Tip dana košarka: Barselona – Anadolu Efes: ”Pivari” prvi, ili Katalonci po treći put na krovu Evrope

Očekuje nas spektakularan završetak Evrolige i samo možemo da žalimo zbog izostajanja završnice prošle sezone. Srećom, stvari se polako vraćaju u normalu, a posle sjajnih polufinalnih okršaja jedino što nedostaje su navijači na tribinama ”Lankses arene” u Kelnu. U oba meča odlučivao je jedan šut. Vil Klajburn je mogao trojkom da donese finale moskovskom CSKA u duelu sa Efesom, a Kori Higins je na 0,8 sekundi pre kraja pogodio sa poludistance za trijumf Barselone protiv Armanija. Ništa manje dramatike ne očekujemo ni u velikom finalu koje se igra u nedelju od 20.30.

Barselona: Jasikevičijusova glavobolja pred finale zove se Nik Kalates

Katalonci su odlično počeli svoj meč sa Italijanima, kontrolisali su igru u prvih petnaestak minuta, i maksimalno koristili iskustvo, i kvalitet naravno, Pau Gasola. Bivši NBA as i na zalasku karijere je za svaki respekt, i dok je imao snage, predstavljao je nerešivu enigmu za Armani. Ne znamo zašto je imao malu minutažu, pa ga nije bilo u ekipi ni kad se rezultat lomio. Sakupio je samo desetak minuta na parketu, ali je i za to vreme ubacio dvocifren broj koševa. Nikola Mirotić je radio ono šta treba. Ponovo naturalizovani Crnogorac nije sebe stavljao u prvi plan, ali je opet bio najefikasniji u svom timu sa 21 poenom. Mirotić je izabran u prvu petorku Evrolige, a možda je neko očekivao i da bude MVP, mada se ništa ne može zameriti na izboru Vase Micića. E sad o problemima. Nik Kalates. U finišu polufinala Grk je nezgodno stao, došlo je do distorzije zgloba i delovalo je da je za odličnog plejmejkera Fajnal for završen. Međutim, već sutradan, Šarunas Jasikevičijus je na konferenciji za štampu rekao da će Kalates biti u sastavu i da će moći da igra. Lekari u današnje vreme čine čuda. Inače, Kalates je bio fantastičan u polufinalu. Ubacio je 17 poena, a dodao 6 asistencija i 4 skoka. Junak trijumfa je Kori Higins, koji je u poslednjoj sekundi, tačnije na 0,8 do kraja pogodio za dva poena negde sa vrha kapice i doneo trijumf svom timu. Bivši košarkaš CSKA je meč završio sa 11 poena, ali i da je dao samo ta dva, bilo bi više nego dovoljno. Možda se više očekivalo od Kajla Kjurika, najbolji šuter Barse je ubacio samo 8 koševa, a nije postigao nijednu trojku iz tri pokušaja. Podsetimo da je njegov prosek u sezoni bio skoro 60% uspešnosti za tri poena. Podbacio je i Dejvis, igrao je dosta, a samo je jednom probacio loptu kroz obru- Ostali su imali epizodne uloge, mada su Abrines i Bolmaro svoje defanzivne uloge dobro odradili. Barselona je imala mnogo problema u četvrtfinalu. Zenit je napravio brejk u prvom meču u ”Blaugrani”, pretio i u drugom, ali je onda poražen u Sankt Peterburgu. Treba reći i da se Barselona baš i nije naosvajala trofeja u Evroligi, pošto su samo dva puta do sada podizali pehar. Jednom je trener bio Svetislav Pešić 2003. godine, baš u ”Blaugranii”, a drugi put Ćavi Paskval, 2010. godine, kada je poslednji put neki srpski tim igrao na Fajnal foru. Da li je vreme za litvanskog trenera?

Anadolu Efes: Hoćemo li čuti ”Turski marš” na lepoj, plavoj Rajni?

