Tip dana košarka: Real Madrid – Anadolu Efes: Prvak Evrope startuje u Madridu

Počinje još jedno izdanje košarkaške Evrolige. Možda neće biti najkvalitetnije ikad, ali verujemo da će biti podjednako uzbudljivo kao i prethodnih sezona, bez izrazitog favorita. Od deset najboljih košarkaša iz protekle sezone, onih koji su činili prve dve petorke, samo je Kevin Pengos otišao u NBA, dok su devetorica još uvek tu. Ima i novih zvezda, jedna od njih je Emanuel Mudije, nekadašnji igrač Denvera, a iz najjače lige na svetu u Evroligu vraćaju se Nikolo Meli i Džejms Nanali. Već u prvom kolu očekuje na jedan veliki derbi, Real u Madridu dočekuje aktuelnog šampiona, tim Anadolu Efesa.

Real Madrid: ”Pivari” su izbacili ”kraljeviće” prošle sezone u četvrtfinalu, vreme je za osvetu

Jasno je bilo Madriđanima da tim mora da se ojača ako želi ponovo na krov Evrope. Ekipa je, prostim rečnikom, ”stara”, sve su to košarkaši na zalasku karijere, a videlo se i na Olimpijskim igrama da su Serhio Ljulj i Rudi Fernandez blizu svoje ”Labudove pesme”. Real je doveo dvojicu plejmejkera. Ta pozicija je označena kao neuralgična nakon odlaska Fagunda Kampaca, pa se Pablo Laso odlučio za Najdžela Vilijamsa Gosa i Tomu Ertela. Radi se od vojici odličnih organizatora igre, jedan je opasnij po koš rivala, a drugi je bolji u odbrani i organizacijii. Vilijamsa-Gosa znamo iz Partizana, gde je samo nagovestio velike mogućnosti, a sjajno se predstavio i u Lokomotivi iz Kubanja. Ertela Real odavno ”pikira”, oko njega je bilo mnogo polemike, pa ćemo videti koliko je ovaj košarkaš psihički dobro podneo sva ta dešavanja. Još dvojica dobrih, evroligaških, igrača, pojačala su španski tim. Iz Barselone je došao Adam Hanga, fantastičan u odbrani, a pod košem će konkurenciju Tavarešu i Poarijeu praviti još jedan Francuz, Žerson Jabusele, koji je stigao iz Asvela. Real je započeo sezonu trijumfom u Super kupu, u kome je u finalu slavio protiv Barselone, kojoj se revanširao za poraz u finalu Plej-ofa prethodne sezone. U novoj sezoni ACB lige Madriđani su pobedili u prva tri kola, ali nisu imali toliko ozbiljne rivale. Savladi su Burgos, Andora i Obradoiro. Rano je govoriti o ambicijama Reala, ali su one uvek maksimalne, odlazak na Fajnal-for, koji je prošle sezone izostao, trebalo bi da bude minimum.

Anadolu Efes: Teže je odbraniti nego osvojiti, znaju to u istanbulskom timu

Uspeo je Ergin Ataman da donese Efesu ono što im je, po svima, pripadalo i u onoj prekinutoj sezoni zbog koronavirusa. Turski tim je po prvi put šampion Evrope, i na to niko nije imao zamerke. Najveća snaga ovog tima u novoj sezoni biće to što su zadržali kompletan sastav iz prethodne, pa su sada još bolji i uigraniji. Govorilo se mnogo o odlasku MVP-a, Vasilija Micića, u Oklahomu, stvar je bila gotova, ali je srpski plejmejker odlučio da ostane na Starom kontinentu, pošto mu minutaža u NBA ligi nije bila zagarantovana, a šteta bi bilo da sedi na klupi u godinama kada najviše može da pruži. Da budemo precizni, jedna promena se dogodila, otišao je centar Sertač Šanli u Barselonu, ali je stigla adekvatna zamena u liku najboljeg igrača ABA lige, još jednog srpskog reprezentativca, Filipa Petruševa iz Mege. Ostali su tu, među njima je i Šejn Larkin, kao i Boboa, Simon, Singlton, Danston, Moerman i ostali, pa se Efes, sa pravom, svrstava u najuži krug favorita za osvajanje trofeja. Gledali smo ih u Beogradu na oproštaju Novive Veličkovića, izgubili su od Partizana, ali nisu bili ni kompletni. Izgubili su i u finalu turnira u Atini od domaćeg Panatinaikosa, ali se i tu radilo o pripremnom meču, što ne mora ništa da znači. Super liga Turske je počela prethodnog vikenda, a Efes je, veoma teško, tek posle produžetaka, slavio protiv novajlije Merkezenfendija, i to samo sa poenom razlike. Efes je prošle sezone bio uspešniji od Reala u četvrtfinalu, igralo se čak pet mečeva, a na kraju je presudila prednost domaćeg parketa, mada su Madriđani bili blizu velikog preokreta posle 2:0 za Turke u pobedama.

Naš predlog:

Sezona je duga i naporna, biće pobeda i poraza, to je jasno, a sve ekipe, za početak, žele da se plasiraju u četvrtfinale. Odlazak na Fajnal-for planira bar polovina lige, a među njima su sigurno i ove dve. Real i Efes su, kao i u ranijim sezonama, među glavnom favoritima, a rezultat prve utakmice ne mora da bude neki poseban reper. U prethodnoj sezoni sastali su se čak sedam puta, o Plej-ofu smo pričali, a u regularnom delu sezone rezultat je bio 1:1 u pobedama. Zanimljivo je da je Efes slavio u Madridu, a Real u Istanbulu, dok je u Plej-ofu bilo obrnuto, pa su sve mečeve dobile ekipe koje su bile domaćin. Po kladionicima Real je blagi favorit u ovom meču. U kladionici Meridianbet kvota za jedinicu je 1.74, dok se pobeda Efesa plaća kvotom 1.86. Naš tip je pobeda Reala, koji je u boljoj formi na početku, a i odigrao je više zvaničnih utakmica do sada. Madriđani nisu nijednom poraženi, a željni su i osvete za izbacivanje u četvrtfinalu prošle sezone. Pored jedinice, smatramo da neće biti mnogo ubačenih poena, granica za ukupan broj je na 161,5, a naš predlog je manje od toga. Za (-) poena u kladionici Meridianbet kvota je 1.86.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.