Tip dana: Anortozis – Partizan: ”Valjak” opet na Ostrvu, samo mnogo bližem

Da bi stigao do grupne faze Lige konferencija Partizan je morao da prođe težak put. U plej-ofu je igrao na ostrvu usred Atlanskog okeana, gde ga je ugostila Santa Klara, a prvi rival u grupnoj fazi je takođe jedan ostrvski klub, kiparski Anortozis. Pored ove dve ekipe u grupi su još belgijski Genk i estonska Flora iz Talina.

Anortozis: Kiprani veruju da mogu prezimiti na evropskoj sceni

Odmah da kažemo da je Anortozis iz Famaguste, ali da će Beograđane ugostiti u Nikoziji pošto njihov stadion ne odgovara standardima Evrope. To može da bude dosta nezgodno za ovaj tim koji zna da iskoristi prednost domaćeg terena, ali sigurno da neće biti presudno. Anortozis je bio tek četvrti u prošloj sezoni na Kipru, te ga ne bismo gledali u Evropi da nisu trijumfovali u Kupu. Oni su u finalu, u poslednjoj utakmici u sezoni, pobedili Olimpijakos iz Nikozije, posle produžetaka, i tako se izborili za kvalifikacije za Ligu Evrope. Ispali su na prvoj prepreci od bečkog Rapida, mada su uspeli da pobede na svom terenu sa 2:1, ali je prednost Bečlija od 3:0 bila nedostižna. U plej-ofu za Ligu konferencija igrali su sa izraelskim Hapoel Ber Ševom, prošlogodišnjim učesnikom Lige Evrope, remizirali su u Izraelu bez golova, a slavili kući sa 3:1, i evo ih u prvoj grupnoj fazi Lige konferencija. Bili su u četvrtom šeširu, čak iza jedne Flore, što nam kazuje da baš i nemaju neke uspehe u Evropi, osim onog učešća u Ligi šampiona u sezoni 2008/09. Pored mečeva kvalifikacija u aktuelnoj sezoni su samo još dva puta izlazili na teren. U Superkupu su izgubili od šampiona Omonije, doduše tek posle penala, a u prvom kolu novog prvenstva, koje je startovalo prethodnog vikenda, poraženi su na gostovanju kod Dokse 2:0. Najpozantije ime u taboru Anortozisa sedi na klupi. Radi se o gruzijskom treneru Temuriju Kecbaji, nekada ozbiljnom igraču, dok se na terenu izdvajaju golgeter Lazaros Hristodopulos, iskusni Kajl Laferti, te kapiten Kostakis Artimatas. Pomenuti Hristodopulos je igrao za sva četiri najjača grčka kluba. Prvo je nosio dres PAOK-a, a zatim i Panatinaikosa, AEK-a i Olimpijakosa. Severni Irac Laferti prošao je Evropu uzduž i popreko, pa je teško nabrojati i sve zemlje, a kamoli timove u kojima je igrao. U kiparskom timu igra i jedan Srbin, Miloš Deletić, nekada mladi reprezentativac, koji je stigao na pozajmicu iz grčkog AEK-a. Tim je pun internacionalaca, pa u njemu igraju Slovenac Denis Popović, Finac Paulis Arajuri, Jermen Hambardžumijan, Brazilac Anderson i mnogi drugi.

Partizan: Pobeda na Kipru donosi proleće u Evropi, ali u nedelju je derbi

Znaju u Partizanu koliko je važan start u grupnoj fazi, ali, za razliku od kvalifikacija, ima vremena i za ispravak. Crno-beli su prošli kroz Scilu i Haribdu do grupne faze Lige konferencija. Prvo slovačka Dunajska Streda, najjači rival u drugom kolu, pa Soči u trećem, tim koji je i dalje u vrhu tabele ruske Premijer lige i, na kraju, portugalska Santa Klara, do koje se putovalo i putovalo, ali je ishod bio povoljan. Šest veoma teških utakmica odigrao je Stanojevićev tim, a uporedo sa Evropom igrali su sedam utakima u domaćoj Superligi, i svih sedam dobili. Jeste Partizanu važna Evropa, ali je sigurno titula u ovom trenutku nešto značajnije. Četiri godine pehar nije sleteo u Humsku, od one 2017. godine pod Markom Nikolićem, pa su navijači postali nestrpljivi, ali i pomalo euforični posle odličnog starta. Glavni evropski cilj je ispunjen, igraće se do Nove godine u Ligi konferencija, doći će neki novac iz UEFA, a sigurno je da će se popraviti i koeficijent, pošto su rivali u grupi mnogo povoljniji nego što su bili oni u kvalifikacijama. Po najavama, Stanojević će malo promešati sastav za meč na Kipru. Pantić nije ni otputovao, kao ni Suma i Miletić, ali su svi ostali bili u avionu. Treba očekivati u prvih 11 i najnovije pojačanje iz Tventea Kvinsija Meniga, koji je debitovao u pobedi Partizana u Kragujevcu. Pokazao je Partizan određene slabosti na tri evropska gostovanja. Jeste slavio u Dunajskoj Stredi, ali je Popović odbranio penal, a veći deo meča domaći su bili opasniji. U Rusiji je uspeo da izjednači, mada je Soči poveo iz nepostojećeg penala, dok je najslabiju igru Partizan prikazao protiv Santa Klare, pa je poraz od 2:1 još i bio odličan rezultat. Nisu crno-beli imali mnogo uspeha na ranijim odmeravanjia snaga sa klubovima sa Kipra. Ispadali su od APOEL i AEL-a, pa je vreme da se već jednom pevajući vrate sa ovog Ostrva. Veliki adut lidera Superlige je centarfor Rikardo Gomeš koji mreže trese kao od šale na početku sezone. Povratnik u crno-beli tabor odmah se uklopio, a to je uradio i u prethodnom boravku u Humskoj. Nije igrao za reprezentaciju Zelenortskih Ostrva, pa se vratio odmoran sa puta, a izgleda da je i okončao reprezentativnu karijeru. Govorimo ovo jer za Rikarda prave zamene nema, kao i za dvojac štopera koji su izneli sve dosadašnje utakmice. To su Vujačić i Saničanin, a njih dvojica će biti bedem ispred Popovića i u četvrtak, ali i u nedelju protiv Zvezde. Pošto je prvi ”večiti derbi” na programu samo tri dana nakon Kipra, moguće je da će Stanojević nekog poštedeti protiv Anortozisa i odmoriti ga za meč koji bi mogao Partizanu da donese jesenju titulu.

Naš predlog:

Po kladionicama, a i po procenama, Gent je prvi favorit grupe, dok je Flora bez šansi. Ostaje pitanje ko će biti bolji, Partizan ili Anortozis. Crno-beli imaju mnogo više iskustva, verujemo da su i kvalitetniji, pa bi ovaj meč mogao da reši mnogo dilema kada je prezimljavanje u Evropi u pitanju. Kladionica Mozzartbet smatra da je Partizan blagi favorit. Za pobedu Anortozisa kvota je 3.65, remi je procenjen koeficijentom 3.25, dok je trijumf Partizana 2.40. Smatramo da će obe ekipe pokušati da pobede, a napad je i kod jednih i kod drugih kvalitetniji deo tima. Zato je naš prvi predlog igra gol-gol, a za nju se u kladionici Mozzartbet dobija koeficijent 2.00. Pored toga, pokušajte i sa igrom x na kraju prvog poluvremena. Za Px u kladionici Mozzartbet kvota je ponovo tačno 2.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.