Tip dana košarka: Olimpijakos – Real Madrid: ”Kraljevski” tretman za Pirejce

Pred nama je, već smo se u to uverili, izuzetno zanimljiva sezona u Evroligi. Već ima dosta iznenađenja, a ove dve ekipe zabeležile su važne pobede u prvom kolu, Real nad šampionom Evrope Anadolu Efesom, do je Olimpijakos dobio Baskoniju. Videćemo ko je u boljoj formi u njihovom međusobnom okršaju.

Olimpijakos: Cilj je plej-of, pitanje je mogu li ga Pirejci dostići

Nema grčki velikan neke zapažene rezultate poslednjih sezona u Evroligi. Prethodnu sezonu okončali su tek na 12. mestu, sa jednim porazom više, nego što su upisali pobeda. Na kraju su imali 16 trijumfa i 17 neuspeha i bili su čak četiri pobede udaljeni od poslednjeg mesta koje vodi u četvrtfinale i doigravanje.

Između dve sezone Pirejci su doveli gorostasnog Mustafu Fola iz Asvela, zatim Tomasa Volkapa iz Žalgirisa, te iskusnog Tajlera Dorsija iz Makabija. Uz one koje su imali, tim je svakako jači, ali da li je to dovoljno za proboj u vrh Evrolige, ostaje da vidimo. Sudeći po ubedljivom trijumfu nad Baskonijom u prvom kolu, jeste, ali treba reći da španski tim više nije takav bauk, kakav je bio.

U tom meču najviše se istakao Saša Vezenkov. Rus je ubacio 16 poena, a novajlija Mustafa Fol dodao je 11. Odličan je bio i iskusni plejmejker Kostas Slukas sa 10 koševa. Pošto su Pirejci rešili meč sa Baskonijom već posle prvih 20 minuta, kada su stigli do 25 poena razlike, trener Barcokas je dao minute svim ostalim igračima, a u strelce su se upisali svi osim mladog Larencakisa. Jorgos Printezis će i ove sezone predvoditi Olimpijakos, mada je u prvom meču proveo samo šest miinuta na terenu. Ipak, čak i ako bude malo igrao, njegovo iskustvo biće od neprocenjive važnosti.

Real Madrid: Da li je izdanje protiv Efesa najava napada na titulu?

Moramo da priznamo da smo bili malo zatečeni odličnim izdanjem Madriđana u duelu sa Efesom u prvom kolu. U svim elementima ove igre nadvisili su aktuelnog evropskog prvaka i tako mu se revanširali za eliminaciju u četvrtfinalu prošlogodišnjeg izdanja Evrolige, kada su Turci slavili sa 3:2 u pobedama, nakon dramatičnog petog meča u Istanbulu. Real je prošle sezone ligu završio tek na šestom mestu i to ga je koštalo prednosti domaćeg parketa, samim tim i ispadanja.

Real je letos obnovio u potpunosti organizaciju igre. Stigla su dva nova plejmejkera, Toma Ertel i Najdžel Vilijams Gos. Njihov zadatak je da zamene otišlog Fagunda Kampaca i već dosta istrošenog Serhija Ljulja. Protiv Efesa su pokazali da to mogu. Francuz je ubacio 15 poena, dok je bivši plejmejker Partizana Vilijams-Gos, postigao 9 koševa. Pored Ertela 15 poena imao je i još jedan novajlija, Žerson Jabusele, dok je bivši igrač Barselone Adama Hanga stigao do 8 koševa. Najveći adut reala je centar Valter Tavares. Njega je jako teško zadržati, što su videli i šampioni Evrope. Meč je završio sa 13 poena i 12 skokova, i ako Ertel i Vilijams-Gos nastave da ga ”hrane” loptama”, biće među najefikasnijim košarkašima Reala.

Trener Pablo Laso je takođe veliki adut Madriđana. On je već godinama na klupi ”'kraljevskog” kluba i ima nagomilano iskustvo. Jeste u Realu sada smena generacija, svoj zenit odavno su prošli Ljulj i Rudi Fernandez, pa je došlo vreme za neke nove asove. Teško je da će se pojaviti neki novi Luka Dončić, mada u Realu mnogo polažu na traganju za mladim igračima širom kontinenta, kojima posle daju i državljanstvo, pa korist ima i selekcija ”Crvene furije”. I sada imaju niz igrača u mlađim kategorijama sa ”čudnim”, nešpanskim prezimenima, a mnogi već kucaju i na vrata prvog tiima.

Naš predlog:

Utakmica drugog kola Evrolige igra se u petak u 20 časova u Atini, u dvorani ”Mira i prijateljstva”. Prošle sezone Real je slavio na ovom mestu, doduše posle dodatnih pet minuta, ali je u Madridu bio znatno sigurniji i slavio sa devet poena razlike. U kladionici Meridianbet favorit je gostujući tim. Za pobedu Olimpijakosa dobija se koeficijent 2.03, a za trijumf Reala 1.79. Granica za ukupan broj poena je na 155,5 koševa. Naš predlog je pobeda Reala, dakle dvojka, a možete je kombinovati i sa manje poena. Za kombinaciju 2,- poena, u Meridianbet-u se dobija odlična kvota koja iznosi 3.44.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.