Tip dana košarka: Crvena zvezda – Budućnost: Domaćin oslabljen u reprizi finala, Džikić dolazi po brejk

Već u drugom kolu regionalnog košarkaškog takmičenja očekuje nas veliki derbi. Ovu rundu okončaće okršaj finalista iz prošle, i ne samo prošle, već u poslednja tri finala, pošto 2020. godine završnica nije bila odigrana. U prvom kolu obe ekipe zabeležile su pobede, a crveno-beli su između dva kola ABA lige ”skoknuli” do Istanbula na meč prvog kola Evrolige. Utakmica je na programu u hali ”Aleksanadar Nikolić” sa početkom od 21 čas.

Crvena zvezda: Povrede naborale Radonjićevo čelo

Mnogo kadrovskih problema ima šampion regionalnog takmičenja na startu nove sezone. Zvezda je kompletno rekonstruisala tim u pauzi, dovedeni su igrači po želji Dejana Radonjića, a tu je i nekoliko povratnika iz sezona u kojima je crnogorski stručnjak sedeo na klupi tima sa Malog Kalemegdana. Međutim, ekipa nikako da se kompletira. Dugo se čekao centar, na kraju je potpisan Maik Cirbes, takođe jedan od igrača koji je više sezona sarađivao sa Radonjićem, ali je on neposredno pred odlazak na megdan Feneru bio pozitivan na koronavirus, pa ga neće biti u timu ni večeras. Najveći problem je povreda Arona Vajta, jednog od najvećih pojačanja Zvezde, koji je imao onaj strahoviti pad na meču sa Panatinaikosom na turniru u Nemačkoj, slomio ruku i njega čeka duža pauza i oporavak. Zbog povreda u Istanbulu nije bilo ni Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca i Branka Lazića, pa je Zvezda ceo meč igrala sa osmoricom košarkaša. Situacija sa Dobrićem nešto je bolja, pa bi reprezentativno krilo moglo na parket protiv Podgoričana. Veliko je pitanje u kakvoj je formi, pošto, po rečima Radonjića, nije igrao pet na pet skoro tri meseca. Nova nevolja je lakša povreda Ostina Holinsa protiv Fenera, on nije trenirao u prethodna tri dana, ali će biti u sastavu. Zvezda je odigrala odlično u Turskoj i pored svih problema i bila je konkurentna sve do samog finiša meča. Da nije bilo očajnog početka, kada su gubili sa 14:0, i slabog šuta u presudnim momentima, mogli su Beograđani do brejka već na startu takmičenja. Nikola Kalinić je pokazao da će biti predvodnik ovog novog tima, barem autoritetom, ali je vođa na terenu, u ova dva zvanična meča, apsolutno bio Nikola Ivanović, bivši plejmejker Budućnosti, koji je već preuzeo sve konce igre u novom klubu. Upravo je Ivanović bio najefikasniji i protiv Splita i protiv Fenera. U prvom meču ABA lige ubacio je 20, a protiv Turaka 16 poena, od 57 koliko je Zvezda dala ukupno. Protiv Splićana Zvezda nije imala težak zadatak, pa je Radonjić dao minutažu i igračima koji neće mnogo igrati kada tim bude kompletan. Ipak, pokazalo se to kao dobar potez, pošto su u Istanbulu odličnu rolu imao Stefan Lazarević, koji je na parketu proveo skoro 30 minuta. Opet će Radonjić imati problema pod obručima, trenutno je na raspolaganju samo Ognjen Kuzmić, pa će neko vreme na ”petici” morati da provede i povratnik Luka Mitrović.

