Tip dana košarka: Denver Nagets – Feniks Sans: Jokić prvi put kao MVP pred svojim navijačima

Posle dve utakmice polufinalne serije zapada Feniks je stigao do ubedljive prednosti nad timom iz Kolorada. Sačuvali su Sansi svoj teren i sada imaju priliku da pobedom nad Denverom u ”Bol centru” dođu na korak od plasmana u finale konferencije. Međutim, ima i Denver svoju računicu, prošle sezone su dva puta uspeli da okrenu minus od 1:3, pa zašto ne bi sada 0:2? Nikola Jokić je novi MVP NBA lige, a sada debituje pred svojim navijačima kao najkorisniji košarkaš takmičenja.

Denver Nagets: ”Grumenje” se loše provelo u Arizoni, mogu li uzvratiti ”gostoprimstvo”

Majkl Meloun je bio očajan nakon dve utakmice sa Feniksom. Ne toliko zbog poraza, već zbog odnosa igrača i primetnog nedostatka želje kod njih. Sa takvim stavom ne može se pobediti ni mnogi slabiji tim nego što su to Sansi, drugoplasirana ekipa zapada nakon regularnog dela sezone. Obe utakmice Feniks je dobio dosta ubedljivo, a Denver se predavao vrlo rano. U drugom meču, prvom koji je Jokić odigrao kao MVP lige, slom se dogodio na početku treće deonice. Zaostajao je Denver i u prvom poluvremenu, ali je nekako držao priključak. Šut za tri poena bio je jako slab, a posebno se u promašajima isticao Majkl Porter Džunior, mada se nisu proslavili ni Fagundo Kampaco i Ostin Rivers. Jokić se trudio da razigra saigrače pošto je on bio pod konstantno prismotrom rivala. Često je novi MVP udvajan i nije mu dozvoljavano da se sa loptom spusti u reket, pa je on tražio slobodne saigrače. Pored lošeg šuta gostiju, jedan od razloga poraza bio je odličan šut domaćih. Denver jednostavno nije uspevao da spreči pokušaje za tri poena Sansa koji su meč završili sa 18 ubačenih trojki. I pored nešto slabije partije, Jokić je opet bio najbolji košarkaš Nagetsa. Meč je završio sa 24 poena, 13 skokova i 6 asistencija, a na parketu je proveo manje od 30 minuta, što je za njega bilo nezamislivo u aktuelnoj sezoni. Srbin je presedeo poslednju četvrtinu na klupi,, pošto je pobednik već bio odlučne, pa se nadamo da je uspeo malo da se odmori. Dvocifreni su bili još samo Milsep sa 11 i Porter sa 10 poena, kao i Vil Barton koji se vratio nakon duže pauze u tim, ali je bilo primetno da je daleko od stare forme. On je ubacio 10 koševa i pogodio dve trojke iz pet pokušaja. Argentinski plejmejker Fagundo Kampaco za skoro 30 minuta dao je tri poena, postigavši jednu trojku. U prošloj sezoni Denver je u prve dve runde plej-ofa uspevao da nadoknadi minus od 1:3 u pobedama protiv Jute i L.A. Klipersa, ali je i situacija bila specifična jer se igralo u balonu i bez gledalaca. U ovoj sezoni se ispostavilo da je prednost domaćeg parketa značajnija nego ikad. Valjda su se navijači uželeli košarke, a igrači navijača, pa se ta simbioza pokaza kao dobitna kombinacija. Moraće i Denver to da iskoristi i dobije naredna dva meča. Očekujemo i veliku podršku za Nikolu Jokića, prvog MVP-a Denvera u istoriji.

Feniks Sans: Jedan brejk u naredne dve utakmice bio bi sasvim dovoljan

Bili smo svedoci neverovatne atmosfere na dve utakmice odigrane u ”Feniks Sans areni”. Bilo je prisutno nešto više od 16 000 navijača, ali je podrška bila takva kao da ih je bilo bar duplo više. Umeli su to da iskoriste domaći košarkaši, prvi meč su dobili sa 15, a drugi sa čak 25 koševa razlike. Jedino što je moglo da nedostaje navijačima Feniksa, bile je neizvesnost. Nje nije bilo, ali je plasman u finale zapada dovoljan razlog da se može i bez dramatike. Nisu se na drugoj utakmici naigrale ni vedete Sansa, jednostavno nije bilo razloga dugo ih držati na parketu u meču koji je rešen posle tridesetak minuta igre. Na kraju su opet najefikasniji bili oni najbolji. Devin Buker je meč završio sa 18 poena, šutirao je 3 od 7 za tri poena, a uhvatio je i deset lopti. Najzad je Kris Pol bio onaj stari, pored 17 koševa imao je i čak 15 skokova i bio najbolji pojedinac susreta. Efikasni su bili Bridžes sa 16, te Deandre Ejton sa 15 poena i 10 skokova, uz solidnu odbranu na Jokiću. Opet je trojke dobro šutirao Krauder, meč je završio sa 11 poena, a dvocifren je bio i Toni Kreg, bivši košarkaš Denvera, koji je postigao 10 koševa. Dakle, Sansi su u odličnoj situaciji, odbranili su svoj teren, i stižu u Kolorado sa željom da bar jednom slave u naredna dva meča. Ukoliko bi se to dogodilo, imali bi šansu da na svom parketu reše seriju, kao što su to uradili u prvoj rundi protiv L.A. Lejkersa. To što su izbacili aktuelni šampione, prvi put u prvoj rundi plej-ofa, dovoljna je garancija da ih interesuju velike stvari u ovoj sezoni. Trener Monti Vilijams zna da se Denver bori sa velikim pritiskom i ne sumnjamo da će to pokušati da iskoristi već u ovom meču. S druge strane Sansi znaju da je Denver u prošloj sezoni dva puta preokrenuo dva minusa od dve pobede i to im je dovoljno upozorenje.

Naš predlog:

Feniks je postigao 245 poena u prva dva meča. Sansi su dali skoro isti broj poena, u prvom 122, a u drugom 123. Šut ih je dobro služio, ali je i odbrana Denvera bila više nego pozorna. Očekujemo da Denver sada odigra mnogo bolje u defanzivi, tražiće to i navijači, a možda će Nagetsima krenuti i dalekometna artiljerija. U kladionici Meridianbet blagi favorit pred treći susret je Denver. Koeficijent za pobedu domaćina je 1.81, dok se trijumf gostiju plaća kvotom 1.88. Granica za ukupan broj poena je na 123,5 i smatramo da će ih ovog puta biti manje od tog broja. Za (-) poene u kladionici Meridianbet dobija se koeficijent 1.88. Verujemo u mnogo bolju odbranu Nagetsa, pa ne očekujemo da Sansi postignu više od 110,5 koševa. Zato vam predlažemo (-) poene, a za manje od tog broja poena Feniksa u kladionici Meridianbet dobija se koeficijent 1.95.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.