Tip dana košarka: Crvena zvezda – Žalgiris: Zdovc ima prijemni kod Radonjića, Zvezda se diže posle bolnog poraza u Laktašima

Naporna sedmica očekuje učesnike najeminentnijeg košarkaškog takmičenja na Starom kontinentu. Igraju se dva kola Evrolige, a već za vikend svi timovi imaju iskušenja na domaćem planu. Šampion ABA lige, beogradska Crvena zvezda, prvi put izlazi pred svoje navijače još od finiša prekinute sezone 2019./20. U prva dva kola crveno-beli su imali dva teška gostovanja uz naporna putovanja, a skor 1-1 je sasvim zadovoljavajući. U Beograd dolazi najbolji litvanski tim, Žalgiris iz Kaunasa, koji je imao problema na startu i već je smenio trenera. Utakmica se igra u sredu u 19 časova u hali ”Aleksandar Nikolić”.

Crvena zvezda: Šta se u Laktašima desilo sa timom koji je razneo Makabi u Tel Avivu?

Sve do nedelje uveče izgledalo je da Zvezda ima perfektan start sezone i da niko neće ubaciti 70 poena timu Dejana Radonjića. Beograđani su bili konkurentni u Istanbulu protiv Fenera do samog kraja meča, a onda su u Tel Avivu odigrali sjajnu utakmicu, ostavili domaći tim na 63 ubačena poena i pobedili, posle mirnog finiša, sa 12 koševa razlike.

Odbrana, koju su crveno-beli demostrirali u Izraelu, bila je fantastična. U napadu je bilo problema, ali ne toliko kao u Istanbulu i prvi evroligaški trijumf nije mogao da izostane. Podsetimo da Zvezda od početka sezone ima velikih kadrovskih problema, pa je i protiv ”Ponosa Izraela” bila nekompletna, bez Branka Lazića, Ostina Holinsa, Maika Cirbesa i Arona Vajta. Čak i tako desetkovani, sa rovitim Dobrićem i Davidovcem, crveno-beli su na krilima Kalinića, Voltersa i Mitrovića, održali čas košarke u Tel Avivu.

Usledilo je gostovanje u Laktašima, uvek teško za Crvenu zvezdu, ali niko nije ni pomišljao da Igokea može ono što nije mogao Makabi, čak i da zapreti beogradskom timu. I onda se desilo ono što se dešava kad se najmanje nadate – poraz. Igokea je ubacila Zvezdi 44 poena za poluvreme, dok su gosti dali tačno polovinu manje. Sa -22 nakon 20 minuta igre teško je bilo očekivati preokret, ali je bilo jasno da i Zvezda ne može igrati ceo meč tako slabo. Već u trećem periodu gosti su se probudli, kasnije su spustili razliku na -5, ali je to bilo sve. Njihov bivši igrač Radanov preuzeo je kontrolu meča i priveo ga kraju uz trijumf njegovog novog tima sa 75:68.

Dakle, moguće je Zvezdi dati više od 70 poena, pokazala je to Igokea. Pad je morao da se dogodi, naporna putovanja i teški protivnici na početku sezone, uz sužen roster, uzeli su svoj danak. Sada Zvezda prvi put igra pred svojim navijačima u Evroligi još od marta 2019. godine. Uz podršku sa tribina u Beogradu su padale sve evroligaške ekipe, a nekako je Zvezda uvek imala problema sa litvanskim Žalgirisom. U poslednja četiri meča ekipa iz Kaunasa je dobila tri, i to uzastopna.

Neće Zvezda biti kompletna ni sada, kapiten Lazić je još van stroja, Aron Vajt još dugo neće na parket, a od virusa se još nije oporavio ni Cirbes. Ostali bi trebalo da istrče na parket i krenu u seču ”Zelene šume”.

Žalgiris: Može li Jure Zdovc da probudi uspavanog litvanskog giganta?

Nakon poraza od Zenita na svom parketu uprava litvanskog tima zahvalila se austrijskom treneru Martinu Šileru i dirigentsku palicu uručila slovenačkom stručnjaku Juretu Zdovcu. Bivši reprezentativac Jugoslavije je prošle sezone vodio francuski Metropolitan, gledali smo ih protiv Partizana, a sa njima je uspeo da izbori četvrtfinale Evrokupa.

Dugo je trajao dolazak Zdovca na Baltik, stigao je u Kaunas tek u ponedeljak, a tim u u domaćem prvenstvu za vikend vodio jedan od asistenata bivšeg trenera Šilera, Nemac Arne Votman. Žalgiris je bio ubedljiv protiv Neptunasa koga je ispratio sa 19 poena razlike. Slovenac je za klupsku televiziju izjavio da insistira na čvrstoj odbrani, a da ga javnost ionako doživljava kao defanzivno orjetisanog trenera. Ponovio je da ne voli sebične košerkaše, a da je primetio da Žalgirisu nedostaje ekstra pas, kao i da lopta sporo ide s jedne na drugu stranu terena. Od igrača dobro poznaje Janisa Strelnijeksa, koga je već trenirao u Spartaku iz Sankt Peterburga. Dodao je da mu je žao što nije imao više vremena za trening i upoznavanje, pošto je tim dan kasnije već bio u avionu za Beograd. Ipak, poručio je svojim novim pulenima: ”Ne odmaraj u odbrani, odmaraj u napadu”, što je značilo da se neki napad može i sporije odigrati, ali da je agresivnost u odbrani neophodna u svakom trenutku.

Zdovc će u Beogradu biti bez Žofrija Lovernja, nekadašnjeg igrača Partizana, koji je povredio rame na meču sa Zenitom i neće ga biti u timu bar još mesec dana. Kada je pominjao sebičnost u igri, verovatno je Zdovc mislio na najveće pojačanje Žalgirisa ovog leta, bivšu NBA zvezdu Emanuela Mudiaja, koji se nije proslavio u prva dva evroligaška meča, a uz to je mnogo komplikovao u igri. Mođda mu treba još vremena za privikavanje, pošto je prvi put u Evropi i još se navikava na stil igre na Starom kontinentu.

Zato bi uzdanice novog trenera na meču u Beogradu mogli da budu iskusni Strelnijeks, kao i još dvojica veoma iskusnih košarkaša, Mantas Kalnijetis i Lukas Lekavičijus. Na krilnim pozicijama je povratnik iz Fenerbahčea Edgaras Ulanovas i Nils Gifi, pridošlica iz berlinske Albe. Problem će Žalgiris imati pod košem, kao i Zvezda uostalom. Tu je Amerikanac Džoš Nebo, koji će morati da nadoknadi i odsustvo Lovernja. Pored Neboa, još jedan Amerikanac biće u reketu to je Tajler Kavan, koji je stigao iz španskih Tenerifa. Dodajno da Žalgiris u timu ima i dvojicu domaćih veterana, Paulijusa Jankunasa i Arturasa Milaknisa.

Naš predlog:

Zvezda je dočekala da bude favorit pred neki meč u aktuelnoj sezoni Evrolige. Za trijumf Beograđana u kladionici Meridiabet kvota je 1.38, dok se pobeda gostiju plaća kvotom 2.95. Nekad je promena trenera veliki motiv za taj tim, ali se često dešava da igračima treba vremena da se naviknu na novi stil, koji donosi novi šef struke. Košarkaška filozofija Jureta Zdovca je drugačija od one koju je promovisao Austrijanac poznatog pesničkog prezimena. Očekujte tvrd meč, sa veoma malo poena. Obe ekipe uzdaće se u defanzivu i ostaje da vidimo čiji će bedem biti jači. Zvezda će imati huk sa tribina i sigurni smo da će gosti teško dolaziti do njihovog koša. Naš prvi predlog odnosi se na ukupan broj poena. Granica je postavljena na 145,5, a mi vam predlažemo manje od tog broja. Koeficijent za minus koševa u kladionici Meridianbet iznosi 1.91. Drugi predlog odnosi se na poene gostiju, a smatramo da ih oni neće postići više od 70,5. Koeficijent za manje od ovog broja koševa Žalgirisa u kladionici Meridianbet iznosi 1.80.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.