Najava i analiza: Premijer liga, 6. kolo: Repriza finala Lige šampiona na Stamford Bridžu, Liverul napadaju ”Pčele”, gori severni London

premijer liga

Pred nama je šesto kolo engleske Premijer lige, sigurno najzanimljivije do sada. Kako i ne bi bilo kada ga otvara duel u kome se sastaju finalisti prošlosezone Lige šampiona, Čelsi i Mančester Siti, a u istom termiu Junajted dočekuje Aston Vilu. Težak ispit kod debitanta u eliti imaće i ”Redsi”, dok nas u nedelju očekuje novi ”Derbi severnog Londona”. Napominjemo da su kvote koje smo predložili bile važeće u trenutku pisanja teksta i da su podložne promenama.

Čelsi – Mančester Siti – 1 @ 2.80 u Mozzart

Kakav nas meč očekuje već u subotu u rano poslepodne. Čelsi će ugostiti Siti, a to su, po mnogima, dva glavna kandidata za osvajanje šampionske krune ove sezone. Početak prvenstva je i potvrdio takve najave. Čelsi je startovao bolje i trenutno je na vrhu tabele sa 13 bodova, koliko imaju i Mančester junajted i Liverpul. Siti je neočekivano ostao bez trijumfa u prethodnom kolu u duelu sa Sautemptonom, čiju mrežu nije uspeo da zatrese, mada mu je u četvrtom minutu sudijske nadokande poništen gol zbog ofsajda. U međuvremenu obe ekipe su bile uspešne u EFL kupu, Čelsi je izbacio Aston Vilu, doduše tek posle penala, dok su ”Građani” bili ubedljivi protiv Vajkomba koga su dobili sa 6:1. Gledajući dosadašnje rivale, ne možemo se oteti utisku da je Čelsi imao teže. Na kraju krajeva oni su u prošlom kolu sa 3:0 pobedili Totenhem na Vajt Hart Lejnu, gde je Siti poražen u premijernom meču ove sezone. Drugo, Čelsi je dolaskom Lukakua još jači nego prošle sezone u čijem je finišu slavio najvažniju pobedu baš protiv Sitija, u finalu Lige šampiona u Lisabonu. Tomas Tuhel mora da bude zadovoljan učinkom svojih izabranika, samo je Liverpul ostao neporažen u duelu sa ”Plavcima”, i to je Čelsi igrao sa igračem manje čitavo drugo poluvreme. Oba tima očekuje nastavak Lige šampiona, u prvom kolu bili su uspešni, ali će rivali u drugom biti mnogo jači nego što su to bili Zenit odnosno Lajpvig u prvom. Siti ide u Pariz, na noge Pari Sen Žermenu u utorak, dok Čelsi dan kasnije igra u Torinu sa Juventusom. I pored toga, sigurni smo da im je međusobni duel mnogo značajniji. Naš predlog je jedinica, smtramao da je Čelsi prepun samopouzdanja, ali je ovo derbi, svašta je moguće. Za pobedu Čelsija u kladionici Mozzart dobija se kvota 2.80.

Mančester junajted – Aston Vila – 1,2+ @ 1.64 u Meridianbet

Odlučio je Ole Gunar Solskjer da odmori Kristijana Ronalda u meču sa Vest hemom u EFL kupu i silno pogrešio. ”Čekićari” su slavili minimalnu pobedu na Old Trafordu, i ma koliko ovo takmičenje bilo anje važno od ostalih, sigurno da poraz na domaćem terenu ne prija. Protiv istog rivala Junajted je slavio u nedelju u petom kolu Premijer lige, ali je i tu bio veliki miljenik sreće. Naime, ekipa Dejvida Mojesa imala je penal u poslednjim sekundama meča, ali rezervista Mark Nobl, koji je ušao da šutira jedanaesterac, nije uspeo da savlada De Heu. Tako su bodovi otišli u Mančester, a Junajted na vrh tabele. Ronaldo je od povratka na ”Tetar snova” postigao gol na svakom meču. Bio je strelac dva pogotka protiv Njukasla, jednog u Bernu protiv Jang Bojsa i jednog u Londonu protiv Vest Hema. Odmorio se u sredu i sada će napasti Aston Vilu. Gosti stižu nakon ubedljivo trijumfa nad Evertonom u prethodnom kolu, ali i solidnog izdanja na Stamford Bridžu, gde su tek na penale poraženi od Čelsija. Tim iz Birmingema ima prosečan učinak u prvih pet kola, sakupili su sedam bodova i nalaze se na 10. mestu. Oba prošlogodišnja duela dobio je Junajted, pa verujemo da će i ovaj. Mreža gostiju će se, uz to, zatresti barem dva puta. Za kombinaciju 1,2+ koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 1.64.