Budućnost: Podgoričani slavili na poslednja dva gostovanja Zvezdi u regularnom delu sezone

Crnogorski predstavnik osvojio je titulu u ABA ligi 2018. godine, a tada je na klupi, kao i sad, sedeo Aleksandar Džikić. Predvodnik te ekipe bio je Nikola Ivanović, organizator igre koji je sada na drugoj strani i predvodi tim Zvezde. Letos je sjajni plejmejker promenio dres, vođen iskuljučivom željom da igra u Evroligi. Još nekolicima igrača iz prošle sezone nije više u Podgorici, ali su stigla i odgovarajuća pojačanja. Dres Budućnosti veše ne nose pominjani Ivanović i Mitrović, koji su u Zvezdi, Edžim je u Ljubljani, a otišao je i Italijan Dela Vale. Ostanak Džastina Kobsa smatra se najvećim pojačanjem, ali nikako ne smemo zaboraviti da su u Budućnost stigla dva odlična evroligaška igrača, Vladimir Micom i Milana i Di Džej Sili iz Bajerna. Evroligaško iskustvo imaju i još dvojica novih košarkaša, Džejkob Vajli i Jagodić-Kuridža, igrač koji je stigao baš iz Crvene zvezde. Ima Budućnost još jedno pojačanje, to je Edin Atić, košarkaš koji je prošle sezone igrao sjajno u Igokei. Veliki peh za Podgoričane je izostanak odličnog krilnog centra Danila Nikolića, koji je zbog zdravstvenih problema izbačen iz stroja i njegov povratak je pod velikim znakom pitanja. Najbitnije je da je sada sve u redu sa fantastičnim šuterom. Budućnost će ponovo igrati u Evrokupu, u kom je prošle sezone bila blizu same završnice. Ispali su od kasnijeg osvajača Monaka u četvrtfinalu, mada su imali prednost brejka na početku. Veliki hendikep bila je činjenica da su tada morali da tim iz ”Kneževine” ugoste u Ljubljani, jer da se igralo u Podgorici, sada tim koji vodi Zvezdan Mitrović sigurno ne bi igrao u Evroligi. U prvom kolu ABA lige Podgoričani su dočekali FMP i dosta se mučili sa timom iz Železnika. Na kraju je bilo 10 poena razlike za Podgoričane, a najefikasniji bio je Džastin Kobs sa 18 koševa. Di Džej Sili je uz 13 poena imao i 6 uhvaćenih lopti a dobro se pokazao i triling centara, Rid sa 11, Zoran Nikolić sa 9 i Barović sa 6 koševa. Efikasan je bio i Popović sa 12 poena. Recimo da je Budućnost gostovala u Beogradu na početku i prethodne dve sezone i uspevala da pobedi Zvezdu. Prošle sezone je taj brejk je mogao da donese prednost domaćeg parketa Budućnosti u finalu ple-ofa, da nisu izgubili u Baru u poslednjem kolu regularnog dela prvenstva. Na kraju se ispostavilo da je prednost domaćeg terena bila presudna, pošto je Zvezda slavila sa 3:2 u pobedama i odbranila titulu.

Naš predlog:

Teško je u ovom trenutku upoređivati sastave Zvezde i Budućnosti, pogotovo kada nisu kompletni. Ne sumnjamo da će biti još i igračkih promena u oba kluba, pa je ovaj meč nekako dodaš prerano. Pored ova dva tima u ABA ligi imamo ove sezone još dve super ekipe, Partizan i Cedevita Olimpiju, i par timova koji vrebaju iz prikrajka, Mornar, Cibonu, Igokeu i Megu, koji mogu iznenaditi ”veliku četvorku”. Zvezda je mnogo oslabljena izostankom pominjanih igrača, ali je Radonjičev tim pokazao u Istanbulu da može i bez njih. S druge strane Džikić se još upoznaje sa novim timom, mada je sa Podgoričanima osvojio ABA ligu 2018. godine, baš u finalu sa Zvezdom, zahvaljujući baš brejku u prvoj utakmici finalne serije. Pobeda donosi mnogo, ali ne mora da bude presudna, pošto je teško očekivati da neki tim, kao Zvezda pre dve sezone, bukvalno pobedi na svim mečevima. Ipak, čini nam se da su kladionice malo potcenile goste. kvota za jedinicu u kladionici Meridianbet iznosi 1.34, dok se pobeda Budućnosti procenje koeficijentom 3.20. Ko voli velike kvote, može pokušati sa dvojkom, na neki osrednji ulog, a naš predlog je igra na manji broj poena ukupno. Granica u Meridianbet-u je postavljena na 151,5 poena, a koeficijent za (-) koševa ukupno iznosi 1.87.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.