Tip dana košarka: Crvena zvezda – Budućnost: Ima li budućnosti za Budućnost?

Pred nama je drugi finalni okršaj između Crvene zvezde i Budućnosti u regionalnoj košarkaškoj ligi. Pre dva dana Zvezda je, iako oslabljena, slavila sa 82:78. Naši predlozi su bili uspešni, predvideli smo više od 154,5 poena ukupno, kao i to da će Podgoričani ubaciti više od 76,5 koševa. Bilo je to skoro na granici, ali kad tiket prođe, sve se zaboravlja. Posle ovog meča ekipe se sele u glavni grad Crne Gore, da li na jednu ili dve utakmice, ostaje da vidimo. Šampion ABA lige postaće tim koji prvi stigne do tri trijumfa.

Crvena zvezda: Posle startne pobede sve je lakše, ali bi i jedan poraz mogao da znači katastrofu

Ogromnom energijom Zvezda je stigla do pobede u nedelju. Zluradi će reći da im je u tome pomogla i energija sa tribina, mada je, zvanično, meč odigran bez gledalaca. No, bilo kako bilo, igrači su ušli maksimalno motivisani i borbenošću nadoknadili nešto slabije izdanje u napadu, pre svega očajan šut. Ali, zato je ofanzivni skok bio presudan faktor. Čak 39 uhvaćenih lopti imali su domaćini, od toga dobar deo ispod koša Budućnosti, tačnije 18. Najviše skokova imao je Ognjen Kuzmić, koji je nešto slabiji košgeterski učinak nadokandio sa 11 skokova. Što se poena tiče, bio je to meč jednog drugog Ognjena, krilnog igrača Dobrića. Ovaj momak je po drugi put u karijeri procvetao pod vođstvom Dejana Radonjića, a setimo se samo da je bio blizu odlaska iz Zvezde dok je Obradović bio trener. Dobrić je ubacio 23 poena, dodao 6 skokova, od toga polovinu u napadu. Isti broj koševa ubacio je Džordan Lojd, ali se to od njega i očekuje, pošto je i doveden da bude košgeter. Samo je još jedan košarkaš ispunio očekivanja kada su poeni u pitanju, a to je standardo dobri Dejan Davidovac sa 12 koševa. Zvezda je katastrofalno šutirala trojke i ipak pobedila. Od 26 pokušaja za tri poena kroz mrežicu je prošlo samo pet šuteva, manje od 20%. Dve trojke ubacio je Dobrić, a po jednu Davidovac, Lojd i Duop Rit. Pa kako je onda beogradski tim uspeo da pobedi? Pre svega odbranom, kao što rekosmo na početku. Zatvorili su šut gostima, terali ih da spuštaju loptu pod obruč, ali su onda odlično punili reket i na kraju imali čak 10 ukradenih lopti. Moramo istaći da je Zveda igrala bez dvojice važnih igrača. Marko Jagodić-Kuridža ne igra duže vreme, a zbog povrede leđa nije bilo ni Korija Voldena, rekli bismo najboljeg Zvezdinog igrača ove sezone. Pitanje je da li će Obradović rizikovati s njima dvojicom, pogotovo posle pobede u prvoj utakmici, a tako nešto je i najavio crnogorski stručnjak. U odsustvu Voldena veliku minutažu dobio je Lengston Hol, ali nije pokazao mnogo, pogotovo u napadu, pošto je postigao samo četiri poena uz šut 1 od 8. Svoju rolu na mestu organizatora, nešto kraću, ali bolju, imao je mladi Uskoković. Treba reći i da je Duop Rit dao pet važnih koševa za samo šet minuta na parketu. Da bi u Podgoricu otišli sa 2:0 košarkaši Zvezde moraju da odigraju mnogo bolje u napadu. Odbrana je bila odlična, često su uspevali da posle ukradenih lopti ili skokova u napadu, dođu do lakih poena, ali su se zato mnogo mučili na postavljenu odbranu gostiju. Fale i poeni centara, Noko je dao samo 4 koša, a Kuzmić jedan više. Zbog njihovog slabog učinka bilo je manje prostora za šut spoljnih igrača, koji se, ponavljamo, nisu proslavili šutem za tri poena. Nije to bila spektakularna košarka u prvih 40 minuta finala, ali je za domaćina pobeda najvažnija, sve drugo stavlja se Ad akta, kada su ovako važne utakmice u pitanju.