Everton – Norič – GG @ 1.94 u 1xbet

Od lošeg ka gorem, tako se može ocetiti početak sezone ”Kanarinaca” u eliti. Norič se brzo vratio u Premiejr ligu, ali je sva prilika da će još brže nazad u Čempionšip. Posle pet odigranih kola nemaju ni bod na svom kontu, a primili su čak 14 golova, dok su postigli samo dva. Jedinu pobedu zabeležili su u EFL kupu, kada su sa 6:0 pobedili Bornmut, ali se i taj trijumf zaboravlja, pošto su u sredu ispali i iz tog takmičenja. Pobedio ih je Liverpul, drug put u Noriču od starta sezone i ponovo sa 3:0. Dakle, ako podhitno ne počnu da osvajaju bode, za ”zeleno-žute” sledi teški dani, a zaostatak bi mogao da bude takav da se teško može nadoknaditi. ”Karamele” su igrale sasvim solidno do prošlog kola kada ih je porazila Aston Vila sa 3:0. Rafa Benitez nije dočekan baš ovacijama kada je stigao na Gudison, ali su se navijači pomirili sa činjenicom da ih predvodi trener koji je Liverpulu doneo titulu prvaka Evrope, kada su u prva četiri kola uzeli deset bodova. Međutim, ubedljiv poraz u Birmingemu, pa ispadanje u EFL kupu od Kvins Park Rendžersa na penale, počeli su da izazivaju blagu nervozu. Pritom, Everton je ophrvan povredama, ne igraju Rišarlison, Kalvert-Luin, Delf i Pikford, pa neće biti lako dobiti ni Norič, koji nema šta da izgubi u Liverpulu. Mogla bi ovo da bude mina ovog kola, pa ćemo preskočiti konačan ishod i predložiti igru gol-gol. Za GG u kladionici 1xbet kvota iznosi 1.94.

Lids – Vest Hem – GG3+ @ 1.83 u Meridianbet

”Čekićari” su nesrećno ostali bez bodova u derbiju sa Mančester junajtedom u nedelju, ali su se ”Đavolima” revanširali već u sredu pobedivši ih na Old Trafordu u EFL kupu. Mogao je Vest Hem da osvoji bar bod protiv Junajteda, imao je kazneni udarac u četvrtom minutu sudijske nadoknade, ali je Mojes rešio da uvede Marka Nobla da šutira jedanaesterac potpuno nezagrejan. Iskusni fudbaler je to uradio loše, pa je u junaka izrastao golman gostiju David de Hea. Posle pet kola Vest Hem je osvojo osam bodova, a sigurni smo da su u londonskom klubu očekivali neki više. Sada su bez pobede na tri prethodne utakmice u prvenstvu, mada su uspeli da trijumfuju u Ligi Evrope i EFL kupu. Vest Hem ima snažan tim, svi im predviđaju plasman u vrhu tabele, ali nismo sigurni da mogu do, recimo, plasmana u Ligu šampiona. Videćemo kako će proći u Lidsu. Jorkširci nikako ne mogu da budu zadovoljni startom u prvenstvu, još uvek nemaju pobedu, a sa tri osvojena boda nalaze se na 17. mestu, tik iznad zone ispadanja Naravno, Lids je daleko od borbe za opstanak, i pitanje je trenutka kada će četa Marsela Bijelse krenuti ka gornjoj polovini tabele. Lids je uspeo da eliminiše Fulam u EFL kupu pre par dana, bili su bolji ”penaldžije” od ”Kolibara”, ali ime je silno potrebna prva prvenstvena pobeda. Nije dobro za tim iz Jorkšira što na Eland Roud dolazi Vest Hem, ekipa koja ih je prošle sezone pobedila oba puta, ali izbora nemaju. Najsigurnije je igrati na golove, a njih će biti na obe strane. Za GG3+ u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.83.

Lester – Barnli – 1 @ 1.62 u 1xbet

U prošlom kolu obe ekipe su doživele poraz, što sigurno donosi opterećenje pred međusobni susret. To se posebno odnosi na Barnli koji je u pet kola osvojio samo jedan bod. Moguće je da se sada Šon Dajš kaje što nije svojevoljno napustio klub, nakon dugogodišnjeg šefovanja, jer je moguće da će sada morati da bude prinuđen na to. Ipak, trener Barnlija i dalje ima neograničeno poverenje, kako među navijačima, tako i u upravi kluba, mada situacija posle poraza od Arsenala nikako nije ružičasta. ”Klaretsi” su pobedili u EFL kupu protiv Ročfdejla i to im je prvi trijumf u sezoni nakon 90 minuta, pošto su u prvom kolu ovog takmičenja izbacili Njukasl tek na penale. Uspešni u ovom EFL kupu bili su i fudbaleri Lestera koji su slavili u Londonu protiv Milvola. Verovatno bi i njima bilo prijatnije da su, umesto protiv ”Lavola” pobedili Brajton prošle nedelje, ali su na jugu zemlje doživeli poraz od 2:1, već treći u prvih pet kola. Na dve utakmice, koliko je Lester odigrao na svom King Paueru u ovom prvenstvu, ukupno su pala dva gola. ”Lisice” su minimalnim rezultatom pobedile Vulverhempton, a na isti način njih je dobio šampion Mančester Siti. U poslednjih pet sezona Lester je četiri puta pobedio Barnli na svom terenu, dok je jedan meč završen bez pobednika. Očekujemo još jedan trijumf tima koji predvodi Brendon Rodžers, a za jedinicu se u kladionici 1xbet dobija koeficijent 1.62.

