 poraza. Na kraju je Olimpija bila četvrta, dok je Bajern završio kao peti. U poslednjem kolu Olimpija je ubedljivo pobedila Anadolu Efes i tako potvrdila četvrto mesto, koje može da znači mnogo u slučaju da serija ode u maksimalnih pet utakmica. Još jednom je tim iz grada mode uložio ogroman novac u tim, letos su dovedeni Kevin Panter, Zek Ledej, Luiđi Datome, Malkom Dilejni, Kajl Hajns i Ševon Šilds. Nijedan od klubova Evrolige nije imao tako bogat pazar između dve sezone. Na klupi je iskusni Etore Mesina, pa je su svi uslovi ispunjeni da ovaj italijanski tim napadne i titulu u Evroligi. Da to neće biti lako, i pored solidnog plasmana nakon 34 kola, videli smo već u prvom meču plej-of serije protiv nemačkog Bajerna. Bavarci su imali ogromnu prednost i još uvek nam nije jasno kako su uspeli da izgube. Gosti su na poluvremenu imali 17 poena prednosti, najveća je iznosila svih 19, a u poslednju četvrtinu ušli su sa dvocifrenom razlikom. Odlučio je dramatičan finiš, prvo je junak bio Kajl Hajns, koji je postigao dva važna poena, a onda i skokom u napadu i asistencijom za Ledeja, omogućio svom timu prednost u poslednjem minutu. Međutim, Olimpija nije realizovala poslednji napad pri vođstvu od 77:76, na 1,2 sekunde pre kraja fauliran je Džejms Gist, a Amerikanac je pogodio oba bacanja, za razliku od prethodnog pokušaja kada je oba puta bio neprecizan. Ostalo je nešto više od sekunde, Mesina je zatražio tajm-aut, i smislio sjajnu akciju. Lopta je i auta krenula u visokom luku na obruču, i dok su svi igrači Bajerna obraćali pažnju na Pantera, Ledej je posle ”alej-apa” poentirao za trijumf i vođstvo u seriji od 1:0. Kod Olimpije najefikasniji je bio Ledej sa 17 koševa i 7 skokova. Dvocifreni su bili i Serhio Rodrigez sa 13, Kevin Panter sa 11 i Malkom Dilejni sa 10 poena, 6 skokova i 4 asistencije. Istaknimo i solidan učinak Vladimira Micova sa 8 koešva za 16 minuta na terenu.

Bajern: Kako oporaviti tim posle onakvog gubitka meča pre samo dva dana?

Bili su Bavarci blizu vođstva u plej-of seriji protiv Olimpije. Odigrali su odličan meč, bili su u ubedljivom vođstvu sve do poslednjih par minuta, ali su i pored uzbdljivog finiša imali sve u svojim rukama. Trebali su samo da odbrane svoj koš u poslednjih 1,2 sekundi. Trebali su, ali nisu uspeli. Jedan Italijan nadmudrio je drugog. Etore Mesina je smislio sjajnu akciju, Andrea Trinkijeri to nije predvideo i prva pobeda ide na konto Olimpije iz Milana. Daleko je još odlazak na Fajnal-for, potreben su tri pobede za prolaz u polufinale, ali je, pre svega psihički, velika prednost sada na strani italijanskog tima. Bajern je u poslednjih par minuta prosuo sve što je skupljao tokom meča, pravili su mnogo gređaka u napadu, ali i u odbrani, gde su rivalu dozvoljavali ofanzivne skokove. Finiš druge četvrtine bio je primer kako treba igrati protiv Olimpije, drugi period Bajern je dobio sa 15 koševa razlike, dozvolivši Italijanima da im ubace sa 11 poena. Nisu Bavarci dozvoljavali rivalu da im se primakne na manju razliku od -9, ni u trećoj deonici, a tek je u poslednjih deset minuta razlika počela da se naglo topi i padne na jednocifrenu. Ipak, da nije bilo nekih grešaka u samom finišu Bajern bi upisao pobedu. Prvo je Boldvin napravio grešku u koracima, kasnije pogodio samo jedno bacanje, dok Gist nije uspeo da pogodi nijednom sa penala. Ipak, na 1,2 sekundi pre kraja, Šiško je pronašao Gista, a ovaj je fauliran. Bivši centar beogradskih ”večitih” oba puta je pogodio i izgledalo je da će pravda biti zadovoljena. Ali, usledio je već opisani finiš. Problem za Trinkijerija, pored ovakvog gubotka utakmice i kratkog vremena za oporavak, može da bude i povreda Vajler-Baba, koji je igrao manje od devet minuta kada je morao da napusti igru zbog povrede. Gotovo siguno ga neće biti u ovom meču, a pitanje je i za ostatak serije. ”Prva violina” na početku serije bio je D.J. Sili, koji je ubacio čak 23 poena i uhvatio šest lopti. Svi ostali bili su daleko slabiji. Boldvin i Džonson su postigli po 10 koševa, Gist, Rejnolds i Šiško po 7, a Vladimir Lučić samo 6 poena.

Naš predlog:

Već posle prve utakmice videli smo da nam predstoji neizvesna serija. Tako se i mislilo na početku, a plasman na Fajnal-for bio bi ogroman uspeh za obe ekipe. Sada su Italijanima potrebne još dve pobede, trebaju samo da zadrže prednost svog parketa, ali to u situaciji kada se igra bez navijača nije velika prednost. To se pokazalo i u prvom meču, kada je Bajern , samo zahvaljujući svojim greškama, ostao bez pobede. Pobeda Olimpije u drugom meču plaća se kvotom 1.42 u kladionici Meridiabet, dok je dvojka, odnosno trijumf Bajerna 2.65. Verovatno je Milano sada mnogo rasterećeniji, dok bi Bavarci morali da dobiju jedan meč u gradu mode ako žele među četiri ekipe. U prvom meču palo je 157 poena, više nego što se pretpostavljalo, a efikasan meč očekujemo i sada. Granica je na 155,5, a za više od tog broja, što je naš predlog, kvota je 1.96. Olimpija je dobila četiri od pet prethodnih mečeva sa Bajernom, a naš drugi predlog odnosi se na broj poena tima iz Milana. Predlažemo tip domaćin postiže više od 80,5 poena na meču, sa koeficijentom 1.99 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.