Budućnost: Sada je pritisak na strani Milojevićeve čete, može li Budućnost do jednog brejka?

Sigurno je da su Podgoričani smatrali da mogu do pobede u prvoj utakmici, kao što su to uradili pre tri sezone, i kasnije po prvi put postali pobednici regionalnog takmičenja. Na ruku im je išao i ovogodišnji učinak, pošto su slavili protiv Zvezde u oba meča. Pored toga Budućnost je polufinale dobila posle dva meča i bila je odmornija od rivala koji je sa Igokeom morao da igra tri puta. Na kraju, od sveg tog nadanja nije bilo ništa. Od samog starta Budućnost je delovala sapeto, pomalo uplašeno, a rani prekršaji Džastina Kobsa poremetili su koncepciju Dejana Milojevića. Sudije su dozvolile nešto oštriju igru, na to se gosti nisu najbolje navikli, pa se nekoliko puta dešavalo da im protivnici izbiju loptu iz ruku, i to u oba reketa. Lošim zagrađivanjem dozvolili su ogroman broj ofanzivnih skokova rivalu, pa je na kraju pravo čudo kako su uopšte i došli u stuaciju da dobiju meč? Mislimo na onu otvorenu trojku Kobsa na -4, na nekih stotinak sekundi pre kraja. Budućnost je pala na kraju treće i na početku poslednje deonice. Od rezultata 55:55 Zvezda je napravila 15:0 i stigla do 70:55. Treba pohvaliti karakter Milojevićevih izbranika, koji su uspeli da za nekoliko minuta, i to posle takvog šoka, stignu do 76:72, ali osim spuštene razlike na 80:78, bliže nisu bili, mada je tada ostalo samo 25 sekundi do kraja. Da su pobedili, apsolutni junak bio bi Vili Rid. Fantastični centar je potpuno nadigrao Lendrija Noka, ubacio čak 26 poena i uhvatio 10 lopti. Malo ga je zaustavio Kuzmić, ali je generalno Rid radio šta je hteo. Dvocifren je bio još samo Nikola Ivanović sa 16 poena i 10 asistencija, pa i u tome treba tražiti razloge poraza. Ne može se Zvezda dobiti sa dva raspoložena igrača, koliko god i ona slabo odigrala. Šut za tri poena nije služio ni Budućnost. Jesu imali nešto bolji procenat, ali su i oni pogodili samo pet trojki, što je nepojmljivo za tim koji živi od šuta za tri poena. Ostali iz gostujućeg tima uglavnom slabi. Šta reći za Edžima koji za skoro 16 minuta na parketu ne postigne ni poen, a samo 8 koševa Kobsa je premalo, znajući kako je igrao u polufinalu protiv Mornara. Na početku je dobar bio Luka Mitrović, ali ga je Milojević zatim zaboravio na klupi, valjda mu zamerajući građenje kod ofanzivnog skoka domaćih. Sada Budućnost mora na sve ili ništa. Ako odu kući sa dva poraza teško je očekivati da mogu, čak i da se vrate u halu ”Aleksandar Nikolić”, da pobede u petom meču. S druge strane trijumf u ovoj utakmici doneo bi im šansu da sa dve pobede u svojoj ”Morači”, za koju ne sumnjamo da će biti bar polupuna, ponovo podignu pobednički pehar i na ruku stave drugi prsten.

Naš predlog:

Za prvu utakmicu smo pogodili oba predloga, jedan se odnosio na ukupan broj poena, a drugi na broj koševa gostiju. I pred drugi meč Zvezda je favorit po kladionicima, čak i veći nego pred prvu utakmicu. Sada je jedinica u kladionici Meridianbet 1.54, dok je dvojka 2.44. Granica za ukupan broj poena je malo podignuta, i iznosi 155,5 ali se mi ponovo odlučujemo da vam predložimo igru na (+) poene ukupno, jer kada je došlo u prvom meču, u kome su i jedni i drugi očajno šutirali za tri poena, zašto ne bi i sada kada ne verujemo da to može da im se ponovo dogodi. Za više od 155,5 koševa u kladionici Meridianbet kvota je 1.83. Naš drugi predlog odnosi se na pobedu u hendikepu. On na goste iznosi 4,5 poena, pa vam predlažemo dvojku u hendikepu, jer smatramo da Podgoričani, ako uopšte izgube, to neće biti sa većom razlikom od 4,5 koševa. Za H2 kvota u kladionici Meridianbet iznosi 1.82.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.