Tip dana košarka: Olimpija Milano – Bajern: Majstorica, tako je najpravednije!

Samo je moskovski CSKA uspeo da pre pete utakmice izbori plasman na Fajnal-for u Kelnu. ”Armejci” su imali i sreće, naleteli su na Fenerbahče koji je ”posetio” virus, i bez problema su slavili sa 3:0. U ostala tri para rezultat je 2:2, pa će u utorak biti odigrane tri majstorice, posle kojih ćemo saznati parove polufinala Evrolige. U Milano dolazi Bajern, koji je uspeo da nadokandi 2:0 za rivala posle prve dve utakmice. Sada je psihološki momenat na strani Bavaraca, ali je prednost domaćeg terena na strani Italijana.

Olimpija Milano: I posle dve sedmice kreće se od ”nule”

Ozbiljan posao napravila je Olimpija tokom prelaznog roka. Tim iz Milana možda se i najviše pojačao tokom duge pauze između prošle nezavršene, i ove sezone, odigrane u čudnim uslovima. Rezultat je vidljiv, Armani je osvojio četvrto mesto posle regularnih 26 kola, i imaju šansu da se domognu Fajnal-fora. Posle prve dve utakmice izgledalo je da je to gotov posao. Poveli su sa 2:0 protiv Bajerna, s tim da su prvi meč iščupali u bukvalno poslednjoj sekundi. Ako na kraju oni budu ukupni pobednici, baš taj detalj, ispostaviće se kao presudan. Da podsetimo, Gist je pogodio dva bacanja za prednost Bajerna od 78:77, a na semaforu je pisalo da će se igrati još 1,2 sekunde. Etore Mesina je imao pravo na još jedan tajm-aut i uspeo je da nadmudri Andreu Trinkijerija. Lopta je iz auta ubačena pod koš za Zeka Ledeja, a ovaj ju je ”alej apom” položio u koš. Bio je to veliki šok za Bavarce, pa je tim iz Milana dosta lako dobio drugi meč, igran samo dva dana kasnije. U drugom meču bilo je 80:68, ali je utakmica bila odlučena već posle prvih 20 minuta kada su domaći stekli nedostižnih 18 poena razlike. Olimpiji je trebala jedna pobeda u Nemačkoj i već bi bili u Kelnu. Međutim, taj plan se izjalovio. Bajern je konsolidovao redove, preboleo prvi meč i dobio naredna dva. U trećem je to bilo mnogo lakše, dok je četvrti milanski tim ispustio iz ruku, isključivo svojom krivicom. Na poluvremenu je bilo +8 za Olimpiju, u trećoj deonici je razlika išla do +13, ali ni to nije bilo dovoljno da se slomi nemački tim, koji je na krilima Vladimira Lučića stigao do velikog preokreta u poslednjih deset minuta. Što se tiče pojedinačnog učinka, u prvom meču najbolji je ubedljivo bio Zek Ledej, ne samo zbog pobedničkog koša. On je ubacio 17 poena, a dvocifreni su bili Serhio Rodrigez i Kevin Panter. Upravo je bivši Zvezdin šuter, Kevin Panter, obeležio drugi meč sa 20 poena, dok se u trećem probudio Malkom Dilejni i ubacio 18 koševa. Da je ušao u formu, Diljeni je pokazao u četvrtoj utakmici. Postigao je čak 28 koševa, ali ni tada to nije bilo dovoljno za trijumf. Treba pomenuti i učinak Šejvona Šildsa sa 17 koševa u prethodnom meču.

