Tip dana košarka: Denver Nagets – Feniks Sans: Šta sve možeš u Denveru kad si mrtav?

Naziv čuvenog filma Garija Fledera iskoristili smo kao naslov teksta za najavu četvrtog meča polufinalne serije zapada između Nagetsa i Sansa. Jer, košarkaši Denvera uistinu su ”mrtvi”, samo ne znamo da li im je neko to rekao. Feniks ima prednost od 3:0 i prvu meč loptu za plasman u finale zapadne konferencije, ali Denver ima Nikolu Jokića, MVP-a lige i prvog košarkaša, posle Vilta Čemberlena i Karima Abdula Džabara, koji je u plej of meču imao tripl-dabl učinak, sa 30-20-10, poena-skokova-asistencija.

Denver Nagets: Jokić uporno gura ”grumenje” uzbrdo, preti mu Sizifova sudbina

Ni u trećem meču serije Denver se nije proslao. Ponovo nije ni zapretio Sansima i još jednom smo imali poslednju četvrtinu u kojoj su treneri na parket poslao ”mahače peškirima”. Jeste Nikola Jokič imao još jednu monstruoznu partiju, bar kada se pogleda statistika, ali se ne može reći da je to bilo njegovo izdanje iz serijala najboljih ove sezone. Dosta je Srbin promašivao, ali je to ostalo u senci podatka da je sa 32 poena, 20 skokova i 10 dodavanja, postao tek treći košarkaš kome je to uspelo u plej-of utakmici. Pre njega to su uradili Karim Abdul Džabar i Vilt Čemberlen, pa onda zamislite u kakvom je društvu Somborac. Međutim, da biste u košarci ostavrili pobedu, trebate da imate i dobre i raspoložene saigrače, jer ovo je, na kraju krajeva, ekipni sport. A Nikola Jokić ih opet nije imao. Ostatak startne petorke, četvorica košarkaša, zajedno su ubacila dva poena manje od njega, samo 30 koševa bio je učinak Majkla Portera, Fagunda Kampaca, Ostina Riversa i Erika Gordona. Na taj način ne možete da pobedite ni tim sa dna tabele NBA lige, a ne ekipu sa drugim najboljim skorom. Samo na početku je Denver bio u vođstvo, a od tih 3:2, sve preostalo vreme su kaskali za rivalom. Prednost gostiju bila je i 20 razlike i videlo se da Nagetsi nemaju energiju kojom bi mogli da nadoknade slabo šutersko veče, mada su sakupili zavidan broj skokova u napadu. Odbrana je bila porozna, pik end rol igra Sansa bila je nezaustavljiva i bilo je toliko lakih poena za Feniks, kao da je u pitanju pripremni meč za novu sezonu, a ne polufinale konferencije. Nije se ni publika proslavila, i dok su košarkaši Feniksa leteli po terenu na prva dva meča nošeni elanom sa tribina pune ”Feniks Sans arene” u Arizoni, u Koloradu je nekako bila kamerna atmosfera. Pozdravljen je Jokić na početku, prvi MVP Denvera u istoriji i to je bilo to, kao du su epidemiološke mere zabranjivale buku. Bez podrške navijača, tačnije sa zanemarljivom podrškom, i sa očajnim šutom svih igrača, bolje se nije moglo. Nagetsi su pred ispadanjem, tačnije pred ”metlom”, a ne bi bilo lepo da tim koji ima MVP-a lige bude počišćen, makar to bilo u polufinalu.

Feniks Sans: Ovakvom igrom Feniks bi mogao i do šampionskom prstena

”Sunca” su uradila ono po šta su došli u Kolorado. Došli su do brejka već u prvom utakici u Denveru i sada imaju tri meč lopte za plasman u finale konferencije. Ukoliko bi iskoristili prvu, došli bi i do nekoliko dana dužeg odmora u odnosu na rivala u finalu, jer ne očekujemo brz kraj u seriji Klipersa i jute. Sve je bilo kako trena u timu Montija Vilijamsa. Devin Buker je pogađao teške šuteve ne menjajući izraz lica, sa kojim bi bio sasvim solidan pokeraš, a Kris Pol je, koristeći pik end rol sa Diandre Ejtonom, punio koš Denvera šutevima sa poludistance. Njih dvojica su zajedno postigli 55 poena, a kad je tako, onda ostatak tima može da uzme slobodan dan. Ali, ni ostali nisu spavali. Krauder je sakupio 14 koševa, pogodivši četiri trojke iz šest pokušaja, a dvocifreni su bili Mikel Bridžis sa 11, odnosno Ejton, koji je uz 10 koševa imao i čak 15 skokova, a uspeo je i da natera Jokića da uzima teške šuteve sa distance, koje je uglavnom promašivao. Solidne su bile i role Pejna i Šarića, u trenutku kada su Buker i Pol prikupljali snagu i bili van parketa, tačnije dok je Devin Buker meditirao na klupi za rezerve. Sansi sada sve imaju u svojim rukuma, mogu seriju da okončaju u Denveru, ništa ne treba da menjaju, već samo da forsiraju istiu igru kao u prva tri meča, pošto se pokazalo da Majkl Meloun nema rešenje za nju. Sigurno je i da će šuteri lakše pogađati kada vam za vratom nije Damoklov mač ispadanja iz plej-ofa, već znate da ćete imati još tri pokušaja da okončate seriju. Mora se priznati da čak i da bude 4:0, da će to biti potpuno zasluženo. Jednostavno, Denver nije bio ni blizu da dobije bar jedan meč, i verujemo da su sada i totalno izgubili veru u soptvene mogućnosti, pa bi trebalo da se dogodi nešto neočekivano i da, eventualno, naprave čudo i dođu do preokreta. Prošle sezone Nagetsi su dva puta uspevali da preokrenu vođstvo rivala od 3:1 u seriji, prvo protiv Jute, a onda i protiv Klipersa. Ovog puta nam ne deluje da će ih Sansi to omogućiti.

Naš predlog:

Iako je Denver opet domaćin, kladionice smatraju da je Feniks favorit u četvrtom meču. Koeficijent za pobedu Denvera iznosi 1.97 u kladionici Meridianbet, dok je dvojka 1.69. Jasno je i priređivačima igara na sreću da je malo života ostalo u ”grumenju”, i da i oni malo veruju u pozitivan epilog za njih. Pogodilo smo da će u prošlom meču doći manji ukupan broj poena od ponuđenog, ali ne i to da će Sansi ubaciti (-) poene. Sa onakvim šutom, nije bilo ni realno. Sada je granica na 221,5 koševa ukupno, i mi očekujemo da ona bude nadmašena. Biće ovo brz meč, sa mnogo poena, a ne možemo da poverujemo da će Denver ponovo imati onako katastrofalno šutersko veče. Za (+) poene u kladionici Meridianbet kvota je 1.90. Odigrajte i (+) poene Denvera, granica je na 110,5, a za više od toga koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 1.89.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.