Votford – Njukasl – GG @ 1.83 u Mozzart

Mnogo mirnije ovaj duel čeka domaći tim. Povratnik u eltu, ekipe Votforda, pobedila je dva puta u prvih pet kola, pa sa solidnih šest bodova na kontu dočekuje ”Svrake” iz Njukasla. Nisu ni ”Stršljevi” blistali, da se razumemo, ali mogu da budu zadovoljni, posebno posle prošlonedeljnog trijumfa u Noriču, protiv direktonog konkurenta i tima sa kojim su zajedno kroz Čempionšip stigli do elite. Votford je pobedio u prvo i petom kolu, a između je upisao tri poraza. Za to vreme Njukasl je osvojio samo dva boda i još uvek nema pobedu u novom prvenstvu. ”Svrake” su na svom Sent Džejms parku izgubile od Vest Hema, a remizirale sa Sautemptonom i Lidsom. Na strani su igrali dva puta, poraženi su od Aston Vile i Mančester junajteda. Ulog u ovom meču je veliki, mada to ne izgleda tako s obzirom da je tek šesto kolo. Ipak, ove dve ekipe biće, po svemu sudeći, timovi koji će se boriti za opstanak, a bodovi osvojeni u utakmicama sa direktnim konkurentima vrede dvostruko. Zato mislimo da će ovo biti uzbudljiv i neizvestan duel. Domaćin je nešto umorniji pošto je igrao u EFL kupu i ispao od Stouka, dok su gosti završili ovo takmičenje još u prošloj rundi. Teško je reći ko je bliži uspehu, ali verujemo da će se obe mreže zatresti bar po jednom. To je i naš predlog, igra gol-gol, a kvota za nju u kladionici Mozzart iznosi 1.83.

Brentford – Liverpul – 2,2+ @ 1.72 u Mozzart

Na papiru trebalo bi ovo da bude lak zadatak za ”Redse”, ali sumnjamo da će biti tako. Jeste Brentford debitanta u elitnom englekom takmičenju, ali se na startu pokazao više nego dobro. ”Pčelice” su već vredno sakupile osam bodova, a na pet mečeva mreža im se zatresla samo dva puta. Dva puta su pobedili fudbaleri Brentforda do sada, Arsenal u prvom i Vulverhempton u prethodnom kolu. U međuvremenu su otišli dalje i u EFL kupu, u kom su deklasirali Oldam sa 7:0. Ipak, sada je sa druge strane Liverpul. Ovo je njihov najteži ispit, ne samo u dosadašnjem toku prvenstva. Pobeda u Vulverhemptonu im daje određenu dozu sigurnosti, pošto ni poraz ne bi trebalo teško da im padne. Baš u toj rasterećenosti Brentford traži svoju šansu. Liverpul je u odličnoj formi, na počednje četiri utakmice, u svim takmičenjima, postizali su po tri gola. Sa po 3:0 pobedili su Lids i Kristal Palas u ligi, te Norič u EFL kupu, dok su u prvom kolu Lige šampiona, u reprizi finala iz 2005. godine pobedili Milan sa 3:2. ”Redse” očekuje gostovanje u Portu već u utorak, pa verujemo da će pokušati da brzo reše meč u Londonu. Naš predlog je dvojka, a u kakvoj su formi napadači tima Jirgena Klopa, verujemo da će se mreža domaćina po prvi put zatresti bar dva puta. Za kombinaciju 2,2+ u kladionici Mozzart koeficijent iznosi 1.72.

