Tip dana košarka: Milvoki Baks – Finiks Sans: ”Jeleni” stavljaju prsten posle tačno pola veka

Pred nama je šesti meč velikog finala NBA lige. Utakmica se igra u Milvokiju, a Baksi su, nakon brejka u Arizoni, došli prvi do meč lopte. Hoće li titula sleteti u Vinskonsin na tačno 50 godina od poslednje, videćemo u noći između utorka i srede u 3 časa po srednjeevropskom vremenu.

Milvoki Baks: Hoće li se Džabaru i Robertsonu pridružiti Adetokumpo i Midlton?

Samo jednom u svojoj istoriji ova franšiza je postala šampion NBA lige. Dogodilo se to davne 1971 godine kada su dres Milvokija, između ostalih, nosili legendarni košarkaši Karim Abdul Džabar i Oskar Robertson. Igrali su za Milvoki mnogi dobri, tačnije vrhunski, košarkaši, poput Reja Alena i Gerija Pejtona, ali nikada nisu uspeli da donesu ”prsten” u Vinskonsin. Ogromnu šansu da to učini ima ova generacija predvođena bivšim MVP-jem Janisom Adetokumpom, ali i Krisom Midltonom, Džru Holidejom, Brukom Lopezon, Bobijem Portisom i ostalima. Serija je krenula sa dve sigurne pobede Finiksa i nedovoljno oporavljenim Adetokumpom, koji se neočekivano pojavio već u prvom meču. U naredna dva, odigrana u Milvokiju, Baksi su slavili, ali su imali ogromnih probema u četvrtom meču koji im je klizio iz ruku sve do samog finiša. Ispostavilo se da je Milvoki najbolje odigrao kada je trebalo, u petom meču u Arizoni. Ni taj duel nije počeo dobro po njih, ubedljivo su gubili posle prvih 12 minuta, ali od druge četvrtine kreće neverovatna serija ”jelena”. Prosto Baksi nisu umeli da promađe. Seriju je pokrenuo Džru Holidej, nastavio Kris Midlton, a onda se razgoropadio Janis Adetokumpo. Prednost gostiju je na početku poslednjeg perioda bila i maksimalnih +14, ali je ipak odlučio dramatičan finiš. Ključni trenutak se dogodio u poslednjem minutu. Finiks je imao napad za vođstvo, ali je Džru Holidej ukrao loptu iz ruku Devina Bukera, asistirao u kontri za Adetokumpa koji je i pored divljačkog nasrtaja Krisa Pola uspeo da zakuca i dobije dodatno bacanje. Jesu Janis i Midlton bili najefikasniji kod Baksa sa 32 odnosno 29 poena, ali priznanje za meč vinera mora da ode na adresu plejmejkera Džru Holideja koji je uz 27 koševa imao i 13 asistencija, ubacivši tri trojke iz šest pokušaja. Siguran u štutu bio je i sve bolji Konaton, on je pogodio četiri trojke iz šest šuteva i meč završio sa 14 poena. To su bili jedini dvocifreni košarkaši kod Milvokija pošto su Lopez i Portis završilo sa 9 koševa. Sigurni smo da će atmosfera u ”Fiserv Forumu” biti fantastična, a da li to može da bude opterećenje po Bakse, ostaje da vidimo.

Finiks Sans: Prostora za popravni više nema, pobeda u Milvokiju ili će se san raspršiti kao mehur od sapunice

