Tip dana košarka: L.A. Klipers – Finiks Sans: Sunca obasjavaju ”grad anđela”

Očekuje nas treća utakmica finalne serije zapadne konferencije između Los Anđeles Klipersa i Finiks Sansa. Posle dve utakmice u Arizoni Finiks ima velikih 2:0. Klipersi moraju da dobiju ovaj meč ili će se suočiti sa eliminacijom pred veliko finale, posle samo četiri utakmice.

L.A. Klipers: Teško je preboleti poraz od pre dva dana, i to na onakav način

Ne možemo ni da zamislimo kako su se osećali košarkaši Klipersa po završetku meča u ”Feniks Sans Areni” pre dve noći. I prvi duel bio je neizvestan i odlučen je u samom finišu, ali su Sansi prosto ukrali pobedu Klipersima u drugoj utakmici. Koš za trijumf, postigao je Deandre Ejton, i to zakucavanjem posle ubacivanja ispod koša. Za tu ”egzibiciju” Sansi su imali samo 0,9 sekundi. Međutim, svega toga ne bi bilo, ko što se kaže u poznatom crtabom filmu, da Pol Džordž nije promašio oba slobodna bacanja u poslednjem minutu. Ostavio je skoro 8 sekundi rivalu da poentira, kod rezultata 103:102, što su ovi i učinili opisanim košem Ejtona, mada su pre toga imali jedan promašen šut, ali su dobili loptu sa strane. Krauder je bio taj koji je dodao Ejtonu za pobedničko zakucavanje. Izgleda da je izostanak Kavaji Lenarda nenadokandiv hendikep za Kliperse, debitante u finalnoj seriji. Toliko je tim iz L.A. želeo to finale, a kad je stigao do njega, mora ga igrati bez najboljeg košarkaša. Pol Džordž i Redži Džekson pokušavaju da, poput tegljača, provuku brod Klipersa kroz uski prolaz ka velikom finalu, ali to neće ići lako. Džordž je u prvom meču ubacio 34, a u drugom 26 poena, dok je Džekson pridodao 24 i 19 koševa. Od ostalih dvocifreni su bili Kazins u prvom, te Zubac i Kenard u drugom meču. Mnogo je više Tajron Lu očekivao od Terensa Mena sa klupe. Junak trijumfa u sedmoj utakmici protiv protiv Jute, kada je ubacio 39 poena, imao je više nego skroman učinak u Finiksu. U prvoj utakmici ubacio je 9, a u drugoj jedan manje poen. Mnogi zameruju treneru Klipersa to što je on insistirao na dolasku Demarkusa Kazisna i Režona Ronda, a oni skoro da nemaju nikakvu ulogu u ekipi. Sada se serija seli u ”grad anđela”, i Klipersi moraju da dobiju oba duela, inače će serija, ili biti gotova, ili će Finiks imati šansu da je privede kraju na svom parketu. Neće biti lako, igrači su umorni, Lu koristi malo košarkaša u rotaciji, a izostanak Lenarda je nenadoknadiv hendikep. Ipak, na njihovom terenu Kliperse neće biti lako dobiti.

Finiks Sans: Posle čišćenja Denvera, preti li isti scenario i Klipersima?

Sansi su ozbiljan, možda najozbiljniji kandidat za prsten. Jednostano, od četiri preostale ekipe ubedljivo su najjači i najpopunjeniji na svim pozicijama. Klipersi, na primer, sada previše zavise od Džordža, Atlanta ne može da slavi uz loš učinak Tre Janga, dok Milvoki nije konkurentan bez Adetopunpa. Glavna zvezda Finiksa je Devon Buker, ali kada izostane njegov fantastičan učinak, kao što je to bilo u drugom meču sa Klipersim, zablistali su Deandre Ejton sa 24 poena i 14 skokova, i fenomenalni Kameron pejn koji je meč završio sa 29 koševa i 9 asistencija. Zanimljivo je da je Pejn protiv Denvera, u polufinalnoj seriji ukupno ubacio 27 poena, na četiri meča. Najzapaženiji potez mu je bio onaj sukob sa Nikolom Jokićem, kada je MVP lige isključen posle pokušaja da mu izbije loptu iz ruku. To je Finiks. U prvom meču Buker je napunio koš Klipersa, ubacio im je 40 poena, a u drugom je postigao dvostruko manje. Treba reći da su tu i uvek opasni Bridžis, Krauder, Šarić i Kreg, a sada, posle ovoliko odigranih utakmica, duža klupa može biti presudan faktor. Nije Finiks odigrao mnogo utakmica u plej-ofu, Lejkerse su izbacili posle šest utakmica, Denver su ”počistili” u četiri, a i sada vode već sa 2:0 protiv Klipersa. To je, za sada, ukupno 12 mečeva u doigravanju, dok su Klipersi već sada na 15 mečeva, posle serija sa Dalasom 4:3, i Jutom 4:2. Treba reći da je Finiks na dva meča protiv Nagetsa u denveru bio izuzetno siguran, pa nam se čini da im ne predstavlja problem kada gostuju, mada su ove sezone u svim dvoranama atmosfere mnogo bolje nego što je to bilo pre korone. Navijači su se uželeli košarke i zdušno bodre svoje timove, tokom celog meča, a ne samo u poslednjim minutima. Pored Bukera, za koga nemamo dovoljno reči hvale, ne sme se zaboraviti učinak mladog centra Ejtona, koji je zaustavio Jokića, sasvim dovoljno da njegov tim trijumfuju, što je potvrdio i srpski centar. Ejton ima odličan učinak u odbrani, ali je fantastičan pik end rol igrač, posebno u saradnji sa Krisom Polom. Ovaj iskusni plejmejker nije igrao na prva dva meča protiv klipersa, ali bi ga trebalo očekivati već u trećem. Kameron Pejn ga je sada dobro odmenio, ali Pola željno očekuje Monti Vilijams, trener Sansa, pošto je ovaj košarkaš njegova produžena ruka na parketu.

Naš predlog:

Izgleda da su i bukmejkeri otpisali Kliperse u ovoj seriji. I pored činjenice što su domaćini, i što su protiv Jute dobili sva tri duela u ”Stejpls Centru”, Finiks je favorit po kvotama. U kladionici Meridianbet za trijumf Klipersa, dakle jedinicu, koeficijent je 2.07. Pobeda gostiju, Finiks Sansa, procenjuje se kvotom 1.89, a ko veruje u produžetak, mođe odigrati x sa kvotom 14.00. Prvi meč bio je mnogo efikasniji od drugog. To je zasluga Finiksa koji je ubacio 120 poena. Sada je granica na 221,5 poena ukupno, a mi smatramo da će pasti manje od tog broja. Za (-) poene u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.89. Drugi naš predlog je minus poena domaćina, ta granica je na 110,5 a za (-) se dobija kvota 1.83 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.