Bajern: Plasman u plej-of jeste istorijski uspeh, ali je Fajnal-for na jedan meč od Bavaraca

Velika radost zavladala je u ekipi Bajerna posle prvog, istorijskog, plasmana u doigravanje. Andrea Trinkijeri je zbog toga i doveden. Italijanu su date odrešene ruke, a imao je, za razliku od Partizana, i neograničeni budžet za igrače koje želi. Na kraju je ispalo da je pogodio dovođenjem Vejna Boldvina iz Olimpijakosa, kao i snažnog Džejlena Rejnoldsa, ali i Nika Vajlera Beba iz Ludvigzburga. Pred kraj godine, u toku sezone, stigao je i DJ Sili. Realno, to jeste postao tim za četvrtfinale, ali nikada Bajern nije imao tako uspešnu sezonu, kada je, posebno na početku, pobeđivao na strani mnogo poznatije ekipe, kada je košarka u pitanju. Znali smo da će iskusni lisac Trinkijeri napasti Olimpiju već u prvom meču, želeći da prednost domaćeg parketa prebaci na svoju stranu. I malo je nedostajalo da mu to uspe. Odigrao je Bajern fantastičan meč u Milanu, kontrolisao i igru i rezultat sve do samog finiša, ali i tada je imao pobedu u džepu. Loša odbrana u poslednjih 1,2 sekunde košatala ih je vođstva u seriji. Naravno da je to izuzetno teško palo svima, nije Trinkijeri uspeo da podigne ekipu za samo dva dana, do odigravanja drugog meča, u kome se Olimpija prošetala do pobede. U tom trenutku Keln je bio mnogo dalje od Minhena, nego što to inače jeste. Trebalo je dobiti dva vezana meča u svojoj dvorani, a onda otići na sever Italije po trijumf vredan Fajnal-fora. Prvi deo zadataka je ispunjen, Bajern je dobio treći, nešto lakše, i četvrti, znatno teže, meč i evo ga ponovo u Milanu. U prvoj utakmici DJ Sili je odigrao sjajno, ubacio 23 poena i bio ubedljivo najbolji pojedinac. U drugom meču se iskazao Boldvin, ali je opet jedan košarkaš bio malo za pobedu. Onda je stigao treći meč, a razgoropadio se Vladimir Lučić. Srpsko krilo je ubacilo 27 koševa, uz 7 uhvaćenih lopti i Bajern je pobedio prvi put. U četvrtoj utakmici Lučić je prespavao tri četvrtine, ali se probudio kad je trebalo. U poslednjih deset minuta ubacio je svih 12 poena i postao junak druge pobede. U toj utakmici najefikasniji su bili Boldvin sa 18 i Cipser sa 16 poena. Veliki problem za Trinkijerija je povreda Nika Vajlera Beba, koji se povredio na početku prvog meča i više nije ulazio u igru, kao i na naredna tri. Nije poznato da li će italijanski trener moći da računa na njega za majstoricu, ali bi samo njegovo prisustvo mnogo značilo za Bajern.

Naš predlog:

Rekli smo već da su obe ekipe ozbiljan posao uradile u letošnjem prelaznom roku. Čini nam se da su, uz ruski Zenit, najviše pojačane, pa nije čudo što su se našle u plej-ofu, a tamo nije bilo mesta za jedan Olimpijakos, Makabi, Baskoniju, Valensiju ili Žalgiris. Milano je ušao kao četvrti, a Bajern kao peti u doigravanje. Obično su te serije najduže i najneizvesnije, pa se i sada to pokazalo kao tačno. Prednost domaćeg parketa je na strani Olimpije, ali kada se igra bez navijača to nije isto kao i ranijih sezona. Publike neće biti ni na Fajnal-foru u Kelnu, što je za Bajern, ako bi se plasirao na završni turnir, loša vest. Kladionice smatraju da je Olimpija favorit pred majstoricu. Kvota na pobedu tima iz Milana u kladionici Meridianbet iznosi 1.48, dok je pobeda Bajerna 2.48. Sva četiri meča bila su efikasna. Najmanje poena palo je u drugom 149, a najviše u četvrtom 167 koševa. Sada je granica na 154,5 poena i mi smatramo da će pasti više koševa od tog broja. Za (+) poena u kladionici Meridianbet kvota je 1.88. Uz to očekujemo i neizvestan duel, hendikep na Olimpiju je 4,5 poena, pa ćemo odigrati dvojku u hendikepu, jer smatramo da Bajern, čak i da izgubi, neće biti poražen sa više od 4 poena. Za H2 u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.88.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.