Krenulo je furizno za ”pivare” u prvom polufinalu. Izgledalo je da će Micić i drugari rastaviti na delove Moskovljane i tako im se na pravi način revanširati za poraz u poslednjem finalu Evrolige pre dve godine. Tako je bilo 30 minuta, ali, kako se bližio kraj, tako se i prednost turkog tima topila. Na početku je seriju trojki ispuca Boboa, nadovezao se MVP ovogodišnjeg izdanja Evrolige, naš Vasilije MIcić, a iznenadio je i Šanli koji je igrao odlično u oba pravca. Šta će tek biti kad u igru uđe Šejn Larkin, pitali su se na klupi CSKA. Ali, nikada na Fajnal foru ne može lako da se dobije meč. Tako je bilo uvek, pa je tako bilo i u prvom polufinalu u ”Lankses areni” u Kelnu, pred novinarima, redarima i klupama dva tima. Čuvao je Efes dvocifrenu prednost sve do poluvremena. Ona je išla do +15, ali se na odmor otišlo sa 12 poena razlike. U trećoj deonici prednsot je još ubedljivija. Razigrao se Krunoslav Simon, Šanli je bio još bolji, a Micić bravurama samo potvrđivao da mu je vreme za NBA. Tako smo stigli do rezultat 60:39. I šta je trebalo da uradi Itudis, da povuče vedte i ubaci drugopozivce, pošto je masakr već bio izvestan. U poseldnjih deset minuta Efes je ušao sa 16 koševa više. Ipak, CSKA pravi seriju od 10:0, stiže do 71:61, a posle 81:69 novu seriju od 7:0, spustivši razliku na samo pet poena. Nisu ”armejci” poveli nijednom, mada je sjajni Klajburn uspeo, uz pomoć Heketa i Lunberga da smanji na -1. Imao je baš Klajburn i šut za pobedu, gotovo otvorenu trojku, ali nije pogodio. U finišu utakmice poene je, uglavnom sa linije slobodnih bacanja, sakupljao Larkin, ali je odigrao veoma slabu utakmicu. Vasa Micić je zbog pet prekršaja bio na klupi, i mora se priznati da je Fortuna pogledala Efes u poslednjem napadu Moskovljana i tako im vratila za to što prošle sezone nisu mogli da naplate odlične igre titulom. Ovo je drugo finale za Anadolu efes, pre dve godine je CSKA bio prejak, a zanimljivo je da ako tim iz Istanbula trijumfuju u finalu, Ergin Ataman će postati prvi turski trener koji će postati šampion Evrope, pa gde ćete veći motiv? Ima Efes dosta rezervi, ako se glada učinak u polufinalu. Singlton je dao samo jedan poen za skoro 30 minuta, Anderon je ubacio dva, a Moerman tankih šest. Zato je Šanli meč završio sa 19 koševa i 8 skokova, pa je uz Micića, koji je sa 25 poena bio najefikasniji, bio junak pobede. Boboa je postigao 15, Larkin 11, a Simon 10 koševa. Podsetimo da je Efes sa 3:2 eliminisao Real u četvrtfinalu, a malo je nedostajalo da se Madriđani plasiraju na Fajnal for i to posle dve pobede Efesa na startu. Na kraju su ”pivari” ipak dobili majstoricu na svom parketu.

Naš predlog:

Ne pamtimo ovako izjednaenu sezonu. Tri od četiri četvrtfinalne serije okončane su u pet mečeva, jedino je CSKA slavio sa 3:0 protiv Fenera, ali to samo zato što je polovina turskog tima bila zaražena koronom. U polufinalnim duelima odlučivala je jedna lopta, u prvoj promašen, a u drugom pogođen šut. Sada smo sigurni da nas iočekuje neizvestan finalni meč. Podrške sa tribina neće biti, a sigurni smo da je to, pre svega, hendikep za Efes. Barsa, po opštem mišljenju, ima prednost u visokim igračima, dok je spoljna linija Efesa kvalitetnija, pogotovo ako Kalates ne bude igrao, ili bude imao malu minutažu. Kladionice smatraju da je favorit Anadolu Efes. Za trijumf Turaka u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.66, dok se pobeda Barselone procenjuje kvotom 2.09. Naš prvi predlog je Efes postiže više od 80,5 poena. Za (+) poene Efesa kvota je u Meridianbet-u 1.72. S druge strane očekujemo i pobedu Turaka, što će u neku ruku biti i kosmička pravda. Zato predlažemo dvojku, uz više od 161,5 poena. Za kombinaciju 2,(+) poeni, u kladionici Meridianbet kvota iznosi 3.35.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.