Sautempton – Vulverhempton – 0-2 @ 1.80 u Mozzart

Četiri uzastopna remija ima Sautempton u Premijer ligi. Posle startnog poraza od Evertona, ”Sveci” su igrali nerešeno protiv Mančester junajteda, Njukasla, Vest Hema i Sitija u prošlom kolu. Na poslednje dve utakmice nije bilo golova. U međuvremenu su bili uspešni u EFL kupu, posle penala slavili su Šefildu protiv ”Oštrica”, pa nastavljaju takmičenje i u ovom kupu, u kome su zabeležiji jedine pobede u aktuelnoj sezoni. Vulvsi su promenili trenera, umesto jednog Portugalca stigao je drugi. Nuno Espirito Santo je otišao u Totenhem, a stigao je Bruno Laž. Rezultati na početku nisu sjajni, u pet kola ”Vukovi” imaju jednu pobedu i čak četiri poraza. Slavili su jedino u Votfordu, a poraz u prošlom kolu od novajlije Brentforda na njihovom Molinjuu, svima u klubu je teško pao. U prethodne tri sezone, od povratka Vulvsa u elitu, Sautempton ih je dobio samo jednom na šest prvenstvenih mečeva. U prethodnoj sezoni Vulvsi su slavili na Sent Merisu sa 2:1, dok je u Vulverhemptonu bilo 1:1. Čini nam se sada da ne možemo očekivati veliki broj golova, ipak su bodovi preko potrebni i jednima i drugima, pa predlažemo da odigrate 0-2 gola. Za ovaj tip u kladionici Mozzart koeficijent iznosi 1.80.

Arsenal – Totenhem – 0-2 @ 1.89 u 1xbet

Posle deblakla protiv Sitija na Etihadu nešto je moralo da se dogodi, ili totalni raspad, ili serija uspeha. Dobro je za Arsenal što je, bar se čini, u pitanju ovo drugo. ”Tobdžije” imaju tri uzastopne pobede, dve u prvenstvu i jednu u EFL kupu, i to bez primljenog gola. Nisu protivnici bili takvi da se u londonskom klubu mogu ponositi učinkom, pobeđeni su Norič i Barnli sa po 1:0 u ligi, te Vimbldon sa 3:0 u kupu. Posle tri vezana poraza na startu sezone, razloga za optimizam ipak ima. Brine to što je Artetin tim dao samo dva gola u pet prvenstvenih mečeva, a sada stiže naljući rival Totenhem, koga od ove sezone predvodi Nuno Espirito Santo, a zna se koliko je ”lako” dati gol timovima koje on trenira. ”Pevci” su startovali ambiciozno, pobedili su šampiona u prvom kolu, zatim i Vulverhempton i Votford, a sve te pobede bile su rezultatom 1:0. Kada se činilo da ”Sparsima” niko ne može da zatrese mrežu, uradio je to Palas i to tri puta za petnaestak minuta. Tri strele im je uputio i Čelsi u prošlom kolu i to na njihovom Vajt Hart Lejnu. Baš taj meč doneo je pitanje da li je Totenhem spreman da se upusti u borbu za vrh ove sezone. Ako neka utakmica može da donese preokret, to je ova. Čuveni Derbi severnog Londona. Možda rivali, a posebno Arsenal nisu u ovom trenutku ”krem” engleskog fudbala, ali je rivalitet toliki da se pred ovaj duel sve zaboravlja, a pobeda se slavi više nego bilo koja druga. Nije pravi trenutak za ovaj okršaj, rekli bi i jedni i drugi, ali se nazad ne može i u nedelju popodne mora se na teren stadiona Emirejts. Prošle sezone su domaće ekipe bile uspešnije, Totenhem je slavio sa 2:0, a Arsenal sa 2:1. Ovog puta bi moglo da bude baš tvrdo, ali i sa malo golova. Zato se opredeljujemo za igru 0-2 gola, a za nju je koeficijent u kladionici 1xbet 1.89.

Kristal Palas – Brajton – 0-2 @ 1.63 u Meridianbet

Da je neko rekao navijačima Brajtona da će njihovi ljubimci biti ispred šampiona Mančester Sitija posle petog kola, sigurno u to ne bi poverovali. Ali, tabela baš tako izgleda. Brajton je četvrti sa 12, dok su ”Građani” peti sa 10 bodova. Mogli su ”Galebovi” da budu i na vrhu tabele da nisu poraženi od Evertona na svom terenu. Na ostala četiri meča su slavili, pobedili su Barnli i Brentford u gostima, te Votford i Lester na svom terenu. Da sve bude lepše za tim sa juga Engleske, uspeli su dva puta da pobede i u EFL kupu, mada su rivali bili timovi iz Čempionšipa, Kardif i Svonsi, oba predstavnici Velsa. Zato su kladionice pred gostovanje Brajtona na Selhurst Parku u Londonu veće šanse dali ”Galebovima”, što se ranijih sezona nije dešavalo. Međutim, ne treba potceniti ”Orlove” koji su ispratili Totenhem sa tri lopte u mreži. To je ipak bila jedina pobeda Palasa u sezoni, pošto su na ostale četiri utakmice dva puta poraženi, a dva puta remizirali. Brajton nije pobedio Palas dve godine, a na poslednjih pet međusobnih mečeva između ove dve ekipe, nije slavila domaća. Biće neizvesno i sada, a golova bi trebalo da bude malo, ne više od dva. Za 0-2 gola u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.63.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.