Verovatno nikom u Finiksu nije jasno kako su od 2:0 stigli do 2:3 u pobedama. Potpuno rasterećeni su otputovali u Vinskonsin posle dve sigurne pobede u svojoj dvorani, verujući da će jedna pobeda na strani stići sama od sebe. I imali su veliku priliku u četvrtom meču. Vodili su sve vreme, ali su popustili u finišu, mada su se nakon meča žalili i na sudijski kriterijum. I pored ta dva poraza i dalje su imali prednost domaćeg terena ostvarenu zahvaljujući boljem učinku u regularnom toku sezone. Međutim, u petom meču ništa nije išlo po planu. Devin Buker je opet blistao, kao i u četvrtoj utakmici, ponovo je ubacio 40 poena, ali nije imao skoro nikakvu pomoć od saigrača. Činilo se u pojedinim trenucima da Buker ne može da promaši, testirao je svoj šut iz sve težih i težih pozicija i podsetio malo na najbolje dane tragično nastradalog Kobea Brajanta. Ali šta to vredi kada je Buker bio tragičar u najvažnijem napadu u meču. Taman kada je Finiks uspeo da stigne prednost Milvokija i krene u napad po vođstvo, Bukera su opkolila trojica rivala i Holidej mu je oteo loptu iz ruku, a u kontri je Janis postigao 2+1 poena i nade Sansa su potonule. Pored Bukera sa 40 koševa, sledeći najefikasniji pojedinac kod Finiksa bio je Kris Pol sa 21 uz 11 asistencija. Imao je Pol dosta izgubljenih lopti, mada je trojke šutirao tri od tri, uglavnom u samom finišu kada je Finiks stizao prednost rivala. Poen manje od njega postigao je Deandre Ejton, a centar sa Bahama je uhvatio i deset lopti. Dvocifrena su bila i ostala dvojica iz startne petorke, Mikal Bridžis je meč završio sa 13, a Dže Krauder sa 10 koševa. Po šest su dodali Džonson i Pejn. Sada će Finiks biti na velikom iskušenju. Milvoki ljubomorno čuva svoju dvoranu, u kojoj je u ovom plej-ofu poražen samo jednom i to to od Atlante u finalu Istoka. Pre toga izgubili su još 20. aprila i to, verovali ili ne, od Finiksa u regularnom toku sezone nakon produđetka. Umeju Sansi da pobede u gostima, na deset gostujućih utakmica u ovom plej-ofu pobedili su na šest, ali još uvek ne i u Milvokiju. Timu trenera Montija Vilijamsa ponovo će nedostajati hrvatski košarkaš Dario Šarić, koji je zbog povrede ligamenta kolena u prvom meču serije već završio ovu sezonu.

Naš predlog:

Možda je ovo poslednji meč u više nego interesantnoj sezoni. Počelo je tmurno, sa praznim tribinama, ali smo na kraju dobili željeni spektakl. Plej-of je bio zanimljiv kao retko kada, a navijači, željni košarkaške atmosfere, punili su tribine. Navijanje je kao nikad pre, ne skandira se samo ”difenz, difenz” u poslednjem minutu, već se tokom celog meča sa tribina razleže velika buka. Kada je tako, rastu šanse domaćih ekipa da dođu do pobede, a to se pokazalo i u finalnoj seriji, sve do petog meča. Da li će to biti utakmica odluke, odnosno jedina u seriji u kojoj su gosti slavili, videćemo posle 48 minuta košarke u Milvokiju u pestoj utakmici. Kladionice smatraju da su Baksi favoriti u svom domu i u Meridianbet-u za trijumf Milvokija dobijate kvotu 1.54, dok je pobeda Sansa procenjena koeficijentom 2.75. Naravno, moguće je da bude i nerešeno, a ako se igra dodatnih pet minuta kvota je čak 15.00. Naš prvi predlog odnosi se na broj poena ukupno. U prethodnom meču bilo je najviše poena do sada, čak 242. Ponuđena je granica na 222,5 pa vam preporučujemo da odigrate + poene. Za više od 222,5 koševa ukupno u kladionici Meridianbet kvota je 1.91. Verujemo da će Finiks biti pucački raspoložen, bar približno kao Milvoki u prethodnom duelu, pa vam predlažemo i + na poene Sansa. Ako Finiks ubaci više od 109,5 koševa, dobićete koeficijent od 1.90 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.