Tip dana: Kolumbija – Brazil: Čija kafa bolje razbuđuje?

Južnoameričke kvalifikacije za Mundijal u kataru ulaze u finiš. Čini se da su dve ekipe već vizirale pasoše, radi se o Brazilu i Argentini, a za preostala dva mesta, kao i peto, koje vodi u baraž, tek će se voditi borba. Vodeći Brazilci gostuju u Barankilju, gde se sastaju sa domaćom Kolumbijom.

Kolumbija: ”Kafeterosi” su odoleli u Montevideu, ali Brazil na svom terenu nisu pobedili 30 godina

Posle lošeg početka kvalifikacija, Kolumbijci su u drugom delu zaigrali mnogo bolje. Sve se nekako desilo posle KOPA Amerika, na kome su igrali sasvim dobro i na kraju završili na trećoj poziciji, pobedivši Peruance u bici za treći stepenik. Posle tog takmičenja bez poraza su na četiri uzastopne utakmice u kvalifikacijama. Doduše, samo su jednom pobedili, a čak tri puta remizirali, ali treba reći da su i tri puta gostovali. ”Kafeterosi” su gostovali u Boliviji, Paragvaju i Urugvaju, i jedino se nerešeno u Boliviji ne može smatrati dobrim rezultatom. Na svom terenu su dočekali Čileance i slavili sa 3:1.

Trenutno Kolumbija zauzima petu poziciju, a to mesto donosi plasman u baraž za odlazak na Mundijal. Njihov cilj je da preskoče još jednu selekciju koja je ispred njih, a pošto su ”Gaučosi” i ”Selesao” nedostižni, njihov cilj su Urugvajci, a još pre, Ekvadorci. Teško je zamisliti da Kolumbija ne ode na Svetsko prvenstvo, pošto se radi o stvarno kvalitetnoj selekciji. Od njih se u Rusiji mnogo očekivalo, ali su ispali u osmini finala od Engleske, doduše tek nakon penala. Javnost je bila malo razočarana takvim epilogom, mada su u grupi ”Kafeterosi” imali dve pobede i jedan poraz. Možda u Kataru dobiju šansu da urade ono što nisu u Rusiji, ali pre toga moraju da uspešno prođu ove kvalifikacije.

Osam kola je ostalo da se odigra, a Kolumbija do sada ima 3 pobede, 5 remija i dva poraza. Ta dva poraza su bila baš ubedljiva, Urugvaj ih je dobio kao gost sa 3:0, a pravu katastrofu doživeli su u Ekvadoru, koji ih je deklasirao sa 6:1. Malo ko je u tim momentima smatrao da ”Kafeterosi” mogu do Mundijala, u prva četiri kola imali su samo jednu pobedu i to protiv Venecuele. Ovo je prvi okršaj ove dve selekcije u ovim kvalifikacijama, a poslednji dobio je Brazil letos na KOPA Amerika u grupi. Kolumbijci se pitaju kako pobediti Brazil, koji je poslednji put u Kolumbiji pao pre tačno 30 godina. Nakon toga, na narednih 19 odmeravanja snaga, Kolumbija je pobedila samo jednom. Bilo je to na KOPA Amerika 2015. godine. Sada je pobeda imperativ, a videćemo da li su Kolumbijci sposobni za tako.

Brazil: ”Selesao” je rasterećen, ali želi nastavak maksimalnog niza

Odavno Brazilci nisu odigrali ovako dobro neke kvalifikacije, barem u dosadašnjem toku. Svih devet odigranih utakmica su dobili, a još se čeka konačna odluka povodom onog prekinutog meča sa Argentinom u Brazilu. Ne piše se dobro Brailu što se tog meča tiče, a koji je prekinut intervencijom zdravstvenih organa Brazila. Moguće je da će Brazil izgubiti meč za zelenim stolom, ali to neće promeniti mnogo toga. Pre tri dana slavili su u Venecueli i to nakon preokreta. Domaćin je dobio prvo poluvreme, ali su gosti tri puta pogađali njihovu mrežu u nastavku. Strelci za Brazil u tom meču bili su Markinjos, Gabrijel Barbosa i Antoni.

U tom meču selektor Tite nije mogao da računa na Nejmara, koji je odraživao meč suspenzije zbog žutih kartona, ali je još nekoliko fudbalera dobilo poštedu, poput povređenog Kazemira. I bez nekolicine igrača Brazil je favorit protiv većine južnoameričkih selekcija, pa je to bio i protiv Venecuele. Sa Kolumbijom je već drugačija situacija i verujemo da će Tite izvesti najjači mogući sastav u Barankilju. Možda bodovi ne znače toliko Brazilu, ali je sigurno da žele da nastave ovaj neverovatan niz pobeda u kvalifikacijama. Već za mesec dana ove dve selekcije igraće drugi meč u kvalifikacija, kada će Brazil biti domaćin.

Gostovanja u Kolumbiji su uvek ”vruća”, i teško je osvojiti bodove, gde god da se igra u ovoj zemlji. Neće Brazilu biti lako ni sada, posebno što su domaćinu bodovi preko potrebni. U septembarskim kvalifikacijama Brazil je pobedio Čile i Peru, a već smo rekli da meč protiv Argentine nije ni odigran, tačnije, trajao je samo nekoliko minuta. Trajaće kvalifikacije još dosta dugo, ostalo je da se odigra još osam kola, ali bi Brazil trijumfom u Kolumbiji, uz još neke odgovarajuće rezultate, već sada mogao da i matematički potvrdi svoj plasman na Mundijal. Čak i da se to ne dogodi, niko ne sumnja u to da ćemo i na narednom okupljanju najboljih svetskih fudbaleskih reperezentacija gledati Brazilce, kao i na svakom prethodnom.

Naš predlog:

Ma koliko Kolumbijci bili više zaiteresovani za rezultat, kladionice Brazilu daju veće šanse za pobedu. U kladionici Meridianbet za pobedu Kolumbije dobija se koeficijent 3.70, remi je 3.10, dok je pobeda Brazila 2.15. Tradicija je u potpunosti na strani gostiju, u 19 poslednjih odmeravanja snaga samo je jednom Brazil izgubio od ”Kafeterosa”. Ne možemo reći da je ovo za Kolumbiju najvažniji meč, ali jedan od najbitnijih svakako jeste. Bod ne bi mnogo značio domaćinu, a svakako da ni Brazil nije došao po remi. Zato je naš predlog igra gol-gol, za koju se u kladionici Meridianbet dobija kvota 2.15. Što se ukupnog broja golova tiče, ne smatramo da će ih biti baš mnogo, pa je naš predlog igra 2-3 gola na meču. Za ovaj predlog u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.89.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.