Tip dana košarka: Denver Nagets – Portland Trejlblejzers: Može li Jokić da uzvrati Lilardu?

Pred nama je treći meč prvog kola plej-ofa na Zapadu. Posle dva meča u Koloradu skor je nerešen, a sada su se ekipe preselile u Oregon, gde će se u dva dana igrati dva meča. Prvi je u petak rano ujutro po srednjeevropskom vremenu.

Denver Nagets: Umor je otežavajući faktor, ali ako žele do kraja, Nagetsi ne smeju da se obaziru

Činilo se da je ovo ”ta” sezona u kojoj ”grumenje” može i do titule. Nekako su se kockice sklopile, obavljen je jedan veliki trejd, a tim je imao predvodnika kakvog nije imao odavno. Nikola Jokić je gurao tim ka trofeju, a sebe ka tituli MVP-a. Sve se nekako srušilo u trenutku kada se povredio Džamal Marej, i to po drugi put u sezoni, sada sada mnogo teže. Bilo je to polovinom aprila u meču sa Golden Stejtsima i bilo je jasno da je za Kanađanina sezona završena. Znalo se da su Marej i Jokić udarni tandem Majkla Melouna, i da od njihove igre umnogome zavisi da li će tim pobediti ili izgubiti. Ipak, nekad je bilo dovoljno da samo jedan odigra onako kako zna i da tada nešto slabija igra onog drugog ne bude kobna. Sada skoro sve zavisi od Jokića. Ulogu Mareja, kada govorimo o poenima, preuzeo je Majkl Porter Džunior, a u organizaciji Fagundo Kampaco. O Jokićevim brojevima dosta se govorilo tokom sezone, ali oni su nešto drugačiji na početku plej-ofa. Primetno je da momak iz Sombora ima mnogo manje uspešnih dodavanja, mada to nije samo do njega, već i saigrača koji su promašivali šuteve. U prvom meču Jokić je imao samo jednu asistenciju, a u drugom pet. Nurkić je to označio kao taktiku, ali je zato srpski centar ubacio 34 i 38 poena, pa šta ćete više od toga? Porter je bio drugi strelac Denvera u oba meča. U prvom, koji je Portland dobio, odlični šuter je ubacio 25, a u drugom 18, s tim da je ”grumenje” dobilo ubedljivo taj duel. Gordon je pokazao da je odlično pojačanje, i mada se, pre svega, radi o odličnom odbrambenom igraču, u prva dva meča postigao je 16 i 13 poena. Sve to začinio je sa 14 skokova ukupno. Najveći problem trenera Majkla Melouna, ne samo u ovoj seriji biće umor i iscrpljenost glavnih igrača. Jasno je da utakmice u regularnoj sezoni i u plej-ofu nisu isto, i da se košarkaši mnogo više troše. Uz to igra Portlanda koji zahvaljujući šuterima širi odbranu Nagetsa, nikako ne odgovara. Prednost domaćeg parketa Denver je izgubio već u prvom meču, pa mu sada ostaje da uzvrati u Oregonu bar u jednoj utakmici. Biće ovo naporna serija, a šanse su gotovo izjednačne.

Portland Trejlblejzers: Lilard je monstruozan, ali mora još neko protiv Denvera

Blejzersi su uradili šta je trebalo u Koloradu. Uzeli su jednu pobedu i preselili se u svoj ”Moda centar” gde imaju četiri pobede u nizu. Međutim, Portland nije toliko jaka domaća ekipa. Pre te serije od četiri trijumfa imali su nevrovatan niz od šest uzastopnih neuspeha. Izbegli su plej-in, a u poslednjem kolu regularnog dela sezone pobedili su baš Denver na svom parketu, što su mnogi protumačili kao želju ”Nagetsa” da igraju protiv njih u plej-ofu. Ima razloga za to, u toku sezone ove dve ekipe su se sastale pet puta, a samo tu poslednju, najmanje bitnu, dobio je Portland. Blejzersi su izuzetan napadački tim. Već su imali nestavarnog Demijana Lilarda i Mekaluma, a doveli su i Normana Pauela. U trejdu sa Reptorsima za njega su dali Rodnija Huda i Gerija Trenta, pa je mnoge i začudila takva odluka, pogotovo jer su ostali bez dvojice odličnih odbrambenih igrača, pa je sada defanziva potpuno na Robertu Kovingtonu. Tokom sezone sa povredama su imali problema Mekolum i, već standardno, prvi centar Jusuf Nurkić. Bosanski internacionalac se vratio posle teške povrede koju jezadobio polovinom januara. Tad je slomio kost šake u pokušaju da izblokira jedno zakucavanje, i možemo reći da se dosta brzo vratio. Njegova zamena je Enes Kanter, koji osim snage nema ništa drugo. Nije tajna da Portland zavisi od Demijana Lilarda, jednog od najboljih šutera ikada. Ovaj košarkaš može da pogodi iz bukvalno svake pozicije, i to je često činio u prve dve utakmice, ubacivši u prvom meču 34, a u drugom 42 poena, uz devet trojki. Simptomatično je da je Portland dobio meč sa njegovim slabijim košgeterskim učinkom, ali su tada još petorica ošarkaša bila dvocifrena. Mekolum, Karmelo Entoni, Nurkić, Simons i Pauel. Upravo je Enferni Simons bio iznenađenje u tom meču, pošto je mladi bek ubacio četiri trojke iz pet pokušaja. U drugom duelu u Koloradu pored Lilarda, samo su Mekolum i Pauel bili na nivou, dok su svi ostali podbacili. Istina, Nurkić je imao 13 skokova, uz sedam poena, ali učinak ostalog dela tima nije za pominjanje. Možda je greška što je Simons igrao malo, samo deset minuta, a za to vreme je šutnuo jednu trojku i pogodio.

Naš predlog:

Rekli smo već da je Denver imao četiri vezane pobede nad Portlandom u toku sezone. Bio je to, najverovatnije, glavni razlog zašto su se opredelili za Blejzerse kao rivale, dopustivši im da ih savladaju u poslednjoj ligaškoj utakmici. Trener Portlanda Teri Stots znao je od koga vreba najveća opsasnost i izgleda da se opredelio za taktiku da pusti Jokića da ubaci njegovih tridesetak poena, ali da mu onemogući razigravanje saigrača. To je uspelo u prvom meču, ali je ukupni trijumf još daleko. Pred ovaj treći meč, prvi u Portlandu, kladionice veće šanse daju domaćinu. U kladionici Meridiabet pobeda Portlanda plaća se kvotom 1.54, dok je trijumf Denvera 2.32. Već smo videli da se radi o dve efikasne ekipe, kojima igra u odbrani nije jača strana. Na prvom meču je postignuto 232, a na drugom 237 poena. Sa takvim napadačkim potencijalom u ova dva tima očekujemo plus poene i u trećoj utakmici. Granica za ukupna broj koševa u kladionici Meridianbet iznosi 227, a za (+) kvota je 1.91. Drugi naš predlog je broj poena Portlanda, tu je granica na 115,5, a za (+) se u kladionici Meridianbet dobija koeficijent 1.88.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.