Tip dana košarka: Milvoki Baks – Finiks Sans: Janis ne da Sansima brejk

Odigrane su već tri utakmice u finalnoj seriji NBA lige. Obe ekipe su uspele da pobede na svom terenu, Finiks dva puta, a Milvoki jednom. Četvrti meč igra se u Milvokiju u noći između srede i četvrtka od 3 časa posle ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Milvoki Baks: Janisova povreda je prošlost, brojke to jasno kazuju

Najbolji košarkaš Baksa, Janis Adetokumbo, propustio je dve poslednje utakmice protiv Atlante u finalu Istoka, ali su ”jeleni” i bez njega uspeli da izbace Hokse. Navijači, koliko god srećni zbog prolaza u finale, bili su više nego zabronuti kako će njihovi ljubimci u velikom finalu bez grčkog košarkaša. U jednom momentu se pojavila informacija da je za Janisa sezona završena, a šnase Milvokija bez njega bile su minimalne. Ipak, vratio se na parket već u prvoj meču finalsne serije. Videlo se da je rovir, ali i takav uspeo je da ubaci 20 poena i uhvati 17 lopti. Već od druge utakmice bio je to onas stari Adetokumbo. U drugom porazu u Arizoni učinak je bio 42 koša i 12 skokova, a u trećoj utakmici, prvoj pobedničkoj, njegov skor je bio 41 poen, 13 skokova i 6 asistencija. Postao je tako prvi igrač, posle legendarnog Majkla Džordana, koji je u dve vezane finalne utakmice imao više od 40 koševa i više od 10 skokova. Džordan je imao četiri takva meča u nizu, pa ostaje da vidimo može li Janis da dostige i taj rekord, što bi bilo neverovatno dostignuće. Ipak, Baksima je, verujemo i Janisu, bitnije da pobeđuju. Ako slave u drugom meču u Vinskonsimu vratiće se u Arizonu, a serija kreće od ”nule”. Grku je neophodna pomoć saigrača, posebno Krisa Midltona koji je imao odličan prvi meč sa 29 poena i znatno slabija ostala dva, na kojima je ubacivao 11 i 18 poena. Kako serija odmiče, tako raste učinak plejmejkera Džru Holideja. On je bio junak poslednje dve pobede nad Atlantom, kada je Janis bio na tribinama, ali je loše otvorio seriju sa Finiksom. Nije bio daleko od tripl-dabla, ali je ubacio samo 10 poena. U drugom je imao solidnih 17, a u prvoj pobedi učestvovao je sa 21 poenom i 9 asistencija. U trećem meču Midlton je bio treći strelac tima sa 18 koševa, ali je odigrao i važnu ulogu u odbrani. U prethodnom meču dvocifreni su bili i Bruk Lopez i Bobi Portis sa po 11 koševa. Baš je Portis bio katastrofalan u prva dva meča i sigurno da njegova igra iz trećeg duela hrabri trenera Majkl Budenholcera.

Finiks Sans: Ako obe ekipe budu dobijale na svom parketu, Sansi će biti šampioni

Nakon dve sigurne pobede u svojoj ”Finiks Sans Areni”, ekipa iz Arizone otišla je u Milvoki po bar jednu pobedu. Nisu uspeli na prvom gostovanju, Baksi su slavili zahvaljujući odličnoj igri u drugoj deonici i neverovatnom Janisu Adetokumbu, za koga Finiks nije imao rešenje. Sigurno da je leteći Grk uneo dozu nelagode kod svih navijača Sanasa koji su posle njegove povrede u finalu Istoka već videli svoj tim na krovu NBA lige. Međutim, imaju i Sansi problema sa povredama. Njihov ”šesti igrač”, hrvatski internacionalac Dario Šarić, teže se povredio u prvom duelu sa Bksima, otišao mu je ligament kolena i za njega je sezona završena. Sada mu preostaje da navija za drugove i nada se šampionskom prstenu. Nedostaje Šarić dosta u rotaciji treneru Montiju Vilijamsu. On je Hrvata koristio na tri pozicije, a Šarić je imao nekoliko dobrih plej-of izdanja, poput onog sa Klipersima. Dakle, trebalo je tih deset, petanest minuta koje je dobija Dario Šarić podeliti na ostale igrače. Gledano ukupno, najbolji pojedinac Finiksa u prve tri utakmice bio je iskusn i Kris Pol. Posle njegove monstruozne partije protiv Klipersa u poslednjoj utakmici, brojke su nešto niđe, ali i dalje mnogo toga zavisi od iskusnog plejmejkera u igri Sansa. U prvoj utakmici je ubacio 32 koša, zatim 23, a u poslednjoj, mada je bio najefikasniji u svom timu, samo 19. Ne znamo da li možemo učinak Devona Bukera prokomentarisati kao činjenicu da se umorio. Sjajni šuter nikad nije odigrao ovoliko utakmica, sa ovoliko minuta na parketu i logično je da se u jednom momentu pojavi zamor materijala. Posle dobrih izdanja u prve dve utakmice sa 27 i 31 poenom, u trećoj je potpuno podbacio i zaustavio se tek na 10 koševa. Doduše, odigrao je manje od 30 minuta, što je ubedljivo najkraće vreme na parketu u ovom plej-ofu. Diandre Ejton je bio solidan, ali je imao problema sa snažnim Lopezom. Mladi centar sa Bahama je bio fantastičan u prvom meču sa 22 poena i 19 skokova, dabl-dabl je imao i u drugom 10-11, a u trećem je bio na pragu sa 18 koševa i 9 uhvaćenih lopti. Dže Krauder se pojavio u trećem meču sa 18 koševa, ali je u vreme kada je on rešetao protivnički koš, rezultat već bio ubedljivo na strani Milvokija. Kameron Džonson je odigrao veoma solidno u ovoj seriji, dok je Mikal Bridžis bio nezaustavljiv u drugoj utakmici sa 27 poena, dok se u trećoj ugasio i zaustavio na samo 4 koša. Još jedan Kameron u ekipi Finiksa, Pejn, nije bio preterano raspoložen, što ne znači da neće odigrati ključnu ulogu u nekom od narednih mečeva.

Naš predlog:

Za divno čudo prva tri meča bila su izuzetno efikasna, kada se uzme u obzir činjenica da je u pitanje veliko finale, a da je jedan od timova Milvoki, koji dosta polaže na odbranu. Na svakoj je palo bar 220 poena ukupno, a za pobedu je trebalo 118, koliko su dali Sansi u prve dve utamice, dok je Milvoki slavio sa 120 ubačenih poena. Trećinu je postigao Janis Adetokumbo, pa je jasno da od grčkog košarkaša najviše zavisi ko će slaviti u četvrtoj utakmici. Kladionice smatraju da je Milvoki favorit, pošto se pokazalo da je domaći parket velika prednost. U Meridianbet-u kvota na pobedu Milvokija je 1.60, dok je trijumf Finiksa 2.60. Ako mislite da bi meč mogao u produžetak, za x se dobija kvota 15.00. Granica za ukupan broj poena je na 220,5. Dosadašnji prosek bio je oko 223, pa verujemo da bi taj broj i sada mogao biti nadmašen. Za više od 220,5 poena ukupno u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.90. Sumnjamo da će Finiks opet imati loše šutersko veče, pa vam predlažemo igru gost daje vipe od 197,5 poena, za koju je koeficijent u kladionici Meridianbet 1.81. Što se tiče konačnog ishoda, on je krajnje neizvestan, po nama su šanse podjednake, i čini nam se da je Finiks dosta potcenjen